Friko Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 A nie lepiej wpakować zamiast 30 rozmiar mniejszą czyli 25? Lub zamiast 16 dać 20.pewnie lepiej ale jak już ma taki set jak ma to spróbujmy zrobić cos sensownego z tym co jest pod ręką 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Dzięki Panowie za podpowiedzi. pewnie lepiej ale jak już ma taki set jak ma to spróbujmy zrobić cos sensownego z tym co jest pod ręką Dzieje się dokładnie tak jak wcześniej pisałeś. Fajnie że próbujesz poradzić coś z tego co mam Akurat zbytnio nie miałem możliwości pomachać jak to będzie rzutowo wyglądało, choć przeszło przez myśl... jest nauczka na przyszłość. A nie lepiej wpakować zamiast 30 rozmiar mniejszą czyli 25? Lub zamiast 16 dać 20.Może tak, ale tak jak @Friko pisał, wolał bym z tego co mam dostępne. Przed dwoma laty przy podobnej przeróbce 3m ale delikatniejszego, właśnie od 25 zaczynałem i mimo równie szerokiej szpuli dedykowanej świetnie z niego lata. Masz za daleko odsuniętą przelotkę 30Y od kołowrotka i za dużą odległość między 30Y i 16Y. Jeśli masz set przelotek 30Y, 16Y, 10Y, 8YL, 7L proponuję takie odległości: Od stopki kołowrotka do ringu przelotki 30Y około 70 cm, następnie odległości między ringami kolejnych przelotek: 36 cm, 23,5 cm, 22 cm i 19 cm. Set przelotek 10 +1. Tak, set Y-L 30,16,10,8,7,7, 6,6,6+szczyt. Też tak spróbuję, dzięki za propozycje rozstawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Jak zdejmiesz przelotki zacznij od takiego rozstawu na taśmie a potem wypróbuj kilka innych ustawień. Np. jeszcze bardziej przybliż Y30 do kołowrotka - myślę że spokojnie na 70 a nawet 65 cm od szpuli taką dużą przelokę mozesz dac, potem postaraj się zrobić stożek na trzech lub czterech przelotkach ustawiając je tak żeby szczyty ramek łączyła linia prosta (na początek). Czytałeś jak to się robi ? http://jerkbait.pl/topic/8699-spacing-rozmieszczenie-i-dobór-przelotek/?p=862792 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PGr1 Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Jak zdejmiesz przelotki zacznij od takiego rozstawu na taśmie a potem wypróbuj kilka innych ustawień. Np. jeszcze bardziej przybliż Y30 do kołowrotka - myślę że spokojnie na 70 a nawet 65 cm od szpuli taką dużą przelokę mozesz dac, potem postaraj się zrobić stożek na trzech lub czterech przelotkach ustawiając je tak żeby szczyty ramek łączyła linia prosta (na początek).Tak też poczynię, tylko na spokojnie, w tygodniu przy chwili czasu.Czytałeś jak to się robi ? http://jerkbait.pl/topic/8699-spacing-rozmieszczenie-i-dobór-przelotek/?p=862792Pierwsze około 2lata temu jak zabierałem się za przezbrojenie starego Cormorana, ostatnio przed napisaniem posta w tym temacie, jak w sieci szukałem "gotowych podpowiedzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Ewidentnie jedną sztukę masz za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj: zamierzam zakupić kija, sprzedający nie potrafi określić w jakie przelotki jest ubrany, przesłał mi zdjęcia niekoniecznie najlepszej jakości, może ktoś pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) minimy inaczej zwane druty Tichrome chyba, martwi mnie ta szczytowa , czyż by też drut ? Jeśli tak to bardzo nie dobrze Edytowane 17 Listopada 2017 przez "Paweł" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Tak mi się wydawało, że Minimy resztę przelotek bym przebolał ale ta szczytowa..., tym bardziej że kijek ma być w 80 % na sandacza (MHX HS 9600 – 2) a na przeróbkę szkoda mi trochę czasu-> sezon się kończy... Edytowane 17 Listopada 2017 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Chwila roboty i przelotka wymieniona. Wystarczy lekko podgrzać i sama prawie schodzi Wstawiasz nowego SIC'a na klej termiczny i ganiasz sandały do końca sezonu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Tak mi się wydawało, że Minimy resztę przelotek bym przebolał ale ta szczytowa..., tym bardziej że kijek ma być w 80 % na sandacza (MHX HS 9600 – 2) a na przeróbkę szkoda mi trochę czasu-> sezon się kończy... Tak jak Pavko pisze - szczyt to żaden problem.Gorzej z pozostałymi. Jeśli łowisz na plecionkę to nie wróżę im długiego życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Tak czy inaczej kij do przezbrojenia, nie ma się co na minę narażać...szukam dalej..., dzięki panowie za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Tak z ciekawości, ile za tego MHX'a ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) 500 z przesyłką...jak sądzicie ? czy poszukać czegoś minimum na alconite, dodam że budżet względnie ograniczony Edytowane 17 Listopada 2017 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 Sam blank to około 4 stówek, przed nowym sezonem możesz poszukać przelotek i wymienić. Ewentualnie poszukać używanej Inazumy do 22 za 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 17 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 (edytowane) Tak zrobię i poszukam czegoś budżetowego, w środku sezonu sandaczowego ciężko coś ciekawego ( w rozsądnych pieniądzach) na giełdzie znaleźć,na święta lub zaraz po zapewne będzie wysyp... Edytowane 17 Listopada 2017 przez GoLoManoLo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kontemplator Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Pytanie o zbrojenie wklejki matagi 183cm 2,5g 4lb pod młynek c2000s - myślę nad zbrojeniem w torzite na pojedynczej stopce (te nowe). Teraz kwestia tego czy start może być od 12stki? Nigdy tak nie zaczynałem, ale też nigdy nie łowiłem na młynek c2000s. Pod 2500 startowałem 16tką. Także jeśli ktoś umiałby doradzić czy set 12-8-6-4-3-3-3+ szczyt będzie ok? Dodam, że będę łowił plecionką, ale z przyponem z fluoro. Przypon długi także węzeł będzie przez przelotki przelatywał, a 3 jest mała. Czy będzie to funkcjonować? Czy lepiej zbroić po staremu czyli klasyczne torzite 16-8-5,5-3,5 w tunelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Pytanie o zbrojenie wklejki matagi 183cm 2,5g 4lb pod młynek c2000s - myślę nad zbrojeniem w torzite na pojedynczej stopce (te nowe). Teraz kwestia tego czy start może być od 12stki? Nigdy tak nie zaczynałem, ale też nigdy nie łowiłem na młynek c2000s. Pod 2500 startowałem 16tką. Także jeśli ktoś umiałby doradzić czy set 12-8-6-4-3-3-3+ szczyt będzie ok? Dodam, że będę łowił plecionką, ale z przyponem z fluoro. Przypon długi także węzeł będzie przez przelotki przelatywał, a 3 jest mała. Czy będzie to funkcjonować? Czy lepiej zbroić po staremu czyli klasyczne torzite 16-8-5,5-3,5 w tunelu? A jaki uchwyt kolowrotka masz zamiar zakladac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kontemplator Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Dps 16 fuji, w sumie teraz doczytałem, że te nowe torzite na pojedynczej stopce są niższe niż te klasyczne. Więc w sumie ta 12stka to jest maleńka. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Dps 16 fuji, w sumie teraz doczytałem, że te nowe torzite na pojedynczej stopce są niższe niż te klasyczne. Więc w sumie ta 12stka to jest maleńka. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Nie myslales o delfinie? tam w delcie moglbys zaczac od 10klh jako startowa. Co do tunelowych 3KT to wezel z fluorocarbonu powinien przechodzic, pewnie jakis cieniutki ten fluoro bedziesz uzywal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kontemplator Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Delfin mnie nie przekonuje, pomimo że nawet go na żywo nie widziałem. Zbrojenie ma być klasyczne, rekojeść do rzucania oburącz. Zastanawia mnie tylko rozmiar tych torzite na pojedynczej stopce. Bo z tego co na BRC jest napisane to zwykłe torzite H 16 jest równe tej nowej 20. Więc jaki najlepiej set dobrać z tych jednostopkowych pod ten kijek i pod takie zbrojenie dolnika jak wspominałem? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Delfin mnie nie przekonuje, pomimo że nawet go na żywo nie widziałem. Zbrojenie ma być klasyczne, rekojeść do rzucania oburącz. Zastanawia mnie tylko rozmiar tych torzite na pojedynczej stopce. Bo z tego co na BRC jest napisane to zwykłe torzite H 16 jest równe tej nowej 20. Więc jaki najlepiej set dobrać z tych jednostopkowych pod ten kijek i pod takie zbrojenie dolnika jak wspominałem? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Kilka osob zbroilo juz patyki od 12KLH wiec moze sie odezwa, ogolnie z tego co pamietam to byli zadowolwni z rezultatow.Co do tych przelotek na jednej stopce to niestety nie pomoge, nie mialem okazji ich uzywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek151511 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Witam serdecznie, chciałbym zbudować swój pierwszy budżetowy kij. Jako Blank wybrałem IS701L CRB w kolorze. Wiem, że to nie jest świetny blank, ale budżet studenta mocno ogranicza. Chyba, że ktoś może polecić lepszy blank z podobnymi parametrami do 200zł? Moje pytanie dotyczy przelotek. Widzę same bardzo drogie zestawy. Czy przelotki w zestawie mogą kosztować więcej niż cały nowy kij z takimi przelotkami? Interesują mnie przelotki jak w podanych wędziskach: Dragon Nano Core Spinn 21 1.98m 4-21g (za nówke dałem 220zł) FUJI KRDAM Neo Finessa 2.10m 5-15g (za nówke dałem 130zł) FUJI K Za ile najtaniej można kupić zestawy przelotek jak w powyższych wędkach?Może polecacie jakieś inne budżetowe przelotki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Nie wiem jakie przelotki występują w kijach ,które podałeś, ale we Wrocławiu masz Sergiusza ,który rady nie szczędzi i wszystko u Niego kupisz na miejscu.http://fishingrod.pl/pl Czasem bym chciał mieć tak blisko do jakiejś pracowni. Edytowane 21 Listopada 2017 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Dokładnie tak , jak napisał kolega powyżej - wal do Sergiusza jak w dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinek151511 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Dzięki bardzo za informację, w wolnym czasie podjadę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi