kocmyrz Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Czy da się coś takiego zrobić:. Spin dla bardzo małego dziecka 3-5 lat zainspirowany zabawką, zza wielkiej. Choć nie mam żadnego doświadczenia w wędkoróbstwie pomyślałem, że sam mogę zrobić córce taką wędkę ze szczytowej części jakiejś muchówki albo ul-spina. Chciałbym, żeby miała jakieś 70-90 cm długości i uchwyt z pazurem pod malutki bezkabłąkowiec . Wędka miałaby miotać na jakieś 15 metrów okoniowe paproszki - tak do 3 gram. Co sądzicie o takim pomyśle, na co powinienem szczególnie zwrócić uwagę i czy może ktoś ma taką zbędną szczytówkę - nie musi być p. elixir ?. Edytowane 20 Listopada 2012 przez kocmyrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 A po co taka krótka? Kup jakąś tanią okoniówkę o długości 1.80-2.0 i też da radę z małym kołowrotkiem czy multikiem. Ja już to przerabiałem ze swoim 3, a teraz 5 letnim synem. Krótka wędka się plącze i blisko rzuca i maluch szybko traci ochotę na wędkowanie. A tak to ma sprzęt prawie jak tato i jest git. Kij nie będzie na pewno za długi, to Ci mogę zagwarantować. I zacząłbym od tradycyjnego kołowrotka, aby sobie odruch rzucania wyrobić, a potem dalsze tajniki ;-) Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Wez kawalek blanku z jakies szczytowki wklej szczytowke z wegla. Przytnij na taka dlugosc jak ci pasuje. Przelotki od feedera -lekkie i tanie- mozesz zdemontowac ze szczytowki wymiennej w feederku... i zabawka gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Szczególną uwagę zwróć na... bezpieczeństwo swojej pociechy, żeby tfu-tfu przypadkiem nie złapało się samo na swoją przynętę (haczyki bez zadziorów).P.S. Ja ja będę swoje zachęcał do tegoż hobby to dostaną bacik na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Ja też infekowanie mojej parki wirusem wędkarskim mam zamiar zacząć od spławiczka. Raz, że sam takie miałem początki, dwa – telepanie leszczyków i płotek na Kanałku Żerańskim dość szybko da dzieciakom radość z tego co robią i (o nadziejo) może zaszczepi to piękne zajęcie na dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Bezzadziorow okulary i tata rzuca . Kiedyś w Szwecji widziałem takiego blond-smyka nie miał 3 lat a tagrał na podobnym zestawie okonie jak stary. Stąd pomysł. A wedka z leszczyny oczywiście swoją drogą musi być Edytowane 16 Listopada 2012 przez kocmyrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Dokładnie, niech lepiej tata zarzuca, przynajmniej na początku. Jestem zdania, że pierwsze kolczyki w życiu dziecka powinny być świadomym wyborem a nie wypadkiem przy wędkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) Blank już wybrałem, - fioloetowy . Jego oznaczenie raczej nic wam nie powie - CRB IS561L. Długość 5'6 moc 4 lb i akcja fast/ ugięceie podobno mocno szczytowe. cw do 7 gram. Jakiś pomysł na spacing? Z racji, że to pierwszy projekt i to raczej żart w grę wchodzą tanie przelotki. Będę wdzięczny za każdą pomoc. Edytowane 20 Listopada 2012 przez kocmyrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Proponuję przelotki jednostopkowe Jaxon SIC o oznaczeniu OK-SG i na szczyt o oznaczeniu OK-7 (nie żartuję).Są tańsze od barszczu, a naprawdę przyzwoite (wziąłem ostatnio z ciekawości kilkanaście i jestem pozytywnie zaskoczony).http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/jaxon-przelotki-uniwersalne-g3-a128-p341-k6344.html Spacing: 25, 12, 8, 6, 6, 6, 6-szczyt. Taki komplet wyniesie Cię 16,3 zł + przesyłka. Pieniądze śmieszne, "fioletowy wędek" będzie "działał" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 A może takie coś będzie lepsze?http://www.decathlon.com.pl/PL/privilege-152-ul-spin-29634404/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocmyrz Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Wojtku dzięki - oglądałem już tą wędkę w moim lokalnym sklepie i faktycznie w stosunku do założeń jest idealna. Ale ... póki co zdecydowałem , że to doskonała okazja na spróbowanie własnych sił i uzbrojenie własnoręcznie pierwszego kijka. Zresztą jeśli pozwolisz, jak już sobie wszystko poukładam i blank dotrze będę chciał się zwrócić o radę do Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Chciałbym uzbroić blank 1142 MHX (290cm 2-14g) w przelotki Fuji Alconite serii KL-H: 25H; 12H; 5,5H; 4,5KB; reszta 4KT.Mam tylko problem, czy zastosować do tego kija spacing Mud Hole czy Fuji New Concept dla blanków 9'6" ?Ma być to wędka pod klenia-jazia (robactwo i wobki 2-5g) , zależy mi by wędka była maksymalnie szybka.Chcę też uzbroić ją by kręgosłup (miękka strona blanku) była od góry - ma dobrze rzucać przynętami z dolnego zakresu.Proszę o konkretne opinie i podpowiedzi na temat realizacji moich planów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Przelotki ,które przedstawiłeś na początku sprawdzą się pod plećką i bardziej lotnymi wabikami pod okonia i sandacza,nie wiem czy nie ograniczą możliwości rzutowych wędki.Ostatnio Zbroiłem kijek pod klenia na Talonie 9' do 10g ,ale użyłem PB minima koncząc na 4v ,które mają prześwit większy jak alconit5L.Tym bardziej pod żyłkę ostatnie ringi nie powinny być zbyt małe.Swojego do 14g mógłbyś konczyć spokojnie na PB minma 4 4v a nawet 5V i tak będzie lekko. Może,ktoś ma kleniowca pod wabie w podanym przez ciebie zestawie i się wypowie,ale ja tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Przelotki w zasadzie mam już kupione , na szczęście wziąłem również Fuji Alconite w ramce Y: 30; 16; 10; 08L; 6 i reszta 5,5.Na tym zestawie przynęty będą dalej latać?Łowić będę żyłką 0,16; ewentualnie plecionką ~ 0,08, czasami na "mojej" Wisełce potrafi spory boleń w takie małe przynęty uderzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Ten zestaw sensowniej wygląda, tylko jak masz możliwość to zamień 30Y na 25Y.Małe wobki na tym zestawie polecą na pewno dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Widzę że koledzy bardzo boją się zbroić kije w systemie KR . Zapewniam że jak uzbroisz kija lekko na KL-H będzie bardzo dobrze. Mam tak uzbrojone dwa kijki , jeden króciak drugi długi ubrane w NC Fuji KR przynęty latają bardzo daleko a kije zyskały na dynamice więc czemu zbroić archaicznie ? Przy tak lekkim blanku postawiłbym stożek 20 KL-H 10 KL-H 5,5KL-H Edytowane 10 Grudnia 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Wydawało mi się, że zbrojenie w system KR jest przeznaczone do wędek klasy UL i L , stąd też mój pomysł na uzbrojenie długiego kija do 14g w te przelotki.Celem miało być - jak najmniejsza strata dynamiki blanku i dobre własności rzutowe lekkich przynęt.A tu widzę dwie opinie i do tego skrajnie przeciwne I jakie mam wyciągnąć wnioski? Zbroić jak w pierwszym poście czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Nigdy nie zbroiłem kija w systemie KR,ale nawet przez to tylko że będziesz miał lżej szczyt uzbrojony przynęty z dolnego cw.(i poniżej) będą słabiej ładowały kij i gorzej latały.... Kij jak napisałeś ma służyć pod klenio/jazie więc wnioskuję że najczęściej będzie miotał wabiki 1,5-5g,czyli na granicy dolnego cw. który dla tego blanku wynosi ok.4g Moim zdaniem Dąbek ma rację,dodam tylko że sam bardzo duż łowię klenio/jazie na smużaki i robale i mega szybkie kosy do tego nie pasują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Możliwe WOBI może macie z Rafałem całkowitą rację , Kleń to nie mój żywioł i nie mój świat ,tylko że te PB Minima są jeszcze lżejsze od KR więc coś "nie gra", albo więc zdecydować się na stare archaiczne Y z przejściem na L albo "nówki KR" chyba że ktoś ma awersję do Fuji wtedy PB jak znalazł . Myślę że chyba trzeba przeprowadzić jakieś dokładne testy tak jak proponował Krzysiek wtedy będziemy mieli pewność co i jak najlepiej się sprawuje a tak to tak jakbyśmy rozpatrywali wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad wyższością Świąt Wielkanocnych i odwrotnie. Nie ważne jak uzbroi kij ważne aby rozmieszczenie przelotek było poprawne a będzie na pewno zadowolony a tak to tylko mętlik i wątpliwości.Pozdrowieniap.s Ja swojego P 904 MHX przezbroiłem w KR bo w starym systemie były ewidentnie szkodliwe kąty i gumy nie chciały za bardzo latać .Po wymianie na KR kij odżył szkodliwe kąty zniknęły rzuty stały się dokładniejsze spokojniejsze i celniejsze oraz co najważniejsze znacznie dalsze słowem inna jakość a kij zyskał bardzo na dynamice szybkości i ciętości. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Tak tylko to kij pod gumy i pewnie rzadko balansujesz na granicy dolnego cwt. Ja mialem przyjemność rzucać za lekko uzbrojonym phenixem 2,85 cw do 14g,startowal on od 7-8g i strasznie nim się rzucało jaziowymi wobkami 2-4g, ale ten sam blank na L6 fuji na szczycie już był ok. Co do rzeczonego blanku MHX to ja bym go robił na alconite L5,5 + szczyt sic 5,5 , lub minimach L5 + fuji sic 6 na szczycie pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acylpyrin Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Jak rozłożyć przelotki pacific bay minima 4 Tich wędkarski 2,35m 3-18gSV - 25,16,10,8F - 8,7,6,6,PT - 6bude OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Artur z całym szacunkiem, preferowany przez Ciebie i pewnie już wielu nowy sposób zbrojenia wedk ul i l ,jest super pod kije okoniowe , sandaczowe generalnie pod lotne wabie i z całą pewnością i ja uzbroję kolejną wędkę w ten sposób.Przy wobkach w okolicy 2g lub wiekrzych ale lekkich już samo zejście na szczycie w okolice 5 -5.5 pogarsza znacznie odlegości,uwierz próbowałem.Dlatego w dziale wędek kleniowo-jaziowych ,tak fantastycznie odnajdują się PB minima, właśnie na możliwość montażu stosunkowo dużych ringów ale lekkich.Pomijam problem z szybkim skróceniem stożka ,który przy żyłce i nielotach dodatkowo stłumią predkość początkową, choć w tym przypadku to akurat moje przemyślenia, bo nie próbowałem jeszcze takiego sożka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 A co ma latać z tego kijka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Dlatego też napisałem że Kleń to nie mój świat i problemy z doładowaniem kija przy niskim c.w absolutnie jak na razie mnie nie dotyczyły. Co do stożka KR to można go w granicach rozsądku trochę rozsunąć i wtedy nie będzie tak stromy a przelotki tunelu dopasować do odległości Choker-pierwsza ze stożka (5,5) i nie będzie już tak gęsto. Niewątpliwie lekkim minusem jest to że trzeba mieć idealny stożek na czterech przelotkach gdzie w systemie Y,V,L tylko na trzech i można zrobić lekkie "siodło" co nie wpłynie na pogorszenie walorów. Zależy na czym nam zależy ale tak jak sugerował Krzysiek trzeba sprawę przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acylpyrin Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 A co ma latać z tego kijka? woblere rapala OF 3,5,7,9, CD 3,5 husky jerk 6,8 salmo minnow 5,6,7 jig 3, 5g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi