Friko Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Jak będziesz dawał jako pierwsza 25LV to zwróć tylko uwagę jak daleko będziesz ją odstawiał od kołowrotka. W tym celu musisz porzucac troche na prowizorycznie zamocowanych przelotkach, pozwijac linki itp. Najlepiej z kims kto bedzie mogl popatrzec z boku, alko kto bedzie rzucal a Ty bedzie patrzyl. O co chodzi: o to ze jak pierwsza przelotka będzie odstawiona zbyt daleko od kołowrotka może być ze linka spadająca ze szpuli kołowrotka będzie biła o blank - może wtedy się okazać że przelotkę trzeba będzie przesunąć bliżej kołorotka i że siłą rzeczy będzie musiała wtedy być wyższa (czyli np. Y25 zamiast LV25). Czy tak będzie czy nie sprawdzić możesz tylko w jeden sposób, na prototypie. ps. mozesz spróbować zamienić L7 na L6 ale spróbuj też wtedy zamienić poprzedzająca LV8 na LV7. Osobiście w kilku lżejszych kijach spradził mi się taki układ: 25LV-16LV-10LV-7LV-7L-6L-5.5L-5.5L Ale to były patyki 7'6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafer Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Z blanku pościągałem już wszystkie duperele, oskrobałem go i wyszlifowałem. Wstępnie zdecydowałem się już na typ rękojeści i uchwyt ale mam problem z przelotkami. Czy zestaw 30 20 16 10 7 7 6 6 + 6(Y Y V V V L L L + FST) będzie odpowiedni do tego blanku ? Do kijka przypięty będzie kołowrotek w rozmiarze 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2010 Spróbuj bez 20-tki.W układzie30,16,10,L 8 i dalej 2*7,3*6 + szczyt.Jak pamiętam Canadiana to chyba będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafer Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 4*Y, V, 4*L + szczyt będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 1 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2010 Proponowałbym 30,16,10,08L z BYAG Fuji i przejście na L. Czy L-ek (2*7, 3*6) czy 4 zobacz po ugięciu szczytu. Prawdopodobnie 4*L może starczyć. (dawno nie miałem już Canadiana w rękach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafer Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Na wszelki wypadek wezmę 5 L-ek i jedną 7V tak jak sobie wymyśliłem. Jakoś lepiej wizualnie mi odpowiadają dłuższe, klasyczne stożki. W każdym razie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryjanl Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 ATC imb 704 WitamJaki rozmiar przelotek i typ(najlepiej s6) do tego blanku pod stałoszpulowca TP4000.Z góry dziękować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Witam.Wielka prośba do użytkowników St.Croix Avid 2,90m,7-21g,8-12lb.Potrzebuję rozmieszczenia przelotek licząc od szczytówki.Jeżeli ktoś używa i ma pod ręką miarkę... Z góry dzięki za fatygę.Na stronie St.Croix znalazłem jedynie do modelu 2,75m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 11 - 12,5 - 14 -17 - 20 - 22 - 26 - 30 - 33W centymetrach.Nowy Avid AVS96MF2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2010 kazdy - firmowy - spacing jest podany na stronie st.croix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajman Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Serdeczne dzięki,właśnie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam Potrzebuje rozmieszczenia przelotek fuji alconite w ramkach Y na starcie 25 do takiego oto blanku. Może ktoś z Art-Rodu ma czas napisać gdyż wiem że głównie pracują na tych blankach i maja doświadczenie w ich zbrojeniu. Z góry serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malutki20 Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Batson XST1141F - jakie przelotki zamówić Witam, proszę o podpowiedź jakie przelotki (chodzi o modele i rozmiary) najlepiej zastosować do tej wędki. Mam możliwość zakupu poprzez mudhole.com przelotek. I tu pada pytanie jakie i czy opłaca się SiC w tytanie czy wystarczą SiC w ramce stalowej. Drugie pytanie: gdzie najlepiej dać blank plus przeltki do uzgrojenia (na stronie Fishing Center wyczytałem, że już nie zbroją wędek z dostarczonych komponentów - a do nich mam najbliżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 nie dawaj nigdzie.sam sobie dasz radę uzbroić a frajda jest dubeltowa ,w necie jest mase porad jak zbroić lakierować kleić itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dokładnie jak kolega @hasior pisze wszystko jest w internecie istna kopalnia wiedzy. Najlepiej uzbrój w Alconitach startując w namce Y od 25 a na szczycie daj sica , taniej wyjdzie. Spacing pod batsony w internecie w pdf-ie chociaż każda pracownia ma swoje zdanie na jego temat. Spróbuj warto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 No cóż, myślę że jak na pierwszy kij do zbrojenia, to jest dosyć trudny wybór. Jezeli chcesz rozpocząć przygodę ze zbrojeniem wybrałbym coś prostszego - krótszego, mocniejszego, najlepiej jakiś tani jednoczęściowy blank i tanie przelotki - na tym będziesz ćwiczył. Zaś w przypadku tego konkretnego blanku, zamist kupować SiC-i w tytanie czy w stali, dałbym do uzbrojenia w pracowni w zwykłe alconite - wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Mam pytanko do was odnośnie omotek a dokładniej preparatu zachowującego ich kolor pod lakierem. czy na czarne nici tez muszę dawać ten preparat czy tylko na kolorowe np czerwone lub zielone itd?,czy na metaliczne też?czy muszę czekać jakiś określony czas zanim nałożę lakier na omotkę,czy od razu mogę nakładać lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Gumofilc jako siła wyższa , barbarzyńsko schlastał taki rozwojowy wątek , wydarł wszystkie kartki pozostawiając tylko okładki , po kolejnej , zwyczajowej kłótni w rodzinie , ale naturalnie bez rękoczynów , że tylko omotki mnie zastępczo mogą pocieszyć A z NCP , Hasiorze ? Gudebrody może trochę kolor tracą , ale takie PacBay całkiem mało nikną .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 dzięki za informacje,biorę się do omotywania elementów przelotowych wędziska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 A co składasz Przemku? Mam nadzieję że pochwalisz się efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 HS1021F -spinn na fuji SICIST1141F-spinn na fuji AlconiteIMB844-cast na fuji SIC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Łeee... Na bogato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 no gdzie tosz panie nie tytany a przelotki już jakiś czas temu kupiłem wiec muszą być takie. ale przyznam że miałem casta na forecastach w całości i nie zauważyłem żeby gorzej się łowiło bez fuji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui82 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 Witam wszystkich:)Dopiero zaczynam swoją przygodę z rodbuildingiem i postanowiłem przezbroić stary kij a mianowicie Balzer-Magna Blue Zander 270cm.c.w.15-20.Chce zmienić rękojeść-na dzieloną-,przelotki-zwiększyć średnicę-i z rękojeścią jakoś sobie poradzę ale przelotki to dla mnie wyzwanie i potrzebuje rady:)Kij według mnie ma akcję szczytową i w miarę poddawania go obciążeniu,gnie się do połowy przy znikomym udziale dolnej części.Myślałem żeby pozostawić spacing bez zmian ale jeżeli ktoś miał doświadczenie z takowym blankiem lub może coś doradzić w temacie to będę bardzo wdzięczny:)Chcę używać tego kija do łowienia w rzece,zależy mi na poprawieniu odległości rzutów a także na większej sprężystości i szybkości.Z tym drugim może być problem ale myślę że zwiększenie długości rzutów jest realne.Przynęty którymi będę łowił to głównie woblery o masie do 18 gramów i gumy o podobnej wadze.Myślałem żeby do tego celu założyć przelotki Batsona-koszty i dosyć dobra opinia.Co radzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jeżeli chcesz:1. poprawić odległości rzutowe2. przyspieszyć kij3. zwiększyć sprężytsość i chcesz tego dokonac nie zmieniajac spacingu to... jak inaczej? <_< Jak dla mnie wszystkie powyższe zamiary wiążą się właśnie z jego zmianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi