Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Panowie za podpowiedzi.

pewnie lepiej ale jak już ma taki set jak ma to spróbujmy zrobić cos sensownego z tym co jest pod ręką :)

Dzieje się dokładnie tak jak wcześniej pisałeś. Fajnie że próbujesz poradzić coś z tego co mam :)

Akurat zbytnio nie miałem możliwości pomachać jak to będzie rzutowo wyglądało, choć przeszło przez myśl... jest nauczka na przyszłość.

A nie lepiej wpakować zamiast 30 rozmiar mniejszą czyli 25? Lub zamiast 16 dać 20.

Może tak, ale tak jak @Friko pisał, wolał bym z tego co mam dostępne. Przed dwoma laty przy podobnej przeróbce 3m ale delikatniejszego, właśnie od 25 zaczynałem i mimo równie szerokiej szpuli dedykowanej  świetnie z niego lata.

Masz za daleko odsuniętą przelotkę 30Y od kołowrotka i za dużą odległość między 30Y i 16Y. Jeśli masz set przelotek 30Y, 16Y, 10Y, 8YL, 7L proponuję takie odległości: Od stopki kołowrotka do ringu przelotki 30Y około 70 cm, następnie odległości między ringami kolejnych przelotek: 36 cm, 23,5 cm,  22 cm i 19 cm. Set przelotek 10 +1.

Tak, set Y-L 30,16,10,8,7,7, 6,6,6+szczyt. Też tak spróbuję, dzięki za propozycje rozstawów.

Jak zdejmiesz przelotki zacznij od takiego rozstawu na taśmie a potem wypróbuj kilka innych ustawień. Np. jeszcze bardziej przybliż Y30 do kołowrotka - myślę że spokojnie na 70 a nawet 65 cm od szpuli taką dużą przelokę mozesz dac, potem postaraj się zrobić stożek na trzech lub czterech przelotkach ustawiając je tak żeby szczyty ramek łączyła linia prosta (na początek). Czytałeś jak to się robi ?

http://jerkbait.pl/topic/8699-spacing-rozmieszczenie-i-dobór-przelotek/?p=862792

• Like 1

Jak zdejmiesz przelotki zacznij od takiego rozstawu na taśmie a potem wypróbuj kilka innych ustawień. Np. jeszcze bardziej przybliż Y30 do kołowrotka - myślę że spokojnie na 70 a nawet 65 cm od szpuli taką dużą przelokę mozesz dac, potem postaraj się zrobić stożek na trzech lub czterech przelotkach ustawiając je tak żeby szczyty ramek łączyła linia prosta (na początek).

Tak też poczynię, tylko na spokojnie, w tygodniu przy chwili czasu.

Pierwsze około 2lata temu jak zabierałem się za przezbrojenie starego Cormorana, ostatnio przed napisaniem posta w tym temacie, jak w sieci szukałem "gotowych podpowiedzi" ;)

Tak mi się wydawało, że Minimy

:mellow: resztę przelotek bym przebolał ale ta szczytowa..., tym bardziej że kijek ma być w 80 % na sandacza (MHX HS 9600 – 2) a na przeróbkę szkoda mi trochę czasu-> sezon się kończy... :)

Edytowane przez GoLoManoLo

Tak mi się wydawało, że Minimy

:mellow: resztę przelotek bym przebolał ale ta szczytowa..., tym bardziej że kijek ma być w 80 % na sandacza (MHX HS 9600 – 2) a na przeróbkę szkoda mi trochę czasu-> sezon się kończy... :)

Tak jak Pavko pisze - szczyt to żaden problem.

Gorzej z pozostałymi. Jeśli łowisz na plecionkę to nie wróżę im długiego życia.

Gość Kontemplator

Pytanie o zbrojenie wklejki matagi 183cm 2,5g 4lb pod młynek c2000s - myślę nad zbrojeniem w torzite na pojedynczej stopce (te nowe). Teraz kwestia tego czy start może być od 12stki? Nigdy tak nie zaczynałem, ale też nigdy nie łowiłem na młynek c2000s. Pod 2500 startowałem 16tką. Także jeśli ktoś umiałby doradzić czy set 12-8-6-4-3-3-3+ szczyt będzie ok? Dodam, że będę łowił plecionką, ale z przyponem z fluoro. Przypon długi także węzeł będzie przez przelotki przelatywał, a 3 jest mała. Czy będzie to funkcjonować? Czy lepiej zbroić po staremu czyli klasyczne torzite 16-8-5,5-3,5 w tunelu?

Pytanie o zbrojenie wklejki matagi 183cm 2,5g 4lb pod młynek c2000s - myślę nad zbrojeniem w torzite na pojedynczej stopce (te nowe). Teraz kwestia tego czy start może być od 12stki? Nigdy tak nie zaczynałem, ale też nigdy nie łowiłem na młynek c2000s. Pod 2500 startowałem 16tką. Także jeśli ktoś umiałby doradzić czy set 12-8-6-4-3-3-3+ szczyt będzie ok? Dodam, że będę łowił plecionką, ale z przyponem z fluoro. Przypon długi także węzeł będzie przez przelotki przelatywał, a 3 jest mała. Czy będzie to funkcjonować? Czy lepiej zbroić po staremu czyli klasyczne torzite 16-8-5,5-3,5 w tunelu?

A jaki uchwyt kolowrotka masz zamiar zakladac?

Dps 16 fuji, w sumie teraz doczytałem, że te nowe torzite na pojedynczej stopce są niższe niż te klasyczne. Więc w sumie ta 12stka to jest maleńka.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Nie myslales o delfinie? tam w delcie moglbys zaczac od 10klh jako startowa. Co do tunelowych 3KT to wezel z fluorocarbonu powinien przechodzic, pewnie jakis cieniutki ten fluoro bedziesz uzywal :)

Gość Kontemplator

Delfin mnie nie przekonuje, pomimo że nawet go na żywo nie widziałem. Zbrojenie ma być klasyczne, rekojeść do rzucania oburącz. Zastanawia mnie tylko rozmiar tych torzite na pojedynczej stopce. Bo z tego co na BRC jest napisane to zwykłe torzite H 16 jest równe tej nowej 20. Więc jaki najlepiej set dobrać z tych jednostopkowych pod ten kijek i pod takie zbrojenie dolnika jak wspominałem?

Delfin mnie nie przekonuje, pomimo że nawet go na żywo nie widziałem. Zbrojenie ma być klasyczne, rekojeść do rzucania oburącz. Zastanawia mnie tylko rozmiar tych torzite na pojedynczej stopce. Bo z tego co na BRC jest napisane to zwykłe torzite H 16 jest równe tej nowej 20. Więc jaki najlepiej set dobrać z tych jednostopkowych pod ten kijek i pod takie zbrojenie dolnika jak wspominałem?

Kilka osob zbroilo juz patyki od 12KLH wiec moze sie odezwa, ogolnie z tego co pamietam to byli zadowolwni z rezultatow.

Co do tych przelotek na jednej stopce to niestety nie pomoge, nie mialem okazji ich uzywac.

Witam serdecznie, chciałbym zbudować swój pierwszy budżetowy kij. Jako Blank wybrałem IS701L CRB w kolorze. Wiem, że to nie jest świetny blank, ale budżet studenta mocno ogranicza. Chyba, że ktoś może polecić lepszy blank z podobnymi parametrami do 200zł?

Moje pytanie dotyczy przelotek. Widzę same bardzo drogie zestawy. Czy przelotki w zestawie mogą kosztować więcej niż cały nowy kij z takimi przelotkami?

Interesują mnie przelotki jak w podanych wędziskach:

Dragon Nano Core Spinn 21 1.98m 4-21g (za nówke dałem 220zł) FUJI KR

DAM Neo Finessa 2.10m 5-15g (za nówke dałem 130zł) FUJI K

Za ile najtaniej można kupić zestawy przelotek jak w powyższych wędkach?

Może polecacie jakieś inne budżetowe przelotki?

Pozdrawiam  :)

Nie wiem jakie przelotki występują w kijach ,które podałeś, ale we Wrocławiu masz Sergiusza ,który rady nie szczędzi i wszystko u Niego kupisz na miejscu.

http://fishingrod.pl/pl

Czasem bym chciał mieć tak blisko do jakiejś pracowni. ;)

Edytowane przez kogut