Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po małej przerwie i jak obiecałem napiszę coś o wędce którą zrobiłem dla siebie pod małe i bardzo małe wobki. Ale od początku, pogrzebałem w pudle z różnymi blankami i udało mi się złożyć trzyczęściowy "patyk" o długości 258 cm, jedyny taki na świecie (producenta jednej części znam reszta to ...). Składanka okazała się bardzo obiecująca więc dokładne spasowanie, czyszczenie, malowanie na kolor głębokiej czerni i końcowe lakierowanie. Do montażu wybieram uchwyt Fuji SKSS 16 i oczywiście przelotki systemu KR. Teraz montaż uchwytu i przelotek, a że blank przypomina pracą muchówkę decyduję się przybliżenie przelotki wejściowej jak najbliżej uchwytu i aby zmniejszyć załamanie na tej przelotce uchwyt pochylam lekko do blanku. Tunel to osiem przelotek KT 4,5 następnie tunel na trzech przelotkach KB 4,5; KR 7M i wejściowa 12H. Rozmieszczenie przelotek 8,5; 18,5; 29,5; 41,5; 54,5; 68,5; 83,5; 101,5; 122,5; 145,5; 177 nóżka kołowrotka 231 czyli 53 od przelotki wejściowej. Po sprawdzeniu ugięcia i rozkładu sił na blanku montaż omotek i lakierowanie. Wędka bardzo minimalistyczna z lekko spłaszczonym regripem. Wędka już wstępnie przetestowana bardzo ładnie się ładuje i mocno katapultuje przynęty. Po uzbrojeniu jeszcze bardziej przypomina blank muchowy ale mi to nie przeszkadza łowi mi się na nią bardzo przyjemnie i komfortowo bardzo mi odpowiada głębokie i progresywne ugięcie.

post-46596-0-07301200-1499614348_thumb.jpg post-46596-0-76245000-1499614320_thumb.jpg post-46596-0-08742100-1499614292_thumb.jpg

Więcej zdjęć na stronie http://jerkbait.pl/topic/21528-moje-projekty-pracownia-w%C4%99dkarska-zdzis%C5%82aw-czeka%C5%82a/page-8

• Like 1

• 4 tygodnie później...

By nie zakładać kolejnego tematu odświeżę ten. Wybrałem już blank na mój drugi kijek, będzie to xzoga taka 66 3KG. I tu pytanko co do zbrojenia. Czy ubierając blank w przelotki KL nie będzie za słabo ? Czy może lepiej zacząć od 20KW    10KW   i dalej jednostopkowe ? Nie znalazłem co prawda w opisie nic o cw. jednak jeden z forumowiczów opisuje go 5-30 g. Długość 201 cm. Nadmienię, że podpinam kołowrotek 2500, przynęty to przeważnie gumy 5-10 cm + główka od 5 do 15 (rzadko 20) gram, wędkowanie z łódki, a więc nie zależy mi specjalnie na właściwościach rzutowych. Czy SIC będzie wystarczający przy plecionce ? 

Czy zbrojąc ten blank (xzoga taka-66 3KG) na 8 przelotkach + top będzie ok? Czy lepiej dołożyć jedną, w końcu to nie UL :D 
Zastanawiałem się czy zacząć od 20H, aczkolwiek coś mnie pcha w stronę 25H (choć doświadczenia mi brak). Czy ktoś w tej kwestii mógłby zabrać głos ?

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkiech

Zlamalem ostatnio szczytówkę w wędce i podjołem się naprawy - wymiany szczytówki. Założenie jakie miałem to kupic nowy element szczytowy wedki a stary uszkodzony przerobic na UL bo wędka oryginalnie cw 3-12g.

No i mam dwa problemy:

Pierwszy to taki ze nowy element który przyszedł z Kongera ma zupełnie inaczej rozmieszczone przelotki ( około 3-4cm dalej idąc od dolnika do szczytówki niz stary blank, element pusty do którego wklejana była pełna szczytówka jest dłuższy a szczytówka wklejana krótsza i głębiej siada element szczytowy w elemencie dolnikowym o jakieś 2 cm prEz co skróciła mi się wędka. Czy taka różnica powinna wzbudzac moje obawy i powinienem drążyć temat u producenta?

Drugi problem to rozmieszczenie przelotek na nowowklejonej szczytówce. Dorwałem szczytówkę z jakiejś innej wedki nieznajomego pochodzenia odcinek okolo 40 cm, carbon, szczytówka pełna (cieńsza niz w oryginale bo chciałem zejsć z cw na UL) ale krótsza więc wkleiłem ją wraz z częścią strego wedziska około 10cm by uzyskac odpowiednią długość i średnice samej części wklejanej (dłuźsza od oryginału o jakies 5 cm) no i teraz przyszedł czas na rozmieszczenie przelotek na tym nowym elemencie. Jak to obliczyć? Nie jestem na tyle doświadczonym wedkażem zeby to zrobic z tzw lotu i tu chciałbym prosić o waszą pomoc ;)

ja bym odpuścił,wygląda dobrze.jeśli nowy element jest dobrze spasowany z dolnikiem[to jest bardziej istotne] i siada trochę głębiej to chyba dobrze bo różnica się zmniejsza.

przesuwanie przelotek to dość trudne i pracochłonne zajęcie i do tego będą widoczne miejsca starych omotek więc dobrze przemyśl sprawę.

• 3 tygodnie później...

Na masę przede wszystkim :)

Dobre są chyba S6 , jednostopkowe , bardzo lekki , zamawiałem je w FishingArt.

W tym Monolicie ,wywalić należy moim zdaniem te pierwsze przelotki z wkładem, zamienić na druciaki , oczywiście stripping zostawić :)

No i lakier - moim zdaniem koniecznie do oskrobania - jest go naprawdę sporo...

Można z tego zrobić fajną wędkę, ale trochę roboty trzeba włożyć...

Warto też korek i uchwyt wymienić , jakiegoś małego butta dołożyć - tak coby wyważenie poprawić :)

• Like 2

Na masę przede wszystkim :)

Dobre są chyba S6 , jednostopkowe , bardzo lekki , zamawiałem je w FishingArt.

W tym Monolicie ,wywalić należy moim zdaniem te pierwsze przelotki z wkładem, zamienić na druciaki , oczywiście stripping zostawić :)

No i lakier - moim zdaniem koniecznie do oskrobania - jest go naprawdę sporo...

Można z tego zrobić fajną wędkę, ale trochę roboty trzeba włożyć...

Warto też korek i uchwyt wymienić , jakiegoś małego butta dołożyć - tak coby wyważenie poprawić :)

To bedzie calkowita przerobka, niczego nie zostawiam ze starej wedki, lacznie z lakierem na blanku.

Glownie chodzi jakie rozmiary przelotek dobrac do tej wedki. 

Idealnie by bylo zeby byly w kolorze gunsmoke ;) 

Mam i ja. Wymieniłem wszystko oprócz uchwytu. 

Mam właśnie przelotki S6 od Krzyśka Zielińskiego. 

Rozmiarówki nie pamiętam ale jak coś mogę zmierzyć. Na pewno jedna porcelanka a kolor chyba właśnie gunsmoke.

Ze spacingiem trochę się męczyłem o ile pamiętam. Miałem jeden od Krzyśka drugi od Wojtka Grocholi a i tak wymyśliłem coś innego. 

Parę brzanek, świnek i kleni pociągnęła po przeróbce. Fajnie się teraz łowi. 

Edytowane przez siatkaz
  • Like 1

Mam i ja. Wymieniłem wszystko oprócz uchwytu. 

Mam właśnie przelotki S6 od Krzyśka Zielińskiego. 

Rozmiarówki nie pamiętam ale jak coś mogę zmierzyć. Na pewno jedna porcelanka a kolor chyba właśnie gunsmoke.

Ze spacingiem trochę się męczyłem o ile pamiętam. Miałem jeden od Krzyśka drugi od Wojtka Grocholi a i tak wymyśliłem coś innego. 

Parę brzanek, świnek i kleni pociągnęła po przeróbce. Fajnie się teraz łowi. 

Jakbyc mogl i mial chwile :)

Mozesz tez spacing podac dla porownania :)

Bardziej o pojedyncze mi chodzi, takie:

http://www.guidesnblanks.com/product/687/category/261

To ta sama firma co H&H

Tylko gdzie striper gunsmoke?

Jakiej wielkosci przelotki dobrac?

I uchwyt gunsmoke do zabudowy? 

Uchwyt znalazlem taki:

http://tackle24.de/index.php?a=7357〈=eng

Ale wolabym cos w tym stylu:

http://tackle24.de/index.php?a=6565〈=eng

Ale czas jeszcze jest i powoli cos tam sie pewnie znajdzie :)