trout master Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 @Maciej77Dzięki za info. Trochę to skomplikowane ale jak na spokojnie przeczytam to jeszcze kilka razy to myśle że zrozumię. Szkoda że nie wrzuciłeś choćby odręcznie maźniętego rysunku tego jak to wskazywałeś. Rysunki są bardziej obrazowe niż opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Witam.Postanowiłem zrobić wędkę na blanku typu travel. TFW-842-3 MHX 10lb, długość 213 cm. Przelotki Alconite od 16 H. Wstępny spacing jaki ustawiłem to:11 | 12 | 12.5 | 13.5 | 14.5 | 18 | 19.5 | 26.5 cm, odległość od stopki kołowrotka do przelotki startowej to 60 cm. Czy Waszym zdaniem jest to optymalne? Niepokoi mnie to, że złącze wypada na środku pomiędzy 6 a 7 przelotką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 (edytowane) Wykonałem jeszcze dwie opcje:1. 2. Bardzo proszę o podpowiedź. Edytowane 5 Maja 2019 przez tomekmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Mam wrażenie że brakuje ci jednej przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Też nad tym zastanawiałem się, ale długość 7 stóp, więc teoretycznie powinno być 9 przelotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Daj 10 i zobaczysz jak się zmieni. Nie znam tego blanku ale przy tych rozstawach pomiędzy przelotkami nie ma płynnego ugięcia. Może dodatkowa zagęści trochę i będzie płynniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Jeżeli zbrojenie w systemie KR to do kijka 2,13m powinno być 10 szt z topem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Czy startowa 16 sprawdzi się (łowię na plecionkę i żyłkę 0,16 mm) czy może lepiej 20? Dolnik jest dość sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Jeżeli żyłka wchodzi w grę to lepiej postawić 20H na start. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Zrobiłem test ugięcia z 10 przelotkami, jedna przelotka w tunelu nie jest z kompletu jakaś no name. Ugięcie wygląda tak: Wydaje mi się, że jest lepiej i chyba lepiej na złączu nie będzie. Jeszcze planuję wymienić startową na 20H i kolejną na 10H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 (edytowane) Myśle że jak dasz #20 i kolejne wyzsze będzie problem. Ten blank jakoś dziwnie "miękki" na 3 przelotce od dołu. Przy wyższych ugnie (przełamie) się jeszcze bardziej. Nie wiem czy nie lepiej zjechać z tunelem niżej czyli "rozjechać" rozstaw na szczytowych.Ta "nieoryginalna" to 4 czy 5 od dołu? Edytowane 7 Maja 2019 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Myśle że jak dasz #20 i kolejne wyzsze będzie problem.Ten blank jakoś dziwnie "miękki" na 3 przelotce od dołu. Przy wyższych ugnie (przełamie) się jeszcze bardziej. Nie wiem czy nie lepiej zjechać z tunelem niżej czyli "rozjechać" rozstaw na szczytowych.Ta "nieoryginalna" to 4 czy 5 od dołu?To blank 3 częściowy przed 3 przelotką od dołu jest złącze (zabezpieczone) taśmą, pewnie dlatego brak tam płynnego ugięcia. Jutro zastosuję się do Twojej propozycji i zobaczymy co wyjdzie. Piąta od dołu to przelotka ze szczytówki feedera. Jest trochę większa, nie miałem bardziej zbliżonej do Fuji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Daj 5 taką jak wszystkie wyżej na szczycie a 4 może być wyższa. Jakie odległości masz "od dołu" pomiędzy przelotkami? #20 mógłbyś wsadzić ale wtedy musiałbyś zjechać z przelotkami w dół w stronę młynka. Gdyby ta druga od dołu musiałaby była niższa to pociągnie blank i zlikwiduje ten "garb" pomiędzy nią a "3". Nie wiem czy mam racje bo oceniam wszystko z fotki a te lubią pokazywać czasami niezłe głupoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Przelotki z części szczytowej przesunąłem w kierunku dołu.Od dołu mam takie odległości:Od stopki kołowrotka do pierwszej przelotki 58 cmpomiędzy 1 a 2 - 25 cmmiędzy 2 a 3 - 18 cmmiędzy 3 a 4 - 16 cmPrzelotkę z feedera umieściłem jako drugą od góry. Czekam jeszcze na przesyłkę z 20 H i 10 H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Teraz prawie cacy. Prawie bo poniżej złącza ten blank dalej jakiś "miękki". Nie wiem czy niższymi przelotkami by go jakoś nie ugiął. Oczywiście pierwsze 3 od młynka. Dziwnie to jakoś wyglada. Jak masz oznaczone trzy pierwsze przelotki? Ewent. zmierz ich wysokość od blanku.Wydaje mi się że zbrojenie przelotkami typ "K" jest pomyślane dla szybkich blankow ze sztywnymi dolnikami. Jeżeli ten blank ma akcje blanku muchówek czy casting to może być problem. W balnkach o takiej pracy wg mnie przelotki niższe bardziej się spisują, choć do osiągania dystansów na pewno nie są. Prawdę mówiąc to aż tak się na zbrojeniu w system "K" nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Już mam pełny komplet przelotek, dodatkowo zamieniłem 16h i 8h na 20h i 10h, które wstępnie ustawiłem, są na razie w podobnych miejscach jak poprzednie przelotki. Niestety przelotki te już trochę ważą...Blank ma akcję mod-fast wg producenta. Dolnik jest dość sztywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Zrobiłem testy rzutowe i okazało się, że przy startowej 16H przynęty latają o jakieś 2 m dalej niż przy startowej 20H. Testowałem bardzo małego woblera oraz ciężarki 3 i 5g. Zastanawiam się, czym to jest spowodowane, ponieważ startowa 16H przy żyłce trochę hałasuje, stawiając większy opór, a mimo to rzuty są dłuższe. Może ma to związek z tym, że 16H i 8H są dużo lżejsze od 20H i 10H i poprawiła się dynamika kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Hipotetycznie... Prócz oporów na przelotkach są jeszcze opory powietrza, z mniejszej przelotki linka idzie lepiej zgaszona i gdzieś się to równa w Twoim przypadku. Lepiej zgaszona linka oznacza mniejszą ilość wysnutej linki ze szpuli to z kolei przekłada się na mniejszą ilość energii potrzebnej do zdjęcia linki ze szpuli(mniejsza prędkość i mniejsza ilość schodzącej linki) Mniejsza ilość linki w powietrzu to też mniejsza jej bezwładność. Takie elementy mogą również rekompensować większe opory na przelotkach, szczególnie efektywnie przy cienkich linkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 Zrobiłem testy rzutowe i okazało się, że przy startowej 16H przynęty latają o jakieś 2 m dalej niż przy startowej 20H. Testowałem bardzo małego woblera oraz ciężarki 3 i 5g. Zastanawiam się, czym to jest spowodowane, ponieważ startowa 16H przy żyłce trochę hałasuje, stawiając większy opór, a mimo to rzuty są dłuższe. Może ma to związek z tym, że 16H i 8H są dużo lżejsze od 20H i 10H i poprawiła się dynamika kija? Do małych przynęt "doładowanie" blanku cięższym zbrojeniem jest akurat lepsze. Sama lekka przynęta ma z tym problem.Powód jest pewnie taki jak pisał @Apioo. Przy większej średnicy otworu przelotki większe pętle przez nią przechodzą i hamują na kolejnej (#8). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2019 (edytowane) Zrobiłem testy rzutowe i okazało się, że przy startowej 16H przynęty latają o jakieś 2 m dalej niż przy startowej 20H. Testowałem bardzo małego woblera oraz ciężarki 3 i 5g. Zastanawiam się, czym to jest spowodowane, ponieważ startowa 16H przy żyłce trochę hałasuje, stawiając większy opór, a mimo to rzuty są dłuższe. Może ma to związek z tym, że 16H i 8H są dużo lżejsze od 20H i 10H i poprawiła się dynamika kija?Cud jakiś normalnie. Nie ma takiej możliwości ,żeby przy użyciu żyłki na krótkim stożku lepiej latało na 16h niż 20h . To nie jest możliwe przy prawidłowym rozmieszczeniu przelotek. Szczególnie przy przynętach słabo lotnych , jakim jest wobler. Edytowane 26 Maja 2019 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Panowie szukam porady mam kija Quantum Centex Felchen 210 cm 1-8 gr. moim zdaniem maks 4 gr. Kij oskrobałem z zrobił się fajny cięty, ale przy tym pięknie pracuje pod niewielkimi rybami,kij ten będzie współpracował z wahadełkami 3-4 gramy,żyłką 0,13-0,14. Ewentualnie plecionka 0,04, i kołowrotek Shimano vanquish 2500 lub Shimano Cardiff 2000ss chce go uzbroić w Pac bay minima match Tylko jak to zrobić żeby uzyskać maksymalną odległość rzutów czy ktoś może sensownie doradzić ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 8 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Osobiście nie zbroiłbym takiego patyka w minimy - kiedyś można je było uznać za dobrą, tanią alternatywą dla KR, obecnie są lepsze przelotki na rynku.Dla maksymalnej odległości rzutów w XUL potrzebny jest idealny spacing, odpowiednia waga przelotek (aby ładować szczyt, zachowując szybkość blanku) i pierścienie dobrej jakości, z niskim wspólczynnikiem tarcia. Minimy są lekkie i tanie, ale maja stalowe pierścienie o wyższym współczynniku tarcia niż pierścienie ceramiczne - szybko się brudzą, a gdy się ubrudzą jest jeszcze gorzej. Znacznie lepszym wyborem byłyby przelotki Seaguide z pierścieniami RS. Swojego Graphiteleader'a Corto EX użyłem tytanowych (mają wszystkie zalety Torzite, a kosztują znacznie mniej) ale te w stalowych ramkach są niewiele cieższe i znacznie mocniejsze. Na szczyt zwykle daję przelotki Fuji KR z pierścieniem Alconite - dobrej jakości, lekkie, tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinc Opublikowano 16 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Jeżeli ktoś posiada to proszę o podzielenie się setem i rozmieszczeniem przelotek dla XZoga Black Buster 6,6 4kg w spinie. Jak na razie zostałem przy 20h,10h, 5,5h i fajnie lata z niego (docelowo ma obsługiwać raczej nielotne przynęty). Jednak nie miałem wcześniej do czynienia z takim połączeniem progresji i mocy w dolniku i nie mam pewności co do ustawienia startowej 48 cm od stopki kołowrotka (121 od szczytu). Przy okazji jeżeli ktoś ma pod multika, też bym chętnie się zapoznał i porównał bym z moimi zapiskami - docelowo będę chciał uzbroić drugi identyczny tylko pod casta. Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 18 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 (edytowane) Jeżeli chodzi o minimy stalowe to można pierścienie wypolerować pastą do polerowania aluminium na lustro.Dużo daje jeśli chodzi o odległość rzutów, nie brudzi się szybko a po zabiegu polerki bardzo łatwo się czyści.Taki zabieg zrobiłem u siebie i jestem zadowolony.Raz na jakiś czas czyszczę szmatką bawełnianą i jest dobrze. Edytowane 18 Września 2019 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SławomirW Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 (edytowane) Witam. Mam dwa blanki Talona z węgla VI+ a mianowicie 70mlf2 i 80 Trout. Czy mógłby ktoś doświadczony w temacie polecić mi do nich przelotki i spacing ? odrzucam Torzite jako zbyt drogie. Myślałem o Alps s6, Minimach TiCH czy alconitach od Fuji, ale mam już taki mętlik w temacie, że nie ogarniam. No i sam dobór wielkości samych przelotek to też dla mnie problem. Blanki w sumie dość popularne liczę więc na jakąś pomoc... Dodam, że do 70mlf2 ma byc założony kołowrotek wielkości shimano 1000 a do 80Trout 2500 Edytowane 19 Października 2019 przez SławomirW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi