Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Jak będziesz dawał jako pierwsza 25LV to zwróć tylko uwagę jak daleko będziesz ją odstawiał od kołowrotka. W tym celu musisz porzucac troche na prowizorycznie zamocowanych przelotkach, pozwijac linki itp. Najlepiej z kims kto bedzie mogl popatrzec z boku, alko kto bedzie rzucal a Ty bedzie patrzyl. O co chodzi: o to ze jak pierwsza przelotka będzie odstawiona zbyt daleko od kołowrotka może być ze linka spadająca ze szpuli kołowrotka będzie biła o blank - może wtedy się okazać że przelotkę trzeba będzie przesunąć bliżej kołorotka i że siłą rzeczy będzie musiała wtedy być wyższa (czyli np. Y25 zamiast LV25). Czy tak będzie czy nie sprawdzić możesz tylko w jeden sposób, na prototypie.

ps. mozesz spróbować zamienić L7 na L6 ale spróbuj też wtedy zamienić poprzedzająca LV8 na LV7.

Osobiście w kilku lżejszych kijach spradził mi się taki układ:

25LV-16LV-10LV-7LV-7L-6L-5.5L-5.5L

Ale to były patyki 7'6

• 2 miesiące temu...

Z blanku pościągałem już wszystkie duperele, oskrobałem go i wyszlifowałem. Wstępnie zdecydowałem się już na typ rękojeści i uchwyt ale mam problem z przelotkami. Czy zestaw 30 20 16 10 7 7 6 6 + 6(Y Y V V V L L L + FST) będzie odpowiedni do tego blanku ? Do kijka przypięty będzie kołowrotek w rozmiarze 3000.

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
  • 2 miesiące temu...

Witam

Potrzebuje rozmieszczenia przelotek fuji alconite w ramkach Y na starcie 25 do takiego oto blanku. Może ktoś z Art-Rodu ma czas napisać gdyż wiem że głównie pracują na tych blankach i maja doświadczenie w ich zbrojeniu.

http://img600.imageshack.us/img600/9086/dsc07136k.jpg

Z góry serdecznie dziękuję.

• 2 tygodnie później...

Batson XST1141F - jakie przelotki zamówić

Witam, proszę o podpowiedź jakie przelotki (chodzi o modele i rozmiary) najlepiej zastosować do tej wędki. Mam możliwość zakupu poprzez mudhole.com przelotek. I tu pada pytanie jakie i czy opłaca się SiC w tytanie czy wystarczą SiC w ramce stalowej.

Drugie pytanie: gdzie najlepiej dać blank plus przeltki do uzgrojenia (na stronie Fishing Center wyczytałem, że już nie zbroją wędek z dostarczonych komponentów - a do nich mam najbliżej)

Dokładnie jak kolega @hasior pisze wszystko jest w internecie istna kopalnia wiedzy. Najlepiej uzbrój w Alconitach startując w namce Y od 25 a na szczycie daj sica , taniej wyjdzie. Spacing pod batsony w internecie w pdf-ie chociaż każda pracownia ma swoje zdanie na jego temat. Spróbuj warto.

Pozdrawiam

No cóż, myślę że jak na pierwszy kij do zbrojenia, to jest dosyć trudny wybór. Jezeli chcesz rozpocząć przygodę ze zbrojeniem wybrałbym coś prostszego - krótszego, mocniejszego, najlepiej jakiś tani jednoczęściowy blank i tanie przelotki - na tym będziesz ćwiczył.

Zaś w przypadku tego konkretnego blanku, zamist kupować SiC-i w tytanie czy w stali, dałbym do uzbrojenia w pracowni w zwykłe alconite - wystarczą.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanko do was odnośnie omotek a dokładniej preparatu zachowującego ich kolor pod lakierem.

czy na czarne nici tez muszę dawać ten preparat czy tylko na kolorowe np czerwone lub zielone itd?,czy na metaliczne też?czy muszę czekać jakiś określony czas zanim nałożę lakier na omotkę,czy od razu mogę nakładać lakier?

Gumofilc jako siła wyższa , barbarzyńsko schlastał taki rozwojowy wątek , wydarł wszystkie kartki pozostawiając tylko okładki , po kolejnej , zwyczajowej kłótni w rodzinie , ale naturalnie bez rękoczynów , że tylko omotki mnie zastępczo mogą pocieszyć :D

A z NCP , Hasiorze ? Gudebrody może trochę kolor tracą , ale takie PacBay całkiem mało nikną ..

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich:)

Dopiero zaczynam swoją przygodę z rodbuildingiem i postanowiłem przezbroić stary kij a mianowicie Balzer-Magna Blue Zander 270cm.c.w.15-20.

Chce zmienić rękojeść-na dzieloną-,przelotki-zwiększyć średnicę-i z rękojeścią jakoś sobie poradzę ale przelotki to dla mnie wyzwanie i potrzebuje rady:)

Kij według mnie ma akcję szczytową i w miarę poddawania go obciążeniu,gnie się do połowy przy znikomym udziale dolnej części.

Myślałem żeby pozostawić spacing bez zmian ale jeżeli ktoś miał doświadczenie z takowym blankiem lub może coś doradzić w temacie to będę bardzo wdzięczny:)

Chcę używać tego kija do łowienia w rzece,zależy mi na poprawieniu odległości rzutów a także na większej sprężystości i szybkości.

Z tym drugim może być problem ale myślę że zwiększenie długości rzutów jest realne.

Przynęty którymi będę łowił to głównie woblery o masie do 18 gramów i gumy o podobnej wadze.

Myślałem żeby do tego celu założyć przelotki Batsona-koszty i dosyć dobra opinia.

Co radzicie??:D

Jeżeli chcesz:

1. poprawić odległości rzutowe

2. przyspieszyć kij

3. zwiększyć sprężytsość

i chcesz tego dokonac nie zmieniajac spacingu to... jak inaczej? <_<

Jak dla mnie wszystkie powyższe zamiary wiążą się właśnie z jego zmianą :D