Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Powtórzę dla jasności. Zbrojenie blanku przeznaczonego do łowienia monofilami, a już nielotami szczególnie, jest odmienne od systemów zbrojenia świetnie sprawdzających się przy braid'ach.

skalek.. Po cóż kruszyć kopie nadaremno albo przerzucać się post marketingowymi teoriami. Spójrz kiedyś na uprawiających profesjonalnie sport rzutowy..

A co ma sport rzutowy do wędkarstwa? :blink:  No tylko tyle ,że w jednym jak i w drugim przypadku używa się kija do rzucania i na tym koniec.

A co do tego ;"Zbrojenie blanku przeznaczonego do łowienia monofilami, a już nielotami szczególnie, jest odmienne od systemów zbrojenia świetnie sprawdzających się przy braid'ach."

Pełna zgoda na 100%. Tylko ,że tu system zbrojenia nie ma nic do rzeczy, tylko odpowiedni dobór ilości oraz wielkości przelotek.

Edytowane przez skalek-77

A stare konstrukcje i stare systemy zbrojenia o których mówiłeś wcześniej?  :) 

A może, skalek, byśmy się zgodzili, że rb nie jest tylko prostą umiejętnością montowania aktualnie modnych setów przelotek, wg akurat obowiązującego spacingu ?

Sport rzutowy jest mniej więcej tym samym dla nas co szkoła tańca dla miłośnika techno :) Można się tu choćby przyjrzeć, jak należy zbroić blank aby osiągnąć maksymalne odległości, można nauczyć się perfekcyjnego posługiwania wędką, nabyć celnego oka i pewnej ręki.

To mało!?

Polecam..  

• Like 2

A stare konstrukcje i stare systemy zbrojenia o których mówiłeś wcześniej?  :)

A może, skalek, byśmy się zgodzili, że rb nie jest tylko prostą umiejętnością montowania aktualnie modnych setów przelotek, wg akurat obowiązującego spacingu ?

Sport rzutowy jest mniej więcej tym samym dla nas co szkoła tańca dla miłośnika techno :) Można się tu choćby przyjrzeć, jak należy zbroić blank aby osiągnąć maksymalne odległości, można nauczyć się perfekcyjnego posługiwania wędką, nabyć celnego oka i pewnej ręki.

To mało!?

Polecam..  

Bez obrazy Sławku ale ja odpuszczam. Jeszcze nie "narodził się" tu na forum taki, który by jakimkolwiek argumentem  przekonał Ciebie w którymkolwiek temacie. Więc ja nie będę już próbował . Podsunę Ci tylko może kierunek mojego sposobu myślenia na ten temat.

Przy sposobie  i systemie zbrojenia bierzesz pod uwagę tylko osiągane odległości rzutowe. Problem w tym, że wędka nie służy tylko do rzucania bo gdyby tak było to faktycznie zbroiło by się kij 3m w 4 szt przelotek i to dużych ( i tu patrz właśnie sport rzutowy). I faktycznie latałoby daleko tylko ,że wędką  jeszcze się zdobycz wyciąga a hol potrafi czasami nieźle sponiewierać  kijek. A uzbrojony tak jak wyżej wspomniałem nie doczekał by drugiego wypadu na rybki. Ale latałoby z niego jak z armaty. Przyznasz ,że to nie oto chyba chodzi.

Oczywiście zgadzam się z twierdzeniem " rb nie jest tylko prostą umiejętnością montowania aktualnie modnych setów przelotek, wg akurat obowiązującego spacingu". Z tym, że w/g mnie nie ma czegoś takiego jak modne systemy. Systemy są odpowiednie lub nie do danego kijka stworzonego pod dany sposób łowienia, moda nie ma tu nic do rzeczy ( i tu największe znaczenie ma fakt czy będzie używana cienka miękka linka, czy grubawa żyłka mono). A coś takiego jak "obowiązujący spacing" to już w ogóle jakaś abstrakcja.

Edytowane przez skalek-77

Zwyczajowo nie podzielam popularnych mniemanologii,  ani schematów zbiorowego myślenia.. :)

Post #1343 zawierał pytanie o sposób uzbrojenia blanku, które to miało w efekcie dać wędkę świetną do miotania nielotów na znaczne odległości, przy użyciu żyłki. Od dawien dawna najlepiej w tej roli sprawdza się kij  ze zdolnością do samoładowania, czyli blank umiejętnie przeciążony dużymi przelotkami - niegenerującymi dodatkowego oporu.

I tu nie widzę miejsca na kompromis z nowoczesnością, ani tak modną zajebistością - albowiem kompromis rodzi tylko rzeczy złe.. :)  

Dzięki Sławek za przypomnienie głównego zamysłu, który przyświeca zbrojeniu tego blanku.

Oczywiście Rafał, chciałbym również holować nim ryby a nie na 4przelotkach uprawiać proformę.

Przypominając : Blank  3,05m/10lb/-ok.13g/fast---medium-fast

Czy mój kierunek myślenia (duże przelotki) jest właściwy ? -Ku temu się skłaniam ;)

Mam czas do wiosny, i ogromną chęć zrobienia tego blanku dobrze.

Jestem skłonny wysłać go do Ciebie na pogięcie, żebyś przeanalizował to co Ci

doświadczenie podpowiada. Tym bardziej jestem Ciekaw Twojej opinii o ładowaniu się wędzisk,

ponieważ, sposób widzenia fizyki posyłania nielotów na dystans, jest mi bliższy w wizji Sławka.

Do końca, nie jestem przekonany czy ten blank odpowiada słowu "nowoczesny"

Jeśli oznacza on czujne Suzuki z pełną szczytówką, to on tam nie leży.

Myślę że cała seria Delta to delikatny ukłon G.Loomisa w stronę klasyki (+ to co bozia dała w dziedzinie materiałów)

Witam, przymierzam sie do budowy kijka na blanku slf9010, uchwyt skss16 pod mlynek shimano 2500. Chcialbym wrzucić tu SIC'i: kl16;8;5,5;kb4;kt4;4;4;4;4;4;lg4. Pytanie pod kątem tunelu...czy nie będzie zbyt lekko? Docelowo pod żyłkę max 0,20 lub pletke 0,10

Witam, przymierzam sie do budowy kijka na blanku slf9010, uchwyt skss16 pod mlynek shimano 2500. Chcialbym wrzucić tu SIC'i: kl16;8;5,5;kb4;kt4;4;4;4;4;4;lg4. Pytanie pod kątem tunelu...czy nie będzie zbyt lekko? Docelowo pod żyłkę max 0,20 lub pletke 0,10

Nie miałem tego banku w ręce... Ale do tej wielkości kołowrotka to bym dał raczej startowa 20 i tunel zrobił na 4,5.

Ale nie mam dużego doświadczenia w budowaniu wedek, więc poczekaj na odpowiedź kolegów..

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Sęk w tym że już mam ten set...dopiero jak wczoraj rozpakowalem zdałem sobie sprawe jakie są małe. Kij ma służyć głównie do łowienia kleni ale zachowując moc na przylowy

to zmontuj przelotki na taśmie i przetestuj... będzie dobrze zostawisz, nie będzie to zmienisz...

Żyłka 0.20mm z takimi przelotkami nie będzie współpracować na pewno. Za mała startowa, za krótki stożek i za małe przelotki w tunelu. 

• Like 4

Żyłka 0.20mm z takimi przelotkami nie będzie współpracować na pewno. Za mała startowa, za krótki stożek i za małe przelotki w tunelu. 

dokładnie to miałem napisać

Rafał - żyłka 0,20 to max co tam będzie. klenie łowię na 0,16 a jeśli chodzi o pletkę (chcę rozpocząć taką praktykę) do 0,10max

Mimo wszystko przy żyłce start od 20 i dłuższy stożek do tego tunel na ringach o większym "prześwicie", niestety ale żyłka ma "pamięć" kształtu i nie układa się tak ładnie jak plecionka.

Witam kolegów, potrzebna pomoc w doborze ( marka , i model , ew rozmiary pod kołowrotek shimanno 3000 ) przelotek do blanku MHX DS 821 ( 2,08m) pod sandacza na lekko i do łowienia z opadu do przynet max 10-12g plus gumiś 3-4" 

chce by było mego czuło dlatego myślę o delfinie ... narazie zaczynam od blanku.... 

Ps. przelotki z torrize ... tylko nie ogarniam tych szczytowych oznaczen 5.5 albo 6 ? no i przelotki pierwszej od kołowrotka

Edytowane przez Diverman

Ps. przelotki z torrize ... tylko nie ogarniam tych szczytowych oznaczen 5.5 albo 6 ? no i przelotki pierwszej od kołowrotka

5.5 lub 6 to średnica pierścienia, a potem masz dobór tulei/ średnica szczytówki w miejscu mocowania przelotki(z reguły od 1,3 do 2,4mm).

• 1 miesiąc temu...

Cześć.

Szukam spacing do 90MLXF2, może ktoś zbroił[emoji6]...

Będzie zbrojny w system Kr.

Jaka omotka pasuje do tego blanku, chodzi o to aby maksymalnie była spasowana..

Chodzi ci o talona?

Edytowane przez Elwojtas

Cześć.

Szukam spacing do 90MLXF2, może ktoś zbroił[emoji6]...

Będzie zbrojny w system Kr.

Jaka omotka pasuje do tego blanku, chodzi o to aby maksymalnie była spasowana..

Chodzi ci o talona?

Tak.

Od szczytu 12-12,5-13,5-15-18-20-23,5-27,5-32. Nie znam niestety koloru nici bo kupiłem z drugiej reki i nawet nie wiem kto zbroił.

Ten spacing to konkretnie z tego modelu co szukałem?

Nic już wiem jaka ma być...

Dzięki.