mega2006 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 drzejko, polecam przelotki w ramce MK w rozmiarze 4.5 lub 4.0 - wlasnie jeden kijek mi sie skonczyl robic na takich 'microguides' co prawda lekki spinning a nie wklejka, ale do wklejki z pewnoscia tez sie nadadza. bardzo krotka stopka, cienki pierscien, spory przeswit - w alu oxy kosztuja grosze a do wklejki nic mocniejszego potrzebne raczej nie bedzie. Jak chcesz to 24 marca bedziesz mogl obejrzec je na zywo - bo wlasnie planuje spotkanie forumowiczow w Warszawie w tym dniu - dzis bedzie ogloszenie - bedzie m.in. pokaz kijo zbrojonych na tych microguides. Pozdarwiam Możesz bardziej dokładnie opisać zbrojenie Twojego spinningu, ponieważ mam ten sam problem. O ile rozumie szczyt + pierwsze 3 przelotki Fuji Micro np. 4,5 4,5 4,5 5,0 ... i co można dać dalej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Myślę że przejście z MK na L najlepsze byłoby MK 5 - L5.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Witam,,Bede sciagal 3 blanki ze stanow st.croix elite:5S70MF2-G do 5/8oz 7ft dlugi (podobno dobry pod gumy do sandacza)5SC86MHF2-G do 1oz 8.6ft dlugi5SC86MF2-G do 3/4oz 8.6ft dlugi No i z racji tego ze w stanach przelotki fuji tytanowe sa tancze (jak ktos juz na forum mi doradzil) chcialbym od razu zamowic sobie te przelotki.Wszystkie kije beda pod spinning wiec przelotki fuji tytanowe najlepiej jednostopkowe (coby lzej bylo dla blanku) .Jakie polecacie (ilosc, model , rozmiar) ? Ja tych wedzisk nie bede skladal tylko dam to do kogos kto sie na tym zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 chcialbym dodac ze nie mam zbytniego pojecia o zbrojeniu wedzisk wiem tylko ze jest cos takiego co sie nazywa fuji concept . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Jak kręcioł minimum 2500, a pewnie i większy tam podepniesz to zacząłbym wszystkie od 30Y a skończył na 6L.Ten krótszy wyjdzie w 8sztuk z topem ,a dwa dłuższe 9sztuk.Czyli 30Y,16Y,10Y,8JL,7l,2X6L +top 6A dłuższe to samo tylko dodaj jedną 6L. W mniejsze bym się nie bawił bo to wbrew pozorom kijaszki z mocą, a i odległości pewnie byś chciał osiągać.Ja zbroiłem 9' 5/8 oz i ładnie latają kleniowe 3.5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Dzieki za odpowiedz.Do krotszego elitka bedzie stradic albo twin power 2500 (moze nawet 1500) bo lubie lekko lowica do dlugich 2500 albo 3000 (moze nawet spro arc 4010 do tej 1oz) Czy jednostopkowe przelotki wystarcza bo amerykanski rodbuilder sugerowal mi przynajmniej do ciezszych 3/4oz i 1oz jedna czy dwie pierwsze przelotki dwustopkowe. Co o tym myslisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 Jednostopkowe będą dobre,dają radę przy poważniejszych patykach.Na kijach do 42g zakadałem jednostopkowe.Teraz będę zbroił ST1144F na trocie z plaży w taki zestaw j/w podałem.Ten 1500 do elitki 12lb to troszku cieniutki może być.Kolega zbroi takiego tylko 6'6 pod 4000,bo to poważna sandaczówka do przynęt 12-25g główka z gumą.Ja taką zbroję pod multic bo stwierdziłem ,że dosyć wymieniania zajeżdżonych korbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Koks rozważ zbrojenie na jednostopkowych ale LV, która jest niższa i stabilniejsza.Kijej na niższych przelotkach według mnie również ładniej się prezentuje .Do 40g raczej śmiało można zbroić w jednostopkowe przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koks Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 dzieki za odpowiedzi. a czy nie dobiera sie dlugosci stopek pod kolowrotek? tzn zeby nie dusilo linki przy rzutach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Moim zdaniem ważniejszy jest prześwit,średnica wewnętrzna przelotki wlotowej.Można w LV ,przy wędkach o których piszesz to bardziej chyba sprawa gustu.Podczas łowów w trudnych warunkach i niskich temperaturach odsunięcie linki od blanku ma znaczenie i taki kij warto zbroić po całości w LV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tratom Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Witam szanownych kolegów. Od dłuższego czasu śledzę zawartość tego działu i w końcu przyszedł czas aby coś samemu ukręcić. Na pierwszy ogień ma iść delikatny kijek okoniowy dł. 2,13 m. Prawdopodobnie będzie to Phenix FX701 lub IP840. Chciałbym zamówić przelotki Fuji w tytanie ale nie wiem jakie powinny być rozmiary. Kołowrotek w rozmiarze 1000 + żyłka 0,12 - 0,14. Nie mam żadnego doświadczenia więc trudno mi coś wykombinować. Może są jakieś tabele?Przelotka szczytowa chyba 5 ??? może być mniejsza???Startowa 20Y, ale co dalej? Za każdą pomoc będę wdzięczny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Ja swojego IP840 uzbroiłem w taki set przelotek: Y20-Y12-L8-L7-L6-L5.5-L5.5-F5.5. Alconity + Sic. Do kręciołka w rozmiarze 1000, moim skromnym zdaniem wędka wyszła bardzo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Zamiast 8L dałbym 8JL, i zszedłbym do 5- przy plecionce do 4,5. Na FX i kołowrocie 1000 sprawdza się całkiem sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Zacznij od 20-ki a skończ 5-mi. Wystarczająco 5-ką kończyć, 4,5 to trochę przymaława będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tratom Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Dziękuję za porady. Zacznę 20Y, szczytowa 5. Problem widzę tylko z trzecią przelotką 20Y,12Y,??? Co tu dać aby wyszedł dobry stożek?Mam dwie propozycje L8 i Y8LJ(chyba o tą chodzi???) tylko, że one bardzo różnią się wysokością i już sam nie wiem.Może jeszcze ktoś jeszcze coś zaproponuje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Dziękuję za porady. Zacznę 20Y, szczytowa 5. Problem widzę tylko z trzecią przelotką 20Y,12Y,??? Co tu dać aby wyszedł dobry stożek?Mam dwie propozycje L8 i Y8LJ(chyba o tą chodzi???) tylko, że one bardzo różnią się wysokością i już sam nie wiem.Może jeszcze ktoś jeszcze coś zaproponuje? Pozdrawiam YLJ jest sporo nizsza, więc nie będzie tak gwałtownego/ostrego przejścia.pozdro.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tratom Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Y20-Y12-Y8L-L7-L6-L5-L5-F5 Czy tak to powinno wyglądać?Proszę o opinie i ewentualne korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Można też tak 20Y ,12Y ,8JL ,6Y, 5.5L, 5L ,5L +top 5L . 6Y spowoduje łagodne zejście , przez co można odciążyc szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tratom Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Dzięki za odpowiedz, tylko 6Y w tytanie chyba nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ano nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Witam Ktokolwiek widział ktokolwiek wie. Poszukuję przelotki szczytowej Srednica tulei 3,5mm Ring 5-6 mm ramka srebrna ( fajnie by było...) ring hardloy sic alconite... Pisząc do RB'ów każdy rozkłada ręce , więc może ktoś z szanownych kolegów ma takie cudo gdzieś na dnie szuflady i by odsprzedał ? Będę wdzięczny za każdy trop. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 co to znaczy srednica tulei proponowałbym zebyć pisał o średnicy zewnetrznej szczytowki blanku (i dokladnie ją zmierzył np. tak z 8mm od szczytu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Jeśli te 3,5mm czyli (9.0), to jest szczytówka a ring w rozmiarze 5-6 to jest to dosyć nietypowy rozmiar. Na ogół przy tym rozmiarze 9.0 to ringi są 7 lub 8. Szkoda, że wątek wypadł dopiero teraz, bo w zeszłym tyg zlożyłem zamówienie, można było coś poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKUL Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Wiec tak na samym końcu szczytówki 3,25 mm 8mm od szczytówki prawie 3,5 ( na oko 3,4) ring może być nawet 7 - 8 mm Spacing nie jest za bardzo wysublimowany przelotka przed szczytową ma 8mm 2 stopki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Poszukaj na Ebay.com. Trafiaja się tam Fuji SiC na dość dużych tulejach. Może coś dobierzesz. Ewentualnie spróbuj zamówić u któregoś RB. Może Ci ściągnie np. z Mudhole przy nastepnym transporcie blanków i innych takich. Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi