Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

9 i pewnie to jest odpowiedź :-)

Za gęsto na szczycie.

Od zbyt gęstej ilości przelotek jeszcze nigdy problemów rzutowych nie miałem. 

W drugą stronę tak, linka lepiła się lub waliła o blank z powodu małej ilości (dużych odstępów) i przez to mocno wyhamowywała. 

http://www.fishingart.pl/komponenty/przelotki-s6/

Czy te przelotki z ramką KL-H będą faktycznie takie ultralekkie ?

Pytam pod kątem wymiany w kijku pokroju sg troutiziomo 215cm, teraz jest 8 szt, i pewnie nie trzeba więcej, ale podali byście jaki set tam założyć żeby było lżej niż jest ? Od 16 zaczynamy pewnie ale co dalej ?

Pytam bo się planuję pobawić z wymianą, a nie chciał bym kupować w ciemno

http://www.fishingart.pl/komponenty/przelotki-s6/

Czy te przelotki z ramką KL-H będą faktycznie takie ultralekkie ?

Pytam pod kątem wymiany w kijku pokroju sg troutiziomo 215cm, teraz jest 8 szt, i pewnie nie trzeba więcej, ale podali byście jaki set tam założyć żeby było lżej niż jest ? Od 16 zaczynamy pewnie ale co dalej ?

Pytam bo się planuję pobawić z wymianą, a nie chciał bym kupować w ciemno

Na pewno będą lepsze od tych co masz.

tunel:

4 rka - 0,075g

szczyt

4-1,4 - 0,16g

4-1,6 - 0,165g

Takie info kiedyś dostałem od Krzyśka Zielińskiego.

Porównaj sobie z fuji. 

• Like 1

Cześć.

Panowie jakie macie doświadczenia w zbrojeniu s871-2?

Na forum czytałem że stosujecie Minimy jak i Kr-y .

Moje pytanie które waszym zdaniem lepiej się spisują z tym blankiem?Czy Kr-y nie obciąża za bardzo blanku(chodzi mi o zwykle alkonaity)?

Z góry dzięki za pomoc..

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Chyba lżejsze i bardziej odpowiednie od alconite bylyby nowe sic ' i w ramce slim... cos ala torzite

Wiem że slimy są lepsze od alkonajtów,ale w grę wchodzi przedział cenowy..

Np.Minimy Tich i alkonaity Kr mają podobną cene za set,wolałbym zostać przy niej..

Druciaki są lekkie,ale co z trwałością?

Alconajty są prawie pancerne..tylko czy dużo cięższe od Tich?

Na YouTube są filmy gdzie kijek zbrojony jest w zwykle Minimy..Sam Hubertus widziałem że tak też zbroi.

Mam mętlik w głowie..

Jak macie kijek z takim zbrojeniem to proszę o opinie.

Kolega rodbuilder wysłał mi ostatnio porównanie s6 slim i torzitte. W secie od H20 -9sztuk plus szczyt różnica na wadze wyniosła ok 1 grama .

Dokładnie torzitte 3,89grama a ten sam set s6 od Krzysztofa z FA  ważył 4,98. Czy warto płacić 130zeta więcej za 1g ? To już Wasza decyzja.

Set s6tek kosztuję ok 200zł. Podobnie do alconite...Do tej pory uważałem ,że nie ma alternatywy dla torzitte teraz już wiem,że mogłem się mylić.

Pozdrawiam 

• Like 1

Cześć.

Panowie jakie macie doświadczenia w zbrojeniu s871-2?

Na forum czytałem że stosujecie Minimy jak i Kr-y .

Moje pytanie które waszym zdaniem lepiej się spisują z tym blankiem?Czy Kr-y nie obciąża za bardzo blanku(chodzi mi o zwykle alkonaity)?

Z góry dzięki za pomoc..

Zarówno minimy jak i KR Alconite sprawdzą się w tym blanku doskonale, z tym że jeśli minimy , to w zasadzie wyłącznie łowienie żyłką , ewentualnie nanofil..

Alconite kr zniesie wszystko , więc jeśli wędka będzie służyła do łowienia plecionką - zdecydowanie Minima odpadają , w tym wypadku KR Alconite sprawdzą się idealnie.

Minimy dobrze jest na szczycie wesprzeć Alconite lub Sic :)

Zarówno minimy jak i KR Alconite sprawdzą się w tym blanku doskonale, z tym że jeśli minimy , to w zasadzie wyłącznie łowienie żyłką , ewentualnie nanofil..

Alconite kr zniesie wszystko , więc jeśli wędka będzie służyła do łowienia plecionką - zdecydowanie Minima odpadają , w tym wypadku KR Alconite sprawdzą się idealnie.

Minimy dobrze jest na szczycie wesprzeć Alconite lub Sic :)

A czy przy Minimach Tich (ponoc pod plecionkę)i sic na szczycie da radę paletki używać?

Tomku alkonite Kr są dużo cięższe od Minim?Czy będą wpływać na akcje kija na tym blanku?

A czy przy Minimach Tich (ponoc pod plecionkę)i sic na szczycie da radę paletki używać?

Tomku alkonite Kr są dużo cięższe od Minim?Czy będą wpływać na akcje kija na tym blanku?

Moim zdaniem żadne minimy pod pletkę się nie nadają. ... na minimach i alconite kr akcja będzie podobna, wszystko w rękach budowniczego [emoji6]

Przy alconite żaden sic na szczycie nie jest potrzebny ...

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

Moim zdaniem żadne minimy pod pletkę się nie nadają. ... na minimach i alconite kr akcja będzie podobna, wszystko w rękach budowniczego [emoji6]

Przy alconite żaden sic na szczycie nie jest potrzebny ...

Sam będę kijka budował...

W sumie ten kijek opisany jest jako moderate,a w realu to bardziej mod-fast przynajmniej tak bez przelotek na samym blanku..więc chyba Alkonite Kr mu faktycznie nie zaszkodzą.

A zna ktoś może wagę takiego setu pod ten blank w zestawieniu z Minima Tich?

Sam będę kijka budował...

W sumie ten kijek opisany jest jako moderate,a w realu to bardziej mod-fast przynajmniej tak bez przelotek na samym blanku..więc chyba Alkonite Kr mu faktycznie nie zaszkodzą.

A zna ktoś może wagę takiego setu pod ten blank w zestawieniu z Minima Tich?

Na pewno nie zaszkodzą kr [emoji6] nie wiem jak to wagowo wypadnie w porównaniu z minimami, ale jak dobrze spacing zrobisz ,i litra lakieru na omotki nie wylejesz to różnicy żadnej nie będzie.

Na pewno nie zaszkodzą kr [emoji6] nie wiem jak to wagowo wypadnie w porównaniu z minimami, ale jak dobrze spacing zrobisz ,i litra lakieru na omotki nie wylejesz to różnicy żadnej nie będzie.

Tomku a zbroiles już taki blank?

Jaki spacing byś zastosował?

Nie , 871-2 , nie zbroiłem , natomiast  781-2 MHX przewinał mi się przez ręce ...

To wszystko zależy :)

Głownie od tego jak daleko od końca dolnika wyszła Ci stopka kołowrotka :)

Generalnie Fuji KR Alconite od 20 otwierającej do  4.0 w tunelu i na szczycie :)

Np set  20/12/5.5/4.5/4/4/4/4/4 , plus szczyt 4

Co do spacingu to tak jak pisałem , zależy gdzie kołowrotek wyjdzie :)

Kręciołek będzie max 2000-2500 wielkości Daiwy(sporadycznie),a częściej będzie podpięty do 2000okuma ceymar,lub jakiś shimaniak...

Spokojnie możesz zacząć od 16, i to będzie ok. Ja w takich wędkach długości 2.2 m lubię zacząć od 20.

Może dlatego że łowię praktycznie tylko żyłką,i to nawet przy lekkim okoniowym łowienia nie schodzę z grubością poniżej 0.14 mm.

Przy plecionce lub cieniutkiej żyłce 16 będzie bardzo ok.

• Like 1

Myślałem raczej o takim układzie

16h/8h/5,5h/4,5kb/4kt i 4na szczyt...

Będzie tak dobrze?

Myślę że będzie uniwersalnie i pod żyłkę (wyrazie co max.14) i pod plecionkę..