Zdzisław Czekała Opublikowano 9 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Witam po małej przerwie i jak obiecałem napiszę coś o wędce którą zrobiłem dla siebie pod małe i bardzo małe wobki. Ale od początku, pogrzebałem w pudle z różnymi blankami i udało mi się złożyć trzyczęściowy "patyk" o długości 258 cm, jedyny taki na świecie (producenta jednej części znam reszta to ...). Składanka okazała się bardzo obiecująca więc dokładne spasowanie, czyszczenie, malowanie na kolor głębokiej czerni i końcowe lakierowanie. Do montażu wybieram uchwyt Fuji SKSS 16 i oczywiście przelotki systemu KR. Teraz montaż uchwytu i przelotek, a że blank przypomina pracą muchówkę decyduję się przybliżenie przelotki wejściowej jak najbliżej uchwytu i aby zmniejszyć załamanie na tej przelotce uchwyt pochylam lekko do blanku. Tunel to osiem przelotek KT 4,5 następnie tunel na trzech przelotkach KB 4,5; KR 7M i wejściowa 12H. Rozmieszczenie przelotek 8,5; 18,5; 29,5; 41,5; 54,5; 68,5; 83,5; 101,5; 122,5; 145,5; 177 nóżka kołowrotka 231 czyli 53 od przelotki wejściowej. Po sprawdzeniu ugięcia i rozkładu sił na blanku montaż omotek i lakierowanie. Wędka bardzo minimalistyczna z lekko spłaszczonym regripem. Wędka już wstępnie przetestowana bardzo ładnie się ładuje i mocno katapultuje przynęty. Po uzbrojeniu jeszcze bardziej przypomina blank muchowy ale mi to nie przeszkadza łowi mi się na nią bardzo przyjemnie i komfortowo bardzo mi odpowiada głębokie i progresywne ugięcie. Więcej zdjęć na stronie http://jerkbait.pl/topic/21528-moje-projekty-pracownia-w%C4%99dkarska-zdzis%C5%82aw-czeka%C5%82a/page-8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 12 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Hej Panowie Szukam spacingu pod casta lamiglas excel XL 782. Ktoś? Coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vodoo Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 By nie zakładać kolejnego tematu odświeżę ten. Wybrałem już blank na mój drugi kijek, będzie to xzoga taka 66 3KG. I tu pytanko co do zbrojenia. Czy ubierając blank w przelotki KL nie będzie za słabo ? Czy może lepiej zacząć od 20KW 10KW i dalej jednostopkowe ? Nie znalazłem co prawda w opisie nic o cw. jednak jeden z forumowiczów opisuje go 5-30 g. Długość 201 cm. Nadmienię, że podpinam kołowrotek 2500, przynęty to przeważnie gumy 5-10 cm + główka od 5 do 15 (rzadko 20) gram, wędkowanie z łódki, a więc nie zależy mi specjalnie na właściwościach rzutowych. Czy SIC będzie wystarczający przy plecionce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 KL będą wystarczające.Przelotki Fuji SiC to są najlepsze pierścienie "do wszystkiego" wystarczy założyć przelotki z wkładką Alconite - będzie połowę taniej, a równie dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vodoo Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Czy zbrojąc ten blank (xzoga taka-66 3KG) na 8 przelotkach + top będzie ok? Czy lepiej dołożyć jedną, w końcu to nie UL Zastanawiałem się czy zacząć od 20H, aczkolwiek coś mnie pcha w stronę 25H (choć doświadczenia mi brak). Czy ktoś w tej kwestii mógłby zabrać głos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2017 Ladne, zgrabne, od Alpsa do lekkich kijkow: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Witam wszystkiechZlamalem ostatnio szczytówkę w wędce i podjołem się naprawy - wymiany szczytówki. Założenie jakie miałem to kupic nowy element szczytowy wedki a stary uszkodzony przerobic na UL bo wędka oryginalnie cw 3-12g. No i mam dwa problemy: Pierwszy to taki ze nowy element który przyszedł z Kongera ma zupełnie inaczej rozmieszczone przelotki ( około 3-4cm dalej idąc od dolnika do szczytówki niz stary blank, element pusty do którego wklejana była pełna szczytówka jest dłuższy a szczytówka wklejana krótsza i głębiej siada element szczytowy w elemencie dolnikowym o jakieś 2 cm prEz co skróciła mi się wędka. Czy taka różnica powinna wzbudzac moje obawy i powinienem drążyć temat u producenta? Drugi problem to rozmieszczenie przelotek na nowowklejonej szczytówce. Dorwałem szczytówkę z jakiejś innej wedki nieznajomego pochodzenia odcinek okolo 40 cm, carbon, szczytówka pełna (cieńsza niz w oryginale bo chciałem zejsć z cw na UL) ale krótsza więc wkleiłem ją wraz z częścią strego wedziska około 10cm by uzyskac odpowiednią długość i średnice samej części wklejanej (dłuźsza od oryginału o jakies 5 cm) no i teraz przyszedł czas na rozmieszczenie przelotek na tym nowym elemencie. Jak to obliczyć? Nie jestem na tyle doświadczonym wedkażem zeby to zrobic z tzw lotu i tu chciałbym prosić o waszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Daj fotkę będzie prościej coś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/20935150_1622932464385733_5259996706469543805_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=39aa253f079fa726b5c7b29f43a63a96&oe=5A38DC31 Ta z lewej to moja robota, ta z prawej oryginał od kongera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Ponizej osadzenie szczytowego elementu stary przerobiony przezemnie:https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/20933916_1623194347692878_5304973853204722572_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=9f2b155a7a7a78b5daba52d04916336f&oe=5A2E0D57 I nowy od producenta ele.ent zamienny: https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/fr/cp0/e15/q65/20934801_1623194811026165_4643361252419014230_o.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=047ab5fde9fd7626117eaa7a4cbe7948&oe=5A3855DB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 ja bym odpuścił,wygląda dobrze.jeśli nowy element jest dobrze spasowany z dolnikiem[to jest bardziej istotne] i siada trochę głębiej to chyba dobrze bo różnica się zmniejsza.przesuwanie przelotek to dość trudne i pracochłonne zajęcie i do tego będą widoczne miejsca starych omotek więc dobrze przemyśl sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Nie chce przesuwac przelotek na nowym blanku tylko w starym wymienic zlamaną szczytówkę i tam musze zrobic nowe przelotki, pytanie ile ich i w jakich odległościach bo wzorowalem sie na innej wedce i nie wiem czy dobrze a nie umiem jeszcze tego wyczuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Dobra, czas ukrecic jakas muchowke... Pierwsza pewnie bedzie pod nimfe, przerobka Jaxa 11'.Wiec pytanie jakie przelotki dobrac, na co zwrocic uwage? Edytowane 14 Września 2017 przez Del Toro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Na masę przede wszystkim Dobre są chyba S6 , jednostopkowe , bardzo lekki , zamawiałem je w FishingArt.W tym Monolicie ,wywalić należy moim zdaniem te pierwsze przelotki z wkładem, zamienić na druciaki , oczywiście stripping zostawić No i lakier - moim zdaniem koniecznie do oskrobania - jest go naprawdę sporo...Można z tego zrobić fajną wędkę, ale trochę roboty trzeba włożyć...Warto też korek i uchwyt wymienić , jakiegoś małego butta dołożyć - tak coby wyważenie poprawić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Na masę przede wszystkim Dobre są chyba S6 , jednostopkowe , bardzo lekki , zamawiałem je w FishingArt.W tym Monolicie ,wywalić należy moim zdaniem te pierwsze przelotki z wkładem, zamienić na druciaki , oczywiście stripping zostawić No i lakier - moim zdaniem koniecznie do oskrobania - jest go naprawdę sporo...Można z tego zrobić fajną wędkę, ale trochę roboty trzeba włożyć...Warto też korek i uchwyt wymienić , jakiegoś małego butta dołożyć - tak coby wyważenie poprawić To bedzie calkowita przerobka, niczego nie zostawiam ze starej wedki, lacznie z lakierem na blanku.Glownie chodzi jakie rozmiary przelotek dobrac do tej wedki. Idealnie by bylo zeby byly w kolorze gunsmoke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Mam i ja. Wymieniłem wszystko oprócz uchwytu. Mam właśnie przelotki S6 od Krzyśka Zielińskiego. Rozmiarówki nie pamiętam ale jak coś mogę zmierzyć. Na pewno jedna porcelanka a kolor chyba właśnie gunsmoke.Ze spacingiem trochę się męczyłem o ile pamiętam. Miałem jeden od Krzyśka drugi od Wojtka Grocholi a i tak wymyśliłem coś innego. Parę brzanek, świnek i kleni pociągnęła po przeróbce. Fajnie się teraz łowi. Edytowane 15 Września 2017 przez siatkaz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Mam i ja. Wymieniłem wszystko oprócz uchwytu. Mam właśnie przelotki S6 od Krzyśka Zielińskiego. Rozmiarówki nie pamiętam ale jak coś mogę zmierzyć. Na pewno jedna porcelanka a kolor chyba właśnie gunsmoke.Ze spacingiem trochę się męczyłem o ile pamiętam. Miałem jeden od Krzyśka drugi od Wojtka Grocholi a i tak wymyśliłem coś innego. Parę brzanek, świnek i kleni pociągnęła po przeróbce. Fajnie się teraz łowi. Jakbyc mogl i mial chwile Mozesz tez spacing podac dla porownania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Idealnie by bylo zeby byly w kolorze gunsmoke To tylko bym pchał H&H. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) Jakbyc mogl i mial chwile Mozesz tez spacing podac dla porownania Ok, da się zrobić dziś wieczorem. Edytowane 15 Września 2017 przez siatkaz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 To tylko bym pchał H&H. ;-)A co to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 (edytowane) https://jcookflyrods.com/hopkins-holloway-traditional-snake-guide/ U Sergiusza masz gunsmoke: http://fishingrod.pl/pl/Przelotki/Muchowe/Hopkins-and-Holloway/Hopkins-and-Holloway-American-Patern-Titanium-Snake-Guides-p75c67c113.html Edytowane 15 Września 2017 przez TomekSudety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Bardziej o pojedyncze mi chodzi, takie: http://www.guidesnblanks.com/product/687/category/261 To ta sama firma co H&H Tylko gdzie striper gunsmoke?Jakiej wielkosci przelotki dobrac?I uchwyt gunsmoke do zabudowy? Uchwyt znalazlem taki:http://tackle24.de/index.php?a=7357〈=engAle wolabym cos w tym stylu:http://tackle24.de/index.php?a=6565〈=eng Ale czas jeszcze jest i powoli cos tam sie pewnie znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Pogadamy na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Monolith tak u mnie wygląda jak na załączonym obrazku. Dodam tylko że rozmiaru przelotek na 100% nie jestem pewien bo spisywałem z pomiaru suwmiarką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Super, dzieki. Napewnie sie przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi