Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

... to wcale nie musi być takie głupie żeby to zaraz obśmiać i odwrócić się z wyższością na pięcie.... rozmawiałem wczoraj  Januszem Dudziakiem który robił ostatnio ciekawe eksperymenty z przelotkami, bardzo ciekawe wnioski z nich płyną zresztą (niekoniecznie pozytywne dla f-my Fuji). Nie wiem czy uda mi się namówić Janusza na artykuł lub dłuższą wypowiedź na forum jerkbait  a nie chciałbym robić za głuchy telefon ... ale generalnie obserwacja jest taka że przelotka inaczej pracuje przy rzucie a inaczej pracuje przy holu pod obciążeniem i zabiegi z obracaniem przelotek - generalnie - są wyjściem naprzeciw albo pierwszej albo drugiej sytuacji, tak w dużym skrócie

temat oczywiście nie jest tak prosty jak samo "obrócenie" przelotki - liczą się tutaj niuanse związane chociażby z rozmiarem kołowrotka - to już są bardzo dedykowane rozwiązania, raczej dla pasjonatów tematyki rodbuildingowej ale nagrodą może być np. brak tarcie linki o ramke przelotki w trakcie holu ;)

"nagrodą może być np. brak tarcie linki o ramke przelotki w trakcie holu" - no mnie, to strasznie trze i przeciera ramki, wręcz je przecina. A jak taki boleń zrobi odjazd, kij gnąc niemiłosiernie, to od razu po dwóch Ygrekach w tytanie i koszty lecą ... :P

nie wytrzymałem :rolleyes:  :lol: 

Edytowane przez Fatso

Dwa lata temu gdy byłem u kuzyna w Hiszpanii, pojechaliśmy nad morze powędkować, wszystkie jego gruntowi były uzbrojone w ten sposób. Sam katalog Matagi proponuje tego typu zbrojenie do kiju służących do łowienia z plaży. Pojawiają się odwrócone przelotki w topowych kijach, i nie ma się co śmiać. z tego co się dowiedziałem w sklepie wędkarskim w Maladze chodzi o wytrzymałość i zmniejszone tarcie o ramki linką przy wyrzucie, nie holu. Ciężary są spore samo przeciążenie przy wymachu ogromne, a linka gruba wiec jak najbardziej ma to sens. 

Edytowane przez gajosik

... chyba niedługo ta słynna firma na literkę "F" upadnie , bo co niektórzy przeganiają już ją w dorabianiu teorii ...

od dziś montuję wszystko na opak : na szczytówce - dolnik, przelotki zgodnie ze wskazówkami zegara do okoła blanku (oczywiście odwrócone) , żeby blank w czasie głębokiego ugięcia się nie skręcał ... itd

... klient nasz pan  :)  ;)

• Like 2

Eee..Oryginalność na siłę.. Ale ludzie to chętnie kupią.. :)

Dwustopkowa przelotka znosi wszystkie niedoskonałości jednostopkowej. Ale kto jeszcze pamięta o takich nieefekciarskich rozwiązaniach..?

... nikt nie mówi o herezjach tylko po co sobie utrudniać życie i dorabiać dziwne teorie poparte wyssanymi z palca u nogi pomysłami. 

... katalogi - katalogami , tabelki - tabelkami , ale to nie są wyrocznie.  Gdyby tylko tym się kierować , nie byłoby tej całej zabawy  :)  :D .

"MARKETING TO JEST SIŁA"

... przecież trzeba trochę namieszać ludziskom w głowie , by sprzedać kolejną wędkę  ;) ....

Edytowane przez miramar69

... nikt nie mówi o herezjach tylko po co sobie utrudniać życie i dorabiać dziwne teorie poparte wyssanymi z palca u nogi pomysłami. 

... katalogi - katalogami , tabelki - tabelkami , ale to nie są wyrocznie.  Gdyby tylko tym się kierować , nie byłoby tej całej zabawy  :)  :D .

"MARKETING TO JEST SIŁA"

... przecież trzeba trochę namieszać ludziskom w głowie , by sprzedać kolejną wędkę  ;) ....

A czy przypadkiem rodbuilding to nie zabawa ? Pasja ? Hobby ? Zajawka ? Jeśli ktoś ma chęć pogłębiać i rozwijać takie a nie inne zainteresowanie to dlaczego nie...wiele osób chętnie dowie się czegoś nowego przecież nikt Cię nie zmusza do utrudniania sobie życia, chyba na tackle24 widziałem gotowy spacing któregoś producenta z odwrócona przelotka startowa więc coś musi być na rzeczy, po co ta krytyka z góry.

• 2 tygodnie później...

Witam

Borykam się ostatnio z małym problemem, dostałem do przezbrojenia spin, zrobić mam z niego kijek do "rzucania"( jakkolwiek głupio to by nie brzmiało), wędkę do zawodów rzutowych do konkurencji odległościowej. Znajomy prowadzi szkółkę i zimą uskuteczniają właśnie coś takiego.

Może któryś z kolegów robił coś takiego, jakieś podpowiedzi jak zbroić, ile przelotek, czy choćby jakieś sugestie w kierunku optymalizacji spacing'u pod kontem odległości rzutu ( ryby już nigdy nie złowi), ma "daleko z niej lecieć". 

Wędka to leciwy Silstar, ale może jeszcze dostać nowe życie, więc czemu nie.

długość wędki 250 cm

akcja raczej nie z tych "superszybkich"

ciężarek do rzutu 7,5g - plastik (regulaminowy)

żyłka 0,18-0,20 regulaminowa średnica

Pozdrawiam