Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację, poczytałem trochę na ten temat i widzę że bez tego się nie obejdzie.

Tylko jak teraz to wszystko dobrać żeby było ok??

Bez doświadczenia trochę ciężko się za to zabrać :D

Myślę że wytyczne konceptu fuji wezmę jak wzór ale czy będzie to odpowiednie dla tego kija to już pokaże życie:)

Jak to zrobić?. Przeczytać wszystkie możliwe wątki na JB oraz literaturę z :

http://www.rodbuilding.org/library/library.html

Kiedy zrobisz pierwszą przymiarkę i zaczniesz kombinować z rozstawem i setem przelotek, bedziesz krok po kroku zbliżał się do celu. Ustawiasz, obciążasz, idziesz porzucać, robisz notatki i wracasz i znowu... ustawiasz, obciążasz idziesz porzucać. W końcu trafiasz w to co chcesz :D. Niestety początki nie są łatwe i trochę się trzeba pogimnastykować, za to mocno wciągające. Dużo prób, dużo czytania.

• 1 miesiąc temu...

Koledzy i ja zachorowałem mam plan uzbroić na takim blanku batson HS1023F RX7 spinn na trotkę (mieszkam niedaleko jednej z tzw trociowych rzek więc aż szkoda nie skorzystać) Potrzebuję info od podstaw jakie przelotki jaki rozstaw itp (wiem pewnie ktoś powie taniej wziąść z pracowni lub wrzucić google wrzucam 2 dni z rzędu) ale statysfakcja??? O i raczej spinn bo mój megaforce 100tsh na troć chyba jest za słaby.

Na trotkę, czyli zakładam że łowić zamierzasz również w zimie, może na jakąś grubszą żyłkę etc? Jeśli tak, to chyba najlepszym wyborem będa nieco większe przelotki przy dłuższym stożku, zacząłbym eksperymenty od następującego zestawu przelotek Fuji:

LV 30 (względnie SV 30)

LV 20

LV 16

LV 10

LV 8

LV 8

LV 7

LV 7

F 8

Miłego eksperymentowania :D

Prawdę mówiąc myślałem raczej o SV (dwu stopkowe) chociaż nie wiem czy jest to konieczne. Wszędzie gdzie szukałem raczej takie zauważyłem lub wyczytałem. Jeszcze jedno pytanie jakie byś proponował przelotki wystarczą hardloy plus SIC na szczycie czy może alconite + sic. Blank drobna zmiana padła nowa propozycja ISA1026 RX7 2,60m 10-42g (batson oczywiście) wstępny spacing znlazłem na stronie batsona, pobawimy się zobaczymy. Kołowrotek to RYOBI ZAUBER 3000 (mam nadzieje że bedzie OK)

Moim zdaniem dwustopkowe przelotki nie są konieczne przy tym HS-ie zwłaszcza na szczytówce nie bardzo widzę czemu miałyby służyć - jak dla mnie tu wystarczą LV8 ktore są i odpowiednio wysokie o odpowiednio duże żeby dobrze znosiły żyłkę. Jak na mróz to raczej SIC - obmarza tak samo, ale lód schodzi łatwiej więc odladzanie przelotek będzie szybsze.

Blanku ISA 1026 nie znam więc nie będę sie wypowiadał.

• 2 miesiące temu...

Zastanawia mnie pewna sprawa. Zakupiłem ostatnio bardzo mocny kij marki SPRO triple x c.w. do 300g.Trafiła mi się okazja więc zainwestowałem pare groszy tym bardziej że kij oryginalnie nie jest tani. Przeznaczenie nie ma tu najmniejszego znaczenia więc nie będe się rozpisywał. Po dokładniejszym przyglądnięciu się stwierdziłem że przelotki jakoś dziwnie się układają na blanku. Jedna wyżej, druga niżej. I tak na całej długości. Są ułożone w jednej linii lecz różnią sie minimalnie stopkami. Większa, mniejsza itd. Róznica mało zauważalna a jednak. Widoczna najbardziej przy najmniejszych przelotkach. Czy to jest celowe działanie? Pierwszy raz się z takim czymś spotykam.

Może to też być, niestety, błąd montażowy, na co stawiałbym w pierwszej kolejności... Jak się Chińczyk nie wyśpi, to zawsze coś może zrobić na odwyrtkę... <_<

A takie sztuki, o których pisze Pan Pampi, to się raczej załatwia wagą przelotki, a nie jej wielkością.. :unsure:

Podobno takie różne wielkości przelotek modyfikują akcje kija. W St.Croix wild river mam 3 od końca przelotkę widocznie mniejsza co niby ma powodować bardziej szczytowa akcje.

O takiej wersji jeszcze nie słyszałem :D . Skoro zmieniają się wysokości stopki, to po pierwsze stożek nie jest wycentrowany. Po drugie zmiejsza się efektywny tunel w którym wędruje linka. Jest więcej tarcia, większe straty energii.

Edit:

A i jeszcze krzywa ugięcia kija nie będzie korespondować z krzywą łamaną linki.

:D

• 3 tygodnie później...

witam Panowie mam kija talon ITM 10’0 MF2 3,05 10-21

kij jest uzbrojony ale mam wrazenie ze waga przelotek troche pogarsza jego akcje,szybkość kij jest taki ciezkikluskowaty

czy dało by coś przezbrojenie załozenie lzejszych przelotek typu chyba fuji aclonite?? lub inne ich rozmieszczenie??

ja sie za bardzo nad rodbuilidingu nie znam wiec licze na waszą pomoc :mellow:

Wyglądają na Fuji SIC, kijek na wypasie. Z tego co policzyłem łącznie jest 10 sztuk przelotek, to nie jest dużo jak na tak długi kij.

Co możesz zrobić:

1) koniecznie wymien przelotkę szczytową, na jak najlżejszą przelotkę szytową typu F, może być nawet w tytanowej ramce, w rozmiarze #7 - zakładam że przelotka poprzedzajaca to LV 6 więc powinno się spasowaćl wymiana tej jednej przelotki powinna ustabilizować nieco kijek

2) jeżeli chcesz pójśc nieco dalej, możesz jeszcze wymienić 1-2 przelotki poprzedzajace przed przelotką szczytową na typ ramki L, może byc również w tytanie - ale tutaj juz wskazana wizyta u rodbuildera albo kogoś obeznanego w temacie, żebyś wiedział jaka rozmiarówka i czy to ma sens.

Najgorsza jest ta przelotka szczytowa co masz w tej chwili, to typ P do tego jeszcze flanged - ciężkie jak cholera, na jej wymianie kijek na pewno zyska, a nad resztą możesz się zastanowić potem.

Reszty przelotek raczej bym nie ruszał.

Jeżeli kij ma zyskać na dynamice to wypada szczytową i conajmniej 2-3 a nawet i 4-ą przelotkę zamienić na tytany.Ale czy jest sens wymieniać jeżeli to sic LV.Szczytową wymień na 100% i tak jak Friko radzi zapytaj doświadczonego rodbuilera, bo nie wiem czy dalsza wymiana przelotek ma sens.ITM to dość szybki blank, zapewne osiągniesz lepszą dynamikę dając lżejsze przelotki.Ja mam CD sunrise 2,9m 6-24g 6-12 lb.Zbrojony na sicach LV.Kończony 7-mi.To będą podobne blanki napewno nie widzę sensu go przezbrajać bo pod plecionkę jest dla mnie idealny.Na żyłkę nie łowię to nic nie powiem.Jako,że to kij Poppera może On się o nim wypowie.