Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem już pruć przelotki ale.... lepiej zapytać. :)

Czy w kiju do 40g wyrzutu wsadzić jedno czy dwu stopkowe? Oryginalnie były dwustopkowe i nie wiem czy jednostopkowe nie będą za słabe. Kij 2.4m do 40g

Głownie będzie pod trolling i na pewno pod normalny spinningowy młynek. Jak to widzicie?

Dawaj jednostkowe.. Ja teraz do kija głowacicowego wymieniłem 2 stopkowe na set alconite od 30 do L8 B)

Pozdrawiam, Tomasz eS

Panowie przezbrajam Batsona xsb 842.Jest to moja pierwsza zabawa w zbrojenie wędki :) Oryginalnie powinien mieć 213cm ale przez swoją głupotę skróciłem go do 205cm.

Chce go uzbroić w przelotki  przelotki s6 ramka kl-h z fishing art.Który waszym zdaniem Bedzie lepszy 16. 8. 5.5.  5.4.4.4 szczyt 4 lub 16.8. 5.5 4.4.4.4 i szczyt 4.

Spytaj sie Hubertusa, od duzo robi na S6

W końcu wziąłem się za cięższy kijek do spiningu na blanku Blaasie SLF 7625-2 Nano - chyba trochę modyfikowanym(wzmocnionym?), bo szczytówka i dolnik były nieco grubsze. Szczyt to tunel na 6 SIC. Dwie pierwsze przelotki od kołowrotka to KW, ale rozmiaru nie znam dokładnie (kupiłem set przelotek razem z kijkiem). Kijek ma współgrać z Okumą RawII 40. Stopka kołowrotka 33 cm od dołu. Stosując metodę wzdłuż osi kołowrotka i metodę 27 (średnica szpuli 50) choker wyszedł dość blisko szczytu. Mając na uwadze też to, że choker powinien być mniej więcej pośrodku między przelotką wejściową i szczytową wyszły mi takie odstępy (i tak wejściowa trochę dogina linkę.

Licząc od szczytu odstępy między kolejnymi  są następujące w [cm]:

9,5       9,5       10        10,5     11        11,5 (choker)     12        14,5     37 (wejściowa)

Wejściowa wyszła ok. 8,5 od łączenia i ok. 70 cm od stopki kołowrotka.

I tu mam wątpliwości, czy nie za daleko jest wejściowa od stopki? Co prawda chyba Zdzisław Czekała pisał, że wejściowa powinna być 55-70 cm od stopki, więc by się łapało a i reszta się zgadza z jego radami, ale mam wątpliwości, czy nie przysunąć trochę do kołowrotka wejściowej i automatycznie przesunąć trochę 2 kolejne.

Prosiłbym o rady.

Zamieszczam zdjęcia ugięcia, w tym z dorysowanym przebiegiem linki.

post-61672-0-14889200-1515550418_thumb.jpg

post-61672-0-36074400-1515550435_thumb.jpg

post-61672-0-63628900-1515550452_thumb.jpg

post-61672-0-72787600-1515550469_thumb.jpg

post-61672-0-75398500-1515550479_thumb.jpg

To ja mogę powiedzieć ,że jest zdecydowanie za duża odległość od wejściowej do kolejnej.. źle to wygląda ...na początek zrób jak mówi Paweł ...ta ostatnia zmniejsz z 37 na ok 30 .Potem kombinuj z mniej zageszaniem środka . Z daleka wygląd jak by wszystkie przelotki były w jednakowej odległości od siebie. To nie dobrze ..

Edytowane przez "Paweł"
  • Like 1

Dzięki za rady - tak mi wyglądało za daleko od kołowrotka. Nie wiem, na ile będę miał możliwość i czas pobawić się w rzucanie ze zmianą ustawień, ale na pewno przysunę wejściówkę do kołowrotka - może 62,5 będzie złotym środkiem :rockon: i resztę też trochę poprzesuwam (przynajmniej ze 4 -5 licząc z wejściówką).

Odległości generalnie nie są takie same - może między topem i pierwszą i pierwszą a drugą, bo nie uwzględniłem wygięcia szczytowej. Ale może też je trochę jeszcze rozsunę.

• 1 miesiąc temu...

Wpadł mi do głowy pomysł przezbrojenia BeastMastera na casta. Wędka 2,40 do 40gr. Ma z tego powstać taki średniak na szczupaka. Możecie polecić jakiś secik przelotek w rozsądnych pieniądzach? Może poszukać czegoś z demontażu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Hub

• 2 tygodnie później...

Oglądając odmęty internetu, trafiłem na poniższy film.

Jakkolwiek w sam w sobie jest mało interesujący, to moją  uwagę przykuło rozmieszczenie, a w zasadzie kierunek ułożenia pierwszej przelotki w wędce bohatera filmu. 
Pierwszy raz widzę tego typu rozwiązanie i dlatego wzbudziło moją ciekawość. 
Zastanawiam się czy taki sposób ułożenia w ogóle coś wnosi? Ktoś ma jakieś doświadczenia? 
Z chęcią wysłucham opinii bardziej doświadczonych kolegów. 

Pozdrawiam. 

W morskich kijach często jako startową przelotkę daje się odwróconą MNSG.

foto

Niektórzy nawet pierwsze trzy w stożku tak ustawiają, dalej mnsg normalnie lub kwsg.

Chodzi o to: foto

Fuji ma co prawda od jakiegoś czasu przelotki RVTG dla takich zastosowań, ale cena jest kosmiczna, więc zapewne odwrócona mnsg będzie jeszcze długo używana.

Czy to jest dorobiona teoria, można dyskutować.

Przekonam się, bo musiałem wymienić startową w swoim kiju i wstawiłem odwróconą mnsg. Wcześniej była innego typu przelotka, ustawiona "jak Bóg przykazał", zobaczymy czy będzie jakaś różnica w rzutach.