pepper Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 9 i pewnie to jest odpowiedź :-)Za gęsto na szczycie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 9 i pewnie to jest odpowiedź :-)Za gęsto na szczycie.Od zbyt gęstej ilości przelotek jeszcze nigdy problemów rzutowych nie miałem. W drugą stronę tak, linka lepiła się lub waliła o blank z powodu małej ilości (dużych odstępów) i przez to mocno wyhamowywała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rally Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 http://www.fishingart.pl/komponenty/przelotki-s6/ Czy te przelotki z ramką KL-H będą faktycznie takie ultralekkie ?Pytam pod kątem wymiany w kijku pokroju sg troutiziomo 215cm, teraz jest 8 szt, i pewnie nie trzeba więcej, ale podali byście jaki set tam założyć żeby było lżej niż jest ? Od 16 zaczynamy pewnie ale co dalej ? Pytam bo się planuję pobawić z wymianą, a nie chciał bym kupować w ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 27 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Nie będą ultralekkie. Edytowane 27 Listopada 2017 przez Apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 28 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 http://www.fishingart.pl/komponenty/przelotki-s6/ Czy te przelotki z ramką KL-H będą faktycznie takie ultralekkie ?Pytam pod kątem wymiany w kijku pokroju sg troutiziomo 215cm, teraz jest 8 szt, i pewnie nie trzeba więcej, ale podali byście jaki set tam założyć żeby było lżej niż jest ? Od 16 zaczynamy pewnie ale co dalej ? Pytam bo się planuję pobawić z wymianą, a nie chciał bym kupować w ciemnoNa pewno będą lepsze od tych co masz.tunel:4 rka - 0,075gszczyt4-1,4 - 0,16g4-1,6 - 0,165gTakie info kiedyś dostałem od Krzyśka Zielińskiego.Porównaj sobie z fuji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Cześć.Panowie jakie macie doświadczenia w zbrojeniu s871-2?Na forum czytałem że stosujecie Minimy jak i Kr-y . Moje pytanie które waszym zdaniem lepiej się spisują z tym blankiem?Czy Kr-y nie obciąża za bardzo blanku(chodzi mi o zwykle alkonaity)?Z góry dzięki za pomoc.. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Chyba lżejsze i bardziej odpowiednie od alconite bylyby nowe sic ' i w ramce slim... cos ala torzite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Chyba lżejsze i bardziej odpowiednie od alconite bylyby nowe sic ' i w ramce slim... cos ala torziteWiem że slimy są lepsze od alkonajtów,ale w grę wchodzi przedział cenowy..Np.Minimy Tich i alkonaity Kr mają podobną cene za set,wolałbym zostać przy niej..Druciaki są lekkie,ale co z trwałością?Alconajty są prawie pancerne..tylko czy dużo cięższe od Tich?Na YouTube są filmy gdzie kijek zbrojony jest w zwykle Minimy..Sam Hubertus widziałem że tak też zbroi. Mam mętlik w głowie..Jak macie kijek z takim zbrojeniem to proszę o opinie. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Kolega rodbuilder wysłał mi ostatnio porównanie s6 slim i torzitte. W secie od H20 -9sztuk plus szczyt różnica na wadze wyniosła ok 1 grama .Dokładnie torzitte 3,89grama a ten sam set s6 od Krzysztofa z FA ważył 4,98. Czy warto płacić 130zeta więcej za 1g ? To już Wasza decyzja. Set s6tek kosztuję ok 200zł. Podobnie do alconite...Do tej pory uważałem ,że nie ma alternatywy dla torzitte teraz już wiem,że mogłem się mylić. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Niby jeden gram... A w sumie to 25 % więcej.... Czy warto? Hmmmm. Z tym różnie bywa Pozdrawiam, Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zastanawiał bym się w kijach 3-5lb. Powyżej chyba ten 1gram nic nie zmieni -zwłaszcza,że ten gram to pewnie przelotka startowa Tak ,myślę ... Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Cześć.Panowie jakie macie doświadczenia w zbrojeniu s871-2?Na forum czytałem że stosujecie Minimy jak i Kr-y .Moje pytanie które waszym zdaniem lepiej się spisują z tym blankiem?Czy Kr-y nie obciąża za bardzo blanku(chodzi mi o zwykle alkonaity)?Z góry dzięki za pomoc.. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaZarówno minimy jak i KR Alconite sprawdzą się w tym blanku doskonale, z tym że jeśli minimy , to w zasadzie wyłącznie łowienie żyłką , ewentualnie nanofil..Alconite kr zniesie wszystko , więc jeśli wędka będzie służyła do łowienia plecionką - zdecydowanie Minima odpadają , w tym wypadku KR Alconite sprawdzą się idealnie.Minimy dobrze jest na szczycie wesprzeć Alconite lub Sic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zarówno minimy jak i KR Alconite sprawdzą się w tym blanku doskonale, z tym że jeśli minimy , to w zasadzie wyłącznie łowienie żyłką , ewentualnie nanofil..Alconite kr zniesie wszystko , więc jeśli wędka będzie służyła do łowienia plecionką - zdecydowanie Minima odpadają , w tym wypadku KR Alconite sprawdzą się idealnie.Minimy dobrze jest na szczycie wesprzeć Alconite lub Sic A czy przy Minimach Tich (ponoc pod plecionkę)i sic na szczycie da radę paletki używać?Tomku alkonite Kr są dużo cięższe od Minim?Czy będą wpływać na akcje kija na tym blanku? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 A czy przy Minimach Tich (ponoc pod plecionkę)i sic na szczycie da radę paletki używać?Tomku alkonite Kr są dużo cięższe od Minim?Czy będą wpływać na akcje kija na tym blanku? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaMoim zdaniem żadne minimy pod pletkę się nie nadają. ... na minimach i alconite kr akcja będzie podobna, wszystko w rękach budowniczego [emoji6] Przy alconite żaden sic na szczycie nie jest potrzebny ... Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Moim zdaniem żadne minimy pod pletkę się nie nadają. ... na minimach i alconite kr akcja będzie podobna, wszystko w rękach budowniczego [emoji6] Przy alconite żaden sic na szczycie nie jest potrzebny ... Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu TapatalkaSam będę kijka budował...W sumie ten kijek opisany jest jako moderate,a w realu to bardziej mod-fast przynajmniej tak bez przelotek na samym blanku..więc chyba Alkonite Kr mu faktycznie nie zaszkodzą.A zna ktoś może wagę takiego setu pod ten blank w zestawieniu z Minima Tich? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Sam będę kijka budował...W sumie ten kijek opisany jest jako moderate,a w realu to bardziej mod-fast przynajmniej tak bez przelotek na samym blanku..więc chyba Alkonite Kr mu faktycznie nie zaszkodzą.A zna ktoś może wagę takiego setu pod ten blank w zestawieniu z Minima Tich? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaNa pewno nie zaszkodzą kr [emoji6] nie wiem jak to wagowo wypadnie w porównaniu z minimami, ale jak dobrze spacing zrobisz ,i litra lakieru na omotki nie wylejesz to różnicy żadnej nie będzie. Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Na pewno nie zaszkodzą kr [emoji6] nie wiem jak to wagowo wypadnie w porównaniu z minimami, ale jak dobrze spacing zrobisz ,i litra lakieru na omotki nie wylejesz to różnicy żadnej nie będzie. Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu TapatalkaTomku a zbroiles już taki blank?Jaki spacing byś zastosował? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Nie , 871-2 , nie zbroiłem , natomiast 781-2 MHX przewinał mi się przez ręce ...To wszystko zależy Głownie od tego jak daleko od końca dolnika wyszła Ci stopka kołowrotka Generalnie Fuji KR Alconite od 20 otwierającej do 4.0 w tunelu i na szczycie Np set 20/12/5.5/4.5/4/4/4/4/4 , plus szczyt 4Co do spacingu to tak jak pisałem , zależy gdzie kołowrotek wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 A ja bym zaczął przy tym blanku od H16 - no chyba,że będziesz do niego podpinał jakies siemano 4000 lub daiwe 3000 i wiecej wtedy od 20-tki - no ,ale do tego blanku przewidujesz chyba mniejszy kołowrotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Np set 20/12/5.5/4.5/4/4/4/4/4 , plus szczyt 4 Kurcze ja myślałem zacząć oczko niżej czyli od 16h...Generalnie to będę robił krótki dolnik max 23-24 cm do stopki... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Kręciołek będzie max 2000-2500 wielkości Daiwy(sporadycznie),a częściej będzie podpięty do 2000okuma ceymar,lub jakiś shimaniak... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 To wal od h16 h8 5.5 ,5 i dopiero tunel chyba że lubisz łagodne stożki wtedy dodaj jeszcze jedna przelotkę po 5,5 daj 5.5l. Jak kto woli są różne szkoły i ten sam blank można zbroic na kilka sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Kręciołek będzie max 2000-2500 wielkości Daiwy(sporadycznie),a częściej będzie podpięty do 2000okuma ceymar,lub jakiś shimaniak... Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaSpokojnie możesz zacząć od 16, i to będzie ok. Ja w takich wędkach długości 2.2 m lubię zacząć od 20.Może dlatego że łowię praktycznie tylko żyłką,i to nawet przy lekkim okoniowym łowienia nie schodzę z grubością poniżej 0.14 mm. Przy plecionce lub cieniutkiej żyłce 16 będzie bardzo ok. Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Myślałem raczej o takim układzie16h/8h/5,5h/4,5kb/4kt i 4na szczyt...Będzie tak dobrze? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 6 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Myślałem raczej o takim układzie16h/8h/5,5h/4,5kb/4kt i 4na szczyt...Będzie tak dobrze? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaMyślę że będzie uniwersalnie i pod żyłkę (wyrazie co max.14) i pod plecionkę.. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi