Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

A ja tego artykułu Mariusz akurat nie polecam B) a ściślej - uważam że artykuł jest OK pokazując pewne zasady przy konstrukcji wędki sponningowej, ale jego zastosowanie wprost możliwe jest z dobrym skutkiem wyłącznie do spinningów nie przekraczajacych długością 2 metrów - przy dłuższych kijach już niestety trzeba naginać rzeczywistość w stosunku do artykułu żeby nie skończyć z karytakturą wędki <_<

• Like 1

widziałem tez ten artyk,jako ze poszukiwania trwaja :mellow:

a mam pytanko dzis mi przyszły przelotki fuji na tytanach i jakos mnie niezrozumieli chyba,bo miała być jedna 7 na wyższej stopce ,taki odpowiednik tej Alconite z foto a jest znacznie niższa ,niała byc kolejna po 8Y a teraz widac wyraźny skok w wysokosciach,czy u naszych rodbuilderów znajdę cos takiego?bo to bez sensu jedna przelotke z usa ciągnać :wacko:

post-83-1348914601,9481_thumb.jpg

Zgadzam sie, Friko B) - dana recepte zadko kiedy da sie przelozyc 1:1 na konkretny projekt, ale od jakichs podstaw trzeba zaczac, a w miare zdobywania umiejetnosci polepszac egzystujace lub rozwijac wlasne koncepcje... Kij mial 3 m i tez trzeba bylo troche naginac, ale wynik koncowy jest dobry, choc podejzewam, ze mozna by uzbroic taki sam blank w piec roznych sposobow, bez odczuwalnych roznic w uzyciu <_<

Faktycznie kierowalem sie artykulem z tego samego zrodla, ale troche ponizej - New Guide Concept Primer - wyglada na to samo...

Dodam, ze byl to moj pierwszy (i dotad ostatni) kij zbrojony pod spinning a nie pod casting...

Pozdrawiam --Yacar?--

@Przemek

he, gdzies o tym ostatnio pisałem - Ty chciałeś taką starszą elkę, ona występuje bez sygnatury jako takiej często jako przelotka muchowa (fly) - oznaczana np. SG (w wersji SIC). I to jest do dostanie np. w mudhole. A przysłali z tego co widzę regularną przelotkę L noweszego wzoru. Masz dwa wyjścia:

1/ reklamowac w sklepie w USA (powinni uznac reklamacje)

2/ poszukac starszej elki w którejś pracowni w Polsce - powinna być, zapewne w stali a nie w tytanie, ale powinna byc (zapytaj w Fishing Center, mają obecnie duży stock przelotek - ostatnio szukałem szczytowej siódemki, obdzwoniłem kilka pracowni, nawet dałem ogłoszenie na forum - a okazało się że jest pod boekiem w FC B) )

Ew. możesz po prosty troche dalej odsunac ta L7 (jak sie da) lub zastosowac L8 albo LV6 np. - w zaleznosci od tego co masz przeda a co za ta siódemka

@Mariusz

New Concep Primer to samo - starszy artykuł który ukazal sie w jednym z dawniejszych wydań Rodmakera, ale generalnie toćka w toćke widze, odgrzali kotleta.

Czasami odnosze wrażenie że Amerykanie którzy na ogół dosyć dobrze czują temat wędkek castingowych, przy spinningu potrafią robić dziwne rzeczy. A już zwłaszcza dłuższy spinning, to to jest do pewnego stopnia egzotyka dla niektórych (pomijam oczywiscie rodbuilderów z north-western którzy mają doświadczenie przy steelheadówkach itp czy też rodbuilderów z east-coast / great lakes ) - to zresztą widać czasem również na fabrycznej produkcji np.G-Loomis: do kijów castingowych trudno się przyczepić a spinningi .......... Matko Boska! [ zgroza ] Jeżeli chodzi o spinningi zwłaszcza dłuższe myślę ża nasi rodzimi rodbuilderzy mają ogromne doświadczenie i mogliby w tej dziedzinie Kolegom zza oceanu, przynajmniej niektórym, wiele opowiedzieć :D

właśnie Friko tak jak napisałes szukam wyzszej elki

widziałem jeszcze w katalogu fuji na 2009r troche wyższe własnie takie jak mi potrzeba,ale na Mudholu ich niema :wacko:

co do rozstawu to skok z Y8jest znaczny na ta L7 wiec dlatego ideałem byłoby własnie te wyższe7 lub 8 :unsure:

znalazłem w katalogu 2 modele i dziwnie wysoka ramka jest w tym TLSG :huh: no chyba ,ze to najwyższa 10 na foto :unsure: -troche podobna do tejjaka potrzebuje jest TSG( własciwie ramka kształtem przypomina tego zamontowanego Alconita na blanku)

post-83-1348914602,5126_thumb.jpg

post-83-1348914602,5634_thumb.jpg

Przemek,

troche chotycznie nadajesz albo ja juz za wolny jestem B)

Robisz spinning. Któras tam z kolei jest Y8. [Rozumiem że Y8 a nie Y8L która jest niższa, masywniejsza i któej odpowiednikiem moze być LV8 z powodzeniem ]

Y8 jest rzeczywiście stosunkowo wysoka, i L7 po niej trudno będzie rozstawić, będziesz potrzebował czegoś pomiędzy. Na mój gust, w zależności od tego jak rozkłada się stożek, mogą to być przelotki:

8L - która jest częstą przejściówką po Y8

LV7

LV6

SG8 - to masz, tyle że w stalowej ramce

Wysokości przelotek masz na stronie Fishing-Center.

http://www.fishingcenter.com.pl/fishingcenter.php?pg=fuji

Rozmieść to co masz na blanku a nastepnie spróbuj wykoncypować, używając L7 oraz SG7 i SG8 które posiadasz, jak wysokiej przelotki będziesz potrzebował - i następnie, alternatywnie

(a) złoż reklamację tam gdzie kupowałeś

(B) kup brakująca przelotke w jakiejś pracowni lub poprzez forum

© sprowadź odpowiednią przelotkę z zagranicy.

- w czym problem?

Sprawdziłem zamówienie i wszystko jasne zamiast 8YL dostałem 8Y bez EL :angry: a w zamówieniu jak byk ze 8YL

oki pomojając juz to.

jak dostane 8YL to mysle juz bedzie łatwiej zjechać na 8L i potem 7L

dzieki friko za podpowiedź z tymi Y8 i Y8L bo to tutaj był problem a nie w niewinnych małych eLkach :mellow:

eh niema to jak kupować na miejscy w sklepie po wczesniejszym ogladnieciu <_<

co do przymiarek to juz pokombinowałem,ale czekam na tego CD wtedy bedzie inna gadka B)

te castowe idana batsona :D

dzieki raz jeszcze,Tyś zawsze pomocny :D

Friko mocne ,bo mam sporo duzych przynęt :lol: a tak serio to brakuje mi dłuzszego kija mocnego bo kruciakami było mi niewygodnie a mam nad woda takie miejsca gdzie woda głeboka,trzczyci i brodzic z 7'nierada,a te króciaki to trzeba dublowac bo wiesz panna tez łowi B)

• 2 tygodnie później...

@Friko projekty w 3D już mam opracowane,tylko małe pytanko o czarne nici nylonowe gudebroda,czy one zmieniaja kolor pod wpływem lakieru?(szarzeją itd)uzywać bd lakieru Flex Coat,wiem że metaliczne daja rade ,a jak jest z tymi nylonowymi,czy sa jakies których nietrzeba gruntowac preparatem utrwalającym kolor?

niechciałbym się grzebać z tym gruntowaniem <_<

NCP też całkiem nieźle utrzyma kolor . A efekt czarnego można pogłębić kontrastowym tagiem , albo minimalną , jednozwojową wstawką dopasowaną barwą do któregoś z elementów kija .

Dziekuje za odpowiedzi. Zrobie przymiarki wg tabel stcroix i fuji new concept. Mam klopot z wyszukaniem sklepu w ktorym dostane przelotki new concept w rozmiarze 6. Prosze wiec o namiary.

Z innej beczki:

Oddam, przekaze dalej płyte dvd Rod building Basics featuring Steve Petri i ksiazke Rod-building Guide, Tom Kirkman, oraz katalog amerykanskiego sklepu o tematyce rodbuildingu.

Materialy sa w jezyku angielskim lecz dla poczatkujacego beda ok.

w szczegolnosci plyta dvd (wedlug niej bede tworzyl swoj pierwszy kijek) :D

Fajnie jakby powstal kacik na forum w ktorym byla by mozliwosc wymienianiem sie materialami.

post-3246-1348914618,8186_thumb.jpg

post-3246-1348914618,8553_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...

Odświeżam wątek.

Moje pytania są podstawowe, bo dopiero zaczynam więc proszę się nie śmiać Embarassed

Załóżmy że wstępnie umocowałem przelotki elastyczną taśmą izolacyjną i teraz robię próby ugięcia blanku.

1. W ilu konfiguracjach ułożenia wędki mam to zrobić? Czy 3 wystarczą? Mam tu na myśli: delikatny kąt, potem większy symulujący kąt podczas holu i potem ostry kąt który symulowałby siły działające na blank podczas podbierania.

Idąc dalej tym tropem wyobrażam sobie, że w tych różnych konfiguracjach ugięcia pod różnymi kątami, należy poddać kij różnym obciążeniom. Od najmniejszego do największego.

2. Która z tych przymiarek jest najważniejsza? Ja rozumiem, że konfiguracja środkowa- czyli hol w którym najważniejsze jest prawidłowe wykorzystanie mocy blanku. Chodzi o to do czego mam wracać w procesie iteracji przesuwania przelotek.

3. Jak bardzo zamocowanie taśmą (bądź co bądź elastyczną) będzie obarczone błędem, bo przecież połączenie takie nie jest tak sztywne jak omotki i na pewno, są różnice. Czy może lepiej, dać kilka roboczych zwojów na sucho i wtedy próbować?

4. Dalej. Załóżmy, że już podoba mi się ugięcie i krzywa odcinkowa, z jaką żyłka przechodzi przez przelotki, pod obicążeniem. Czy jest sens porzucać sobie taką wędką, z przelotkami umocowanymi na taśmie, czy to w ogóle będzie miarodajne?

5. No i ostatnie pytanie. Czy warto mieszać marki przelotek- w poszukiwaniu idelanego cięcia, czy dać sobie spokój- bo przypominam, że dopiero zaczynam.

Mam nadzieję, że nie przynudziłem :D

Witaj!

Ja robie to wg. wyprobowanego (nie wlasnego) patentu: Rozmieszczam przelotki na blanku latwousuwalna tasma, przelotke szczytowa kleje klejem typu hot melt na stale, montuje kolowrotek, przeciagam linke, osadzam wedke w ruchomym uchwycie. Zaczynajac od pozycji poziomej przyczepiam obciazenie do przelotki szczytowej, pod ktorym blank wygina sie w naturalny sposob, po czym napinajac reka linke sprawdzam jej przebieg wzdloz tego naturalnego ugiecia.

Dodaje obciazenie, zmieniam kat, poprawiam rozmieszczenie az do zadawalajacego wyniku... Najwazniejsze jest dla mnie zachowanie blanku w jego zwyklym zakresie pracy.

Z umocowanymi tasma przelotkami mozna spokojnie wykonac kilka rzutow na sucho... Oczywiscie prowizorycznie przymocowane przelotki daja sie obciazyc tylko do pewnego stopnia, szczegolnie w kijach castingowych...

Mieszac przelotki oczywiscie mozna, stawia sie tu jedynie pytanie o estetyke...

Pozdrawiam i zycze powodzenia --Yacar?--

Nie odpowiem wprost na Twoje pytanie, dam Ci jednak pewną radę: najpierw rozmieść przelotki zgodnie z zaleceniami (np. producenta blanku, Fuji NC, etc.). Potem zrób próby ugięcia i sprawdź, jaki wynik osiągnąłeś. Zastanów się, czy efekt Ci odpowiada. Jeżeli nie, to pomyśl, co chcesz osiągnąć i co powinieneś zmienić. Zmień rozmieszczenie przelotek i porównaj ugięcie do poprzednio uzyskanego. Możesz też porównywać właściwości rzutowe. Często zmiana rozmieszczenia zmienia niewiele, czasem całkiem sporo. W przypadku kijów, które ja kręciłem zawsze korygowałem „ustawienia fabryczne”: odchudzałem sam szczyt, wzmacniałem środek szczytówki lub dolnik, etc.