Elwojtas Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 itm90mlxf2 w KR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 itm90mlxf2 w KRA jaki masz set w nim założony? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Panowie jaki set przelotek będzie najbardziej optymalny do Talona 90mlxf2 ? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elwojtas Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Panowie jaki set przelotek będzie najbardziej optymalny do Talona 90mlxf2 ? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu TapatalkaJa mam KL 20h,10h,6m,5,5L, KB5,5, KT4x5. Łowię żyłką i plecionką lata przyzwoicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Mam pytanie. Czy przy wklejce miejsce łączenia wklejki z blankiem zawsze musi być "podparte" przelotką KB? Czy KB może być niżej a w miejscu połączenia KT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 ... może być zwykła KT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Ok. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tupas Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Koledzy czy jest znacząca różnica między przelotkami Fuji K series z ringiem sic a Fuji KR series alconite? zbrojenie dotyczy seryjnej wędki okoniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Panowie, poszukuję przelotki TATSG16, może ktoś miałby na już ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Cześć Czy ktoś mógłby mi napisać ile przelotek,jakiej wielkości i w jakim rozmieszczeniu do blanku Phenix M1 25lb swimbait .(cast ) ? Będę wdzięczny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Cześć Czy ktoś mógłby mi napisać ile przelotek,jakiej wielkości i w jakim rozmieszczeniu do blanku Phenix M1 25lb swimbait .(cast ) ? Będę wdzięczny )Jaki multik ? Spiralnie ? Bo tu i od 10tki i od 12stki i od 16stki można startować, tak samo tunel może być i w 7mkach i 5kach i 1 i 2 stopki , 10-12 przelotek wychodzi ale to zależne od długości dolnika mocno i rodzaju przelotek. Sprecyzuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Witam.Przezbrajał ktoś Shimano Beastmastera BX lub inny 240cm, MH. Wszelkie sugestie, wskazówki mile widziane ( rodzaj przelotek, spacing). Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Witam.Mam problem dotyczący ustawienia stożka, w poprzedniej wędce przy Fuji Alconite KR i przelotkach 16, 8, 5.5 z ustawieniem stożka nie miałem dużych problemów, natomiast przy przelotkach Seaguide Zirconium 16, 8 i 5.5, powstaje "siodło" przelotka 8 jest dużo niższa od swojego odpowiednika Fuji. Czy może ktoś z Was poradził sobie z tym problemem, mogę liczyć na przykładowe odległości jakie macie w swoich wędkach, dla porównania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
versicolor Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Siemanko, zarzekalem sie że jeden kij zrobię i koniec...jednak zapowiada się że trudniej bedzie odejść od RB niż rzucić szlugi hehe. Do rzeczy: pacjentem na stole jest vegter boron 9' 20lb, planuje wrzucić set przelotke Fuji SIC slim: 20klh10klh5,5klm4,5kb4,5kt x64,5 lg 2.0Kij tylko i wyłącznie pod pletke. Rzadko bedzie uzywany w granicy dolnego cw. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Proponuję łagodniejszy stożek - po KL10H przelotki: KL6M, KL5,5L, KT5, KT4,5 x 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
versicolor Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Tez sie nad takim zastanawiam...tylko czyszybki stożek jednak może lepiej pasowac do charakterystyki blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witaj mam blank Vegter Boron 8'3' 16 lb wzmocnione 15 lb ( czeka na zbrojenie ) i także doszedłem do wniosku o nieco łagodniejszym stożku , tak jak Mariusz powyżej . U mnie idą sic slim tytan .. szczyt 4.5/ 1,6 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
versicolor Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Tez myślę Maćku o SIC slim ti, podpowiedz mi czemu decydujesz się na łagodniejszy stożek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Witaj trochę wyginaliśmy ten blank i wychodzi na to , że przy tej mocy lepiej się to spisze , tylko jeden kij mam uzbrojony w szybszy stożek Matagi SS LL ten startuje od 16 H i dalej 8 H i dalej chyba 5 lub 5,5 i następnie tunel na 4,0 i w tym jest ok dla plecionek PE 06/ PE 08 x 8 / Ten mój Boron ma pracować z linką PE 1,0 . U mnie to kwestia subiektywnego przekonania ale i wcześniejszych konsultacji .. Pewnie niektórzy koledzy w tym i z pracowni zalecili by inne zbrojenie ( ew szybsze) , ale ja jakoś intuicyjnie widzę to nieco łagodniej ...CD xls 8"6' 12 LB mam zbrojonego w Torizite jeszcze łagodniej , ale w nim priorytetem było rzucanie w miarę lekkimi woblerami pstrągowymi od dołu tak 3/4 gramy jak Rapala orginal 7/9 cm . Tak czy inaczej Pan Krzysztof z F.A. na pewno Tobie poradzi , rozwieje ewentualne wątpliwości . Istotne z tego co pamiętam jest umieszczenie pierwszej przelotki na części żeńskiej , nie powinna ( nie może ) leżeć zaraz za miejscem gdzie czop z dolnika wchodzi ma max w górną część ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Istotne z tego co pamiętam jest umieszczenie pierwszej przelotki na części żeńskiej , nie powinna ( nie może ) leżeć zaraz za miejscem gdzie czop z dolnika wchodzi ma max w górną część ...Skomplikowane to tłumaczenie. Wytłumacz rysunkiem i uzasadnij taka potrzebę. Też chętnie dowiem się ciekawostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
versicolor Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 W tym kiju jest łączenie na spigot, wg mojej koncepcji druga przelotka zostanie prawdopodobnie na dolniku, a dopiero trzecia wyląduję na szczytowym elemencie ale w jakiej odległości od spigotu nie jestem w stanie teraz powiedzieć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Siemanko, zarzekalem sie że jeden kij zrobię i koniec...jednak zapowiada się że trudniej bedzie odejść od RB niż rzucić szlugi hehe. Do rzeczy: pacjentem na stole jest vegter boron 9' 20lb, planuje wrzucić set przelotke Fuji SIC slim:20klh10klh5,5klm4,5kb4,5kt x64,5 lg 2.0Kij tylko i wyłącznie pod pletke. Rzadko bedzie uzywany w granicy dolnego cw. Co o tym sądzicie?To ty jeszcze nie rzuciłeś szlugów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 witam zgadza się łączenie typu spigot u mnie przy długości 8'3' i zaczynając od 20 h ta 10 h wypadnie ca 1-2 cm od końca części żeńskiej , czyli na czopie i to jest ok ... Do trout master - taką uwagę uzyskałem od Pana Krzysztofa z F.A. więc biorę ją poważnie ...według niego w omawianym miejscu czyli za czopem , przekrój blanku w ugięciu jest mocno eliptyczny ( dodatkowo od dołu działa siła rantu czopa ) w nim nie powinno być ograniczenia / usztywniania tego przekroju stopką przelotki i omotką ....Nie wypada pominąć takiej uwagi konstruktora i twórcy blanku ..reasumując nie jest to mój wymysł ... Do Daniela - jeśli zmieścisz dwie przelotki na części dolnej to trzecia przelotka na pewno będzie dużo dalej od omawianego miejsca .. czyli zgodnie z zaleceniami z F.A , Ale przy 9" /20 lb i wejściowej 20 H i orientacyjnie niemałej szpuli kołowrotka np od ( shimano 4000/ daiwa 2500/3000) nie możesz jej umieścić zbyt blisko bo będzie tłumić rzuty , dwa ten kij to 20 lb ma już sporo mocy w dolniku , więcej niż mój blank 16 lb czy na pewno chcesz jeszcze bardziej go w tym podwójnym zbrojeniem na dole wzmocnić / usztywnić ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 dla porównań zbrojenia Vegter Boronów warto zajrzeć do wątku RB Pstrągmann-a . Tam widać jego Borony z F.A , przede wszystkim piękną robotę . Wpisy 1060 i 986 są tam właśnie 20 LB 8'9" i widać dokładnie gdzie wypada druga przelotka i wtedy pojedyncza na dolnej . Jeden kij 8'9" 15 lb wpis 985 ma dwie przelotki na dolnej części , ale widać dokładnie na zdjęciu z ugięcia że chodziło o wzmocnienie dołu i że w tym 15 lb ma to sens i gdzie wtedy wypada trzecia przelotka ...Te 20 lb są zbrojone przy tej długości jedną na dolniku ... Wychodzi na to że różnica mocy w dole między 15 lb a 20 lb jest spora -dla tej długości i komuś zależało na tym , aby tą pierwszą wzmocnić dołem przy zachowaniu finezji górą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
versicolor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Koncepcja jest taka żeby kij pracowal szczytem bardziej. Na wzmocnieniu dolnika tak mocno mi nie zależy o ile chcę skrócić stożek i szybciej puścić linkę w tunel. Jak wyjdą przelotki wyjdzie w praniu pewien pomysł mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi