tomekmo Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Kolego jak na pierwszy raz to bardzo poprawnie i nie ma się do czego przyczepić Jak sama nazwa wskazuje jest to choker i ma "zdusić" linkę, nie ma sensu dawać wysokiego chokera w tym przypadku.Dziękuję za odpowiedzi, podczas rzutów zaobserwowałem, że do chokera dociera już praktycznie wyprostowana linka, przy spacingu posługiwałem się m.in wiedzą zaczerpniętą z tego Forum. Ale zawsze pozostają jakieś wątpliwości. Często trzeba iść na kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Panowie, chciałbym obniżyć koszt projektu i szukam alternatywy dla tytanowych Torzite KR. Doradzi ktoś doświadczony czy American Tackle, SeaGuide, czy Alps w wersji Titanium będą dobrą alternatywą patrząc przez pryzmat waga/jakość ringu/cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Tytanowe Sea Guide są bardzo ok. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander79 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Mam kij na AT Tornado Titanium i złego słowa nie powiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elwojtas Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Czy ktoś może mi podać set przelotek, może być fabryczny do kija castingowego na blanku Legend extreme 5c68mhf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Gdybyś nie znalazł to masz sugerowane zestawy:http://www.mudhole.com/assets/images/content/St-Croix-Guide-Spacing-Chart.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elwojtas Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Dzięki Pavko tę tabelę już widziałem, mi raczej chodzi o to czy wstawić 3x czy 2x dwustopkowe np.PKWSG. Potem od razu tunel z PKTSG czy wstawić jakiegoś chokera z PKBSG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elwojtas Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 Panowie nikt nie pomoże. Nikt nie zbroił tego kija. Może zbyt lakonicznie zadałem pytanie spróbuję doprecyzować. Chciałbym usłyszeć opinię fachowców czy 20 funtowy kij zbroić klasycznie w 2-3 przelotki dwustopkowe reszta jednostopkowe , czy lepiej zbroić w systemie K-R. Czy w zbrojeniu klasycznym przelotki KW będą dobre? Wędka pod sandacza, kołowrotek niskoprofilowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Witajcie Zabieram się za ubranie NFC "Salmon and Steelhead" z serii DELTA.Model ST1201(IM). Jest to 3,05m [Moderate] 1,8-5g. 6-10lb.Typowo po hamerykańsku, niedoszacowany blank. Nie jest to też moderate, bliżej mu do fast'a. Blank kupiony z przeznaczeniem do kleniowego smużenia na łąkowej, nizinnej rzece o słabym uciągu.Będzie katapultował, przede wszystkim, duże 3-4cm(2.5-3g) powierzchniowe robale.Wędka tylko do tego i tylko na tą rzekę, więc cel jej budowy pozostaje skupiony, wyłącznie nakomforcie rzutu nielotami. A jako że, 3g. smużak, nie jest aż takim nielotem, więc tym bardziejoczekuję, lądować nim pod przeciwnym brzegiem, czyli ok.17-20m (0,16mm żyłka/kręcioł3000).W tym celu, zbrojąc ten kij, chciałbym dać, dużo większe przelotki (od obecnych tendencji).W efekcie, aby zbyt nie przeciążać całej konstrukcji, przelotki tu zamontowane, będą tytanowymi Torzite.Jestem ciekaw Waszych opinii, oraz kolegów którzy mają doświadczenie w składaniu wędek.-Do jakich górnych wielkości można się posunąć, żeby zachować funkcjonalność powyższego blanku?Proszę też, o Wasze propozycje setu i systemu przelotek do tego kija(uwzględniając jego przeznaczenie i ideę zbrojenia).Rozumiem, że bez powyginania pręta i bez poczucia go w ręku, będzie ciężko coś powiedzieć...-Zdaję sobie sprawę, ale proszę o generalny kierunek. I jakiekolwiek sugestie.Dzięki bardzo. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Remicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zasadnicze pytanie - czy masz już fizycznie blank u siebie? Weź pod uwagę nast. czynniki: Jeśli stożek jest poprawnie wykonany, średnica pierścienia ma stosunkowo niewieki wpływ na długość rzutów.Temat został dobrze opisany w wątku o systemie KR - gdzie najmniejsze przelotki KT 4.0 mają ok 2.4mm i nie sprawiają żadnych problemów przy użyciu cienkich linek. Z tego co się orientuję (choć mogę się mylić) Torzite występują jedynie w ramkach K - tj. w stylu KL i KLH.Nie jest to problem, ale pewnego rodzaju ograniczenie jeśli chodzi o system zbrojenia.Torzite to świetne przelotki, ale ich cena jest bardzo wysoka. Nie wiem jak bardzo jest to dla Ciebie ważne. Ostatni, kluczowy punkt z mojej strony - weź pod uwagę to, że waga tytanowych przelotek jest bardzo niewielka i możesz mieć problem z poprawnym ładowaniem się blanku.Nawet przy użyciu większych przelotek, możesz osiągnąć efekt zbyt ciętej wędki, która kiepsko się ładuje pod niewielkimi wabikami 3-5g, zwłaszcza jeśli są mało aerodynamiczne. Niedługo będę przezbrajał kijek, który dostał tytanowe przelotki i przestał się poprawnie ładować pod małymi woblerami.Do łowienia gumami jest świetny, ale stał się za mało uniwersalny jeśli chodzi o inne przynęty. Do przezbrojeni będę wykorzystywał tytanowe przelotki TAC SlimSic z tackle24.de w ramkach Y + cieższe PacBay Zirconia na szczycie, aby odrobinę uruchomić blank w tej części.Jak dojdzie paczka to dodam fotkę jak wyglądają. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zasadnicze pytanie - czy masz już fizycznie blank u siebie?..........................Dzięki za odpowiedz....-Tak blank jest u mnie. Przy gięciu i machaniu na sucho blank już jest bardzo dynamiczny.Raczej nie grozi mu nieładowanie przy lekkim spacingu bo nagi pręt już się ładnie ładuje.Wygląda też, że będzie dzielnie znosił wagę ew. większych przelotek, bo mimo danych opisowychto mocna 10lb z plusem. Blank o dużej zbieżności o dosyć grubych ściankach....To ma; środkowe ugięcie, niezbyt uległą szczytówkę i bardzo mocny dolnik..Przy machaniu widać ładuje się ze środka. Ogólnie czuć w tej konstrukcji moc. Dzięki że zwróciłeś uwagę na kieszeń ...to oczywiście ważna sprawa.Nie trzymam się kurczowo żadnych tu postanowień co do zbrojenia -każda sugestiaktóra przybliża ten projekt do 20m smużakiem, jest cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Bardzo dobrym substytutem dla Torzite są dostępne u nas Seaguide Titanium. Cena ... Sam sprawdź. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Bardzo dobrym substytutem dla Torzite są dostępne u nas Seaguide Titanium. Cena ... Sam sprawdź.Dzięki TomekŚwietna opcja!Cały set to 1/4ceny Torzite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Na fabrycznie zbrojonym ultralight'cie GL3 Loomis'a 11'6", mam fabrycznie zainstalowanych siedem przelotek v - zwykłych hardloy - od 25 do 6. Na dziesięciostopowym, pracującym po rękojeść ul Pacific Bay, po dwóch próbach, mam własnoręcznie założonych osiem sztuk od 20 do 6. Na MLXF Talona mam po trzech przeróbkach dziewięć sztuk v - od 25 do 6. Wszystkie - jak jeden, bez tunelu, wszystkie do żyłki. Talon uzbrojony wg New Concept to był rzutowo prawdziwy dramat. Spore znaczenie przy cienkich szczytówkach ul ma użyty top - działa jak trymer całego zładu. Nie pozbawiaj się zabawy, spróbuj sam.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 Do tego co Sławek napisał dopowiem... Miałem (ale mi złamali) starą S-ke od Daiwy. Nie wiem dlaczego ale wrzuciłem w KR sic-i i mikro tunel na 4.5 - sądziłem że przy tej lince i tych przynętach będzie książkowo... Po pierwszym wypadzie trafiła na stół operacyjny. Wiedziałem co trzeba zrobić. Wróciłem do Y-kow dałem nawet szersze oczka w tunelu i całość wyszła dużo ciężej.Latało jak z procy, dyskomfortu nie czułem a wręcz przeciwnie.... Przyszedł mój dobry znajomy do mnie z Talonem 6+ i mówi, że jest za szybki . ????Tytanki zabrał w kieszeń, założyliśmy ciezkie Alco...Żebyście wiedzieli jego radość... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Na fabrycznie zbrojonym ultralight'cie GL3 Loomis'a 11'6".......Nie pozbawiaj się zabawy, spróbuj sam.. Tak właśnie chciałem .. zacząć 25 i skończyć 6.Trochę inaczej wyobraziłem sobie potrzebną ilość przelotek, bo myślałem o 10ciu a nawet 11stu.Mam wśród swoich badyli jednego mistrza posyłania przynęt po horyzont. To CD BR 10' 20lb.Jest to kij który zrobił dla siebie Roman Pietrzak. Osoba która go przejęła od Romana, opowiadałaże wędka, trzykrotnie zmieniała ubranko zanim zadowoliła stwórcę .Wiem że na początku kijek był ubrany w to co najlepszego na rynku, potem w to co sugerowały tabelki producenta,a potem w to co Roman wydumał -a efekt jest zastanawiający;to 30, 20 i 16, 12, 10, 9, 8, 8, 8 i 9na szczycie -ten kij ładuje się tak że dech zapiera ...a potem tylko furczy plecionka....Tak że faktycznie masz rację -nie zawsze to co lekko, znaczy dobrze.Może faktycznie czas by zrobić to po swojemu Dzięki Sławku. Do tego co Sławek napisał dopowiem... ....Tytanki zabrał w kieszeń, założyliśmy ciezkie Alco...Żebyście wiedzieli jego radośćDo tego co dopowiedziałeś,...-cenne! Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Remicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Loomis jest z 98', z pierwszej edycji ich długich ultralightów, szkoda mi było go przerabiać, bo zasłużony jest wyjątkowo. Chociaż przesunąłbym troszkę niżej początek przelotkowego składu. Rzucałem nim żyłką .18, dwucentymetrowym woblerem imitującym wylęg, mw pół Warty w Lądzie, a trzy centymetrowym bezsterowcem, całą.. Wszystkie przemiały moje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Do tego co Sławek napisał dopowiem... Miałem (ale mi złamali) starą S-ke od Daiwy. Nie wiem dlaczego ale wrzuciłem w KR sic-i i mikro tunel na 4.5 - sądziłem że przy tej lince i tych przynętach będzie książkowo... Po pierwszym wypadzie trafiła na stół operacyjny. Wiedziałem co trzeba zrobić. Wróciłem do Y-kow dałem nawet szersze oczka w tunelu i całość wyszła dużo ciężej.Latało jak z procy, dyskomfortu nie czułem a wręcz przeciwnie.... Przyszedł mój dobry znajomy do mnie z Talonem 6+ i mówi, że jest za szybki . ????Tytanki zabrał w kieszeń, założyliśmy ciezkie Alco...Żebyście wiedzieli jego radość...Czyli podsumowując? Kij za szybki w opisanym c.w. wymaga może cięższych przynęt. Wiadomo że kije "typu muchówka" lepiej rzucają i trzymają rybę ale są mniej "cięte". Może zmieniłeś (-liście) coś z kręgosłupem?Chętnie poczytałbym innych opinii i doświadczeń zbrojmistrzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Wszystko mowa o starych konstrukcjach, niejako stworzonych do starszego systemu zbrojenia czyli przelotek mało a duże.Spróbujcie takich eksperymentów z dzisiejszymi, nowoczesnymi konstrukcjami. czyli mowa o blankach lekkich ,mniej mięsistych, o cieńszych ściankach, najczęściej budowanych już w systemie technologii nano. To są konstrukcje stworzone do lekkiego zbrojenia.Ja już próbowałem tego typu eksperymentu i wiem,że nie jest to takie oczywiste jak opisywane wyżej przypadki, a czasami nawet zmiana sposobu zbrojenia na "stary" dyskwalifikuje kij z użytku. Więc ostrożny byłbym w głoszeniu tego typu tez o których mowa wyżej. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2018 Skalek - czyli twierdzisz, że modne typy zbrojenia są bardziej dalekonośne? Bo o dalekonośność Remickiemu chodzi, a nie o najmodniejszy styl. W nowych z 2016 lekkich wersjach s&s GL3, jest zainstalowanych osiem przelotek od 25 do 6.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Skalek - czyli twierdzisz, że modne typy zbrojenia są bardziej dalekonośne? Bo o dalekonośność Remickiemu chodzi, a nie o najmodniejszy styl. W nowych z 2016 lekkich wersjach s&s GL3, jest zainstalowanych osiem przelotek od 25 do 6..Widzę nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem a starałem się napisać w miarę możliwości zrozumiale.Nie twierdzę ,że nowe systemy zbrojenia są bardziej dalekonośne, choć w niektórych skrajnych przypadkach owszem. Natomiast nie są na pewno mniej dalekonośne od starszych systemów zbrojenia pod warunkiem ,że powiedzmy np.system KR jest odpowiednio dobrany do kijka, linki i kołowrotka. Bo w przypadku gdy do kijka trociowego zastosujemy set od 16H do 4kt gdzie będzie używana gruba żyłka, logicznym jest ,że nie poleci.Jedno jest pewne. Im blank jest lżej uzbrojony tym mniej traci na dynamice i oczywiście dalej rzuci.Na tym skończę ten temat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Nie. Ani nie poleci dalej, ani łatwiej nie pofrunie przynęta typu nielot. Moda na odciążanie, skrobanie i dynamizowanie kija to jest jeden ze ślepo przyjmowanych dogmatów w rb - w sumie panaceum na wszystkie możliwe potrzeby oraz przypadki. Ale w ultralight'ach nie sprawdza się kompletnie.. co przecież można, a nawet należy sprawdzić empirycznie.. Sprawdzałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Sławku myślę że to wszystko 'zależy'. Teraz robia takie delikatne blanki których nie trzeba 'doładowywać' przelotkami jak kiedyś.Fakt jest faktem że bezwładnościowe rzuty o niskiej prędkości przynęty łatwiej wychodzą na dużych przelotkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Noo.. trochę tak.. Bardziej jednak skłaniam się do poglądu, że rynek gruntownie przemodelowały plecionki. To są naczynia połączone, więc natychmiast pojawiły się blanki i systemy zbrojenia do tego typu linek dostosowane. Takie uniwersum plecionkowe.. Zbrojenie pod monofile nie miało takiego farta. Próbował trochę Loomis i StC eksperymentować z kombinacją ceramików i druciaków, ale pomysł jakoś zamarł. Przez moment były dostępne w całej rozmiarówce Kigany - o dużej średnicy, cienkim ceramicznym pierścieniu i ramce - bardzo lekkie - niebo lepsze jak Minimy, ale już nie do kupienia. Ostał się na pociechę tylko New Concept.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Nie. Ani nie poleci dalej, ani łatwiej nie pofrunie przynęta typu nielot. Moda na odciążanie, skrobanie i dynamizowanie kija to jest jeden ze ślepo przyjmowanych dogmatów w rb - w sumie panaceum na wszystkie możliwe potrzeby oraz przypadki. Ale w ultralight'ach nie sprawdza się kompletnie.. co przecież można, a nawet należy sprawdzić empirycznie.. Sprawdzałeś ? Wielokrotnie sprawdzałem. I tak dla przykładu . Uzbrój sobie Matagiego TR 80 Super Mebaru L- SGT w 6 szt przelotek powiedzmy w ramce Y, od 25 do 6 i cała Twoja teoria runie z hukiem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi