Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Wyjaśniając - kij obdarłem bo nie mogłem ściągnąć samego blanku.

Jeśli chodzi o stożek, który zaproponowałem, to w założeniach ma być oparty na 3 przelotkach 30,16,10, a reszta już normalnie.

8L dałem po to aby wyszło sensowne przejście z BYAG na BLAG.

Z moich wyliczeń wynika, że oś kołowrotka powinna przeciąć się z osią kija pomiędzy 10 a 8L - czyli stożek kończy się na 10.

Jak narazie są to wyliczenia, trzeba sprawdzić to doświadczalnie. Niestety narazie nie mam czasu.\

Friko - Kirkman napisał, że pierwsza przelotka od kołowrotka powinna być odległą o 17-23 - mi zawsze wychodzi więcej.

Tak małej odległości jeszcze nie sprawdzałem, ale wydaje mi się że spirala byłaby zbyt szybko wygaszana ze szkodą oczywiście dla długości rzutu.

Pozdrawiam

D'arc

Friko - Kirkman napisał, że pierwsza przelotka od kołowrotka powinna być odległą o 17-23 - mi zawsze wychodzi więcej.

Tak małej odległości jeszcze nie sprawdzałem, ale wydaje mi się że spirala byłaby zbyt szybko wygaszana ze szkodą oczywiście dla długości rzutu.

Pozdrawiam

D'arc

Ja sprawdzałem, w ostatnim kijku, z tym ze to jest 6'6 zrobiłem konstrukcje twardo trzymajac sie załozen new concep primer.Pierwsza przelotka 25 Y wypadała mi coś ok 20 od krawędzi szpuli (młynek 2500), albo i mniej nawet - muszę sprawdzić dokładnie na kiju bo juz nie pamiętam. Zastanawiałem się nawet czy nie dać 30 Y ze względu na bliską odległośc, ale zrobiłem test rzutowy z jednym układem i drugim - i nie było żadnej róznicy. warto przymocować minimalny ciężarek do końca linki, i powoli kręcić kołowrotkiem obserwując jak linka układa się w pierścieniu pierwszej przelotki - czy nie bije o nią za mocno (jeśli przelotka jets zbyt niska), czy nie jedzi po pierscieniu pod zbyt wielkim kątem (jesli pierscien ma zbyt małą srednice w stosunku do srednicy szpuli kołowrotka).

Jeżeli chodzi o długośc rzutu w N.C. to mam pewien problem zwiazany z róznicami pomiędzy oficjalną teorią a swoją praktyką. Oficjalna teoria jest taka, że chodzi właśnie o to żeby spirala była jak najszybciej wygaszana, a dalej linka przenbiegała już po prostej pomiędzy małymi przelotkami. ma to wpływać pozytywnie na odległości rzutowe. Moje skromne doświadczenia jak na razie nie pozwoliły mi potwierdzić tej teorii, wydaje mi się raczej iż czym wiecej małych przlotek tym rzut... krótszy. Tak że obecnie patrze na N.C. jako pewien kompromis - pomiędzy czułością kija, która wymaga jak najmniejszego obciązenia blanku (a więc małych, lekkich przlotek i najlepiej jak najmniej) a zasięgiem rzutowym - który jak mi się wydaje jest odwrotnie proporcjonalny do tarcia (czyli najlepiej zeby przlotek było jak najmniej, żeby były jak najbardziej sliskie i jak największe). Ta ostatnią obserwację w pewien sposób potwierdza konstrukcja kijów do zawodów rzutowych, o czym pisał jeden z naszych Użytkowników, gdzie na kiju długisci 3,6m jest zaledwie kilka przelotek.

Pozdrawiam

Myślę Pawle , że ultralight z Wild Rivera nie wyjdzie . To dość masywny jak na pół uncji blank , bo 3.35 oz. Taka starsza konstrukcja . Duża ilość 6 nie będzie sprzyjać zasięgowi . On nie ma takiej dynamiki jak nowsze , albo wyższe modele St.Croix . Tutaj akurat zbrojenie pomaga kumulować i zwiększać energię rzutu .

No i dłuższy stozek , czy tez łuk , ułatwia spacing'owe manipulacje . I przy tej długości kija może być przyjemniejszy dla oka .

Do poniedziałku..

Hobby wzięło mnie za twarz ..

• 3 tygodnie później...

Witam Panowie

Znowu wracam do tematu.

Siedzę, przesuwam przelotki po kiju, gnę go, trochę rzucam.

Ale naszły mnie wątpliwości!

Otóż np. Fuji w swojej N.C. przytacza taki rozkład przelotek:

30, 16, 10, 8L, 7, 7, 6, 6, 6 i szczytowa.

Obojętne jakiego typu przelotki.

Mnie nurtuje po co sa dwie 7???? :huh: :huh:

Co to daje w praktyce i czy wogóle jest jakieś sensowne wyjaśnienie takiego układu???>

darc

Zestaw ten , to dość daleko posunięty uniwersalizm . Według jego logiki kije prócz długości , różniłaby też ilość 6 . Fabryka daje W.R-owi tej długości zestaw 9 przelotek w klasycznym ordynku .

I to w tym kiju stroi ..

7 bywea i więcej , bo mają jednak mniejszy opór od 6 .

Odszukaj na firmowej stronie zestaw 11 FSAL . Myślę że to będzie odpowiedni ekwiwalent dla 8 S..

@Darc

jesli moge cos sugerowac, to skoro eksperymentujesz na testowym kijku - postaraj sie oderwac od wszelkich uniwersalnych tabelek.

Niech wielkosc kolowrotka, ugiecie blanku i srednica linki jaka bedziesz lowil dyktuja uzbrojenie konkretnego kija, a nie tabelka ktora wymyslil ktos kto przeciez nie wiedzial po co i na co Ci ten kijek :D

Tak jak zauwazyl @Slawek 'Oppeln' #6 nadaje sie do naprawde najcienszych linek, przy spinningu do plecionki 5,8, 10lb, w zylce gdzies tak 0,16 - 0,18. Jak ma byc grubiej, lepiej bedzie chyba skonczyc 7-kami

Przelotki ciekawe, bardzo japońsko-pstrągowe, nawet zestaw -kolejność rozmiarów przypomina gotowce do kupienia. Ja osobiście

takiego zestawu do polskiej wędki pstrągowej bym nie użył. Kijek wyjdzie ok. ale jego funkcjonalność będzie jak bolidu formuły 1 w rajdzie paris dakar :D

Pozdrawiam Łukasz

Masz na myśli ich delikatność? Powiem Ci, że nigdy w żadnej wędce niczego nie uszkodziłem mimo, że przedzieram się przez krzaki ile wlezie. Pewnie kiedyś się to odwróci, oby nie :D Zdaję sobie jednak sprawę, że jedna stopka może być słabsza, choć tytan powinien być mocniejszy od ramek stalowych.... Ale spotkałem się nawet z opiniami, że na pstrąga w krzaki to lepeij seekera niż graficiaka. Zobaczymy co z tego wyjdzie po uzbrojeniu i użytkowaniu. Dzięki za info.

Motyw delikatności stopów tytanu(a właściwie elastyczności)to jeden aspekt. Sam układ przelotek pierwsza bardzo wysoka 50,5 mm krótki stożek. Mało funkcjonaly dobór. Na naszych rzeczkach miejsca na wymachy nie ma . Poszedłbym w lv nawet od 25 przez16 10 7 na szczycie L 7 lub 6 , lub same LV i trzymał się ilości przelotek 1 na stopę blanku.Lub coś podobnego od Y20 lub przy mocniejszym kiju Y25.

Pozdrawiam Łukasz

• 2 tygodnie później...

Witam

Jeszcze mała informacja na temat T-ATSG. Na stronie megabssa widnieje ładna pstrągóweczka uzbrojona w ten typ przelotek .W praktyce wędki te są uzbrojone w przelotki tytanowe Y i L. A zdjęcie to chwyt marketingowy. Pewnie nie stało się tak bez powodu .Przelotki są poprostu niestabilne i jako tako sprawdzają się przy bardzo delikatnych wędkach o pełnej akcji. Nie wszystko co fajnie wygląda jest praktyczne -sam też często nacinam się na różne wynalazki :D - jak coś poprawią w T-ATSG to sam chętnie wrócę do tematu .Podobny problem miały pierwsze Y alconite.

http://www.tackletour.com/reviewmbpaganipg3.html

Pozdrawaim Łukasz

• 2 miesiące temu...

Tak zupełnie niechcący zerknąłem na odnowioną i zmodernizowaną stronkę Batson Ent. Jest tam nowy dział Guide spacing albo odwrotnie ..

Pokrótce , tyczy to nowego spojrzenia na zbrojenie i obciążenie blanków ww firmy . Warint New Concept w stylu classic . Niespecjalnie mogę poszerzać w tej chwili wątek , bo oczki odmawiają mi posłuszeństwa . Jednak temat , i podejscie jest ekscytujące ..

Jutro też jest dzień..

W kiepskiej byłem niedzielą formie..

Zaintrygowała mnie proponowana ostatnio przez B. E. koncepcja zbrojenia blanków , szczególnie tych dłuższych . Rozmiarówka jest typowa dla N.C. jednak rozmieszczenie jest trawestacją starego systemu . Tam gdzie Fuji lokuje dziewięć przelotek , Batson zadowala się siedmioma ..

Od 8'6 w górę to praktycznie poprzedni system zbrojenia .

Chyba żadna z pozostałych , uznanych marek nie wyłamała się z ram aktualnego trendu .

Czyli stare ciągle jare..

Bardzo ciekawa tabelka. To chyba w ogóle pierwsza taka propozycja rozmieszczenia przelotek na poszczególnych modelach blanków i to w wersjach spin i cast. Brawa dla BE, choć niektóre propozycje sa, hmm, lekko kontrowersyjne.

@sławek jeszcze jeden dowód na to, że Fuji NC to nie jest rozwiązanie idealne i jedynie słuszne. Praktyka dość ostro zweryfikowała wyidealizowane założenia znanego producenta przelotek. I dobrze. Nie ma prawd absolutnych.

Stare ciągle jare!

Uważam, że ta tabela pomoże wielu osobom, które samodzielnie będą sobie montować wędki. Dyskusja w tym temacie monterów z ogromnym doświadczeniem niech będzie okazją do przemyśleń dla młodych adeptów sztuki monterskiej. Rozkład i dobór przelotek do konkretnego blanku to doświadczenie i sztuka tworzenia, a nie powielanie NC czy nowatorskich przemyśleń niedoświadczonej młodzieży.

Pozdrawiam,

Ireneusz

Naprawdę świetna inicjatywa B.Enterprises ..

Latami dochodziłem do w miarę kompletnej wizji spacing'owego świata . Ile nici , lakieru , koncepcji zostawiłem za sobą ..

Jakie horrory produkowałem , jakie belzebuby ..

Ile wdzianek miała Suecia .. Chyba tylko tyczką nie była .

A tu taka piękna ściąga . Tylko brać ..

• Like 1