Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam . A ja jak zwykle po proźbie . Może któryś z kolegów mógłby udostępnić spacing do blanku STC  5S76MLXF2 - B Xtreme   dł 2,3 dwuskład  6-10 lb. przelotki Torzite .  Ten który znalazłem zaczyna sie od 30 i to mnie trochę przeraża . 

http://www.mudhole.com/assets/images/content/St-Croix-Guide-Spacing-Chart.pdf 

Dzięki . 

Witam . A ja jak zwykle po proźbie . Może któryś z kolegów mógłby udostępnić spacing do blanku STC  5S76MLXF2 - B Xtreme   dł 2,3 dwuskład  6-10 lb. przelotki Torzite .  Ten który znalazłem zaczyna sie od 30 i to mnie trochę przeraża . 

http://www.mudhole.com/assets/images/content/St-Croix-Guide-Spacing-Chart.pdf 

Dzięki . 

Chcesz oryginalny, to napisz do STC, bez problemu wysylaja :)

Kręcioł na chwilę obecną RAW II 40  wiem że duży ale zdarzają się przyłowy sumowe . 

Hubertus a ta 4 to nie za mało wolałbym 4,5 będzie wolniej zamarzać . O czyms takim pisałeś ?

20H - 10H - 5,5H - 4,5hoker- 4,5L -4,5L - 4,5l - 4,5L - 4,5L - top 4,5

Edytowane przez neor

Kręcioł na chwilę obecną RAW II 40  wiem że duży ale zdarzają się przyłowy sumowe . 

Hubertus a ta 4 to nie za mało wolałbym 4,5 będzie wolniej zamarzać . O czyms takim pisałeś ?

20H - 10H - 5,5H - 4,5hoker- 4,5L -4,5L - 4,5l - 4,5L - 4,5L - top 4,5

różnica w zamarzaniu miedzy 4 a 4,5 będzie całkowicie niezauważalna, a kręcioł widze spory, średnica szpuli pewnie ok 48mm

Cześć Panowie!

Ostatnio postanowiłem przezbroić stary około dwudziestoletni kijek, który po kilkunastu latach zbierania kurzu za szafą, zaczął przydawać się na nocne wypady.

Wędzisko 3m długości, opisany jako 10-45g (moim zdaniem max 35), miętkawy górną połową, mocniej pracujący pod obciążeniem. Oryginalnie uzbrojony jak to wtedy bywało w ciężkie V (6+1) od 30 do 10 (chyba!) niemiłosiernie wytarte na szczycie. Tylko ten kijek daleko "RZUCAŁ", nawet nielotami (w tym sezonie kleniówkę 3,5cm z pletką PP0,19 nocą jak coś zaczęło zbierać posyłał tak daleko jak kolegi Talon14g :P ), przy nocnych łowach komfort dawał zapas mocy, swoją pracą świetnie "męczył" rybę.

Kołowrotek Daiwa 3500, szpula 55mm szerokości, stopka - odległość środka szpuli od blanku ~87mm.

W weekend zacząłem go obierać, w poniedziałek przyszły przelotki, wczoraj nocny test przezbrojonego.

Dostał zestaw Fuji Y-L 30-6, 9 sztuk (identycznie jak mój dragonowski TD 2,7m) + sic na szczycie. Na tunelu prosił by się o jeszcze jedno L, ale to mało istotne na ten czas.

Przy rozstawianiu przelotek dwa problemy się pojawiły, ugięcie góry, z czym w miarę sobie poradziłem i wyraźne załamanie linki na 16tce co częściowo zniwelowałem przez przesunięcie jej (całości) do przodu. Wczoraj zauważyłem że rzuty tymi samymi przynętami w znanych sobie miejscach są wyraźnie krótsze (~10~15m!) po przebudowie. Poszedłem pod latarnie (bez dziwnych skojarzeń :P o oświetlenie chodziło) , podczas wyrzutu linka bardzo płynnie przechodzi przez 30, a przed 16 bardzo mocno "falbankuje" (czy jak to nazwać) tak jak by 16 brała na siebie całe tłumienie stożka. Od środka szpuli do 30 mam 75cm, 30-16 41cm... Przypomnę że jak 16 było bliżej to bardzo brzydko na niej linka się załamywała.

Te rzuty chyba przez tłumienie krótsze a nie przez to że blank wyraźnie dospieszył? Co myślicie, 30 dać bliżej młynka żeby więcej tłumiło i wtedy 16 tez trochę przysunąć do oka?

Fotki tak za wiele nie dadzą, skróty obiektywu, problem z zdjęciem kija 3m w mieszkaniu, cienie od lampy na ścianie niby na "+" tylko też zakłamują... wkleję żeby post nie był mdły ;)

post-50134-0-92493800-1510225871_thumb.jpg

post-50134-0-61635000-1510225965_thumb.jpg

post-50134-0-24454100-1510225992_thumb.jpg

Edytowane przez *Hektor*

Na zdjęciu widzę praktycznie identyczną różnice odległości miedzy 30 -16 a 16-8 ?? Z tego co widzę nie ma opcji ,żeby nie załamywała się niepokojąco na tym linka - pokombinował bym z tymi odległościami od startowej - a jesli wychodzi Ci ponad 70centów do wejściowej to dodał bym jedną przelotkę w tunelu i po sprawie . Ale ja się nie znam więć tylko gdybam ....

• Like 1

Na zdjęciu widzę praktycznie identyczną różnice odległości miedzy 30 -16 a 16-8 ?? Z tego co widzę nie ma opcji ,żeby nie załamywała się niepokojąco na tym linka - pokombinował bym z tymi odległościami od startowej - a jesli wychodzi Ci ponad 70centów do wejściowej to dodał bym jedną przelotkę w tunelu i po sprawie . Ale ja się nie znam więć tylko gdybam ....

Tam jest 10cm mniej, między tymi ringami. Tylko to co pisałem przed wstawieniem zdjęć, dziwne skróty obiektywu.

O tym tunelu też myślałem, kurzy się złamane TD (miałem wklejkę robić) może "L"  podpieprzę i poprzerabiam, choć nie ukrywam że mam nadzieje że przesunięcie 2 pozwoli problem rozwiązać.

Dzięki za podpowiedz, każda sugestia mile widziana ;)

Z 30 przechodzisz od razu na 16 czy jak ?  30Y to bardzo wysoka przelotka, chyba nie mam jej na żadnej mojej wędce.... wydaje mi się że przyczyną dla której może się linka tamować na 16 moze być zbyt dalekie odsuniecie 30Y od kołowortka i za duża odległość pomiędzy 30 a 16 (jesli nic pomiędzy nimi nie ma). To będze powodowało że linka będzie przelatywała przez 30 bez żadnego wyhamowania i faktycznie pakowała sie w kolejna przelotkę (jesli jest nią 16). Próbowałbym w takiej sytuacji porzesunąc 30 blizej kołowrotka a 16 blizej 30. I pewnie w zwiazku z tym trzeba bedzie dolozyc 1-2 male przeloki na szczytówce. Generalnie przed złożeniem wędki dobrze jest zrobić testy rzutowe na przelotkach prowizorycznie rozmieszczonych na taśmie - wtedy wychodzą takie mankamenty

• Like 1

Masz za daleko odsuniętą przelotkę 30Y od kołowrotka i za dużą odległość między 30Y i 16Y. Jeśli masz set przelotek 30Y, 16Y, 10Y, 8YL, 7L proponuję takie odległości: Od stopki kołowrotka do ringu przelotki 30Y około 70 cm, następnie odległości między ringami kolejnych przelotek: 36 cm, 23,5 cm,  22 cm i 19 cm. Set przelotek 10 +1.

• Like 1