Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, spacing też.

Nowy stożek, bliżej blanku o szybszym schodzeniu linki, dlatego 8M i 6L.

Trochę kombinowałem z 9 i 10-ciom przelotkami, ale jednak zostałem przy 9. Przy głębokim ugięciu wędki max obciążenie jest na 5-ej przelotce o wielkości 5. Przy 10-ciu trzeba było by użyć jeszcze przelotki 4KB, właśnie z powodu obciążeń.

Jeszcze sprawdzę ten podesłany.

Edytowane przez Pawele

1 - 9,4/ 2 - 10,5/ 3 - 12,5/- 4 - 14,2/ - 5 - 16,/6 ok 18cm/ 7 - 19,8 / 8 - 22,2 - 9/ - 26,1 do końca dolnika od przelotki startowej 83 cm, środek uchwytu na kołowrotek 24 cm. Odległość między przelotkami liczyłem od ringów.

Podany spacing nie jest dla 701-1 a raczej dla 761-1.

Witam

Przymierzam się do uzbrojenia 10” kijka spiningowego 20lb 10-40 cw

Jak z krótkimi blankami niemiałem większych problemów tak z tym z każdej strony pod górę

Nic nie pasi

Jeśli ktoś byłby w stanie podsunąć jakieś sprawdzone rozwiązania ( ilość i przykładowe rozstawienie przelotek)

Od razu zaznaczam że chodzi o system kr fuji

Witam, potrzebuje porady odnośnie blanku qualia pt572xul. Wędka ma być do łowienia na główki tzw „muchowe” i wszelkie robactwo. Nie mam większego doświadczenia i chciałem aby wędka była dosyć tania dlatego zdecydowałem się na minimy Match Ti Black KM4KG w rozmiarach 16, 8, 5, 4L +4x3 +szczyt. Czy dobrze dobrałem rozmiar przelotek? Czytałem, że przelotki są słabej jakości, jednak z ciekawości chciałem ich spróbować.

Przy takiej średnicy szpuli otwierająca 16 będzie ok. Co do łowienia na plecionkę to raczej minimy nie są do tego przeznaczone, chociaż nie jest powiedziane że jak nie będziesz walczył z zaczepami i mocno ich nadwyreżał to się nie będą sprawdzały.

Na szczytowa załóż tytanowego Ls od Sea guide, będzie taniej i z plecionką też sobie poradzi..

Jakiś czas używałem kiji ul i l na przelotkach Minima ze szczytem standardowym i nie zauważyłem znacznego użycia pozostałych przelotek.

Jedynie linka szybciej się zużywała bo jednak tarcie przy holach jest większe na tych druciakach.. Do tego pewnie brud z wody też zrobił swoje..

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Mam w jednym kiju 10lb minimy chromy.

Leci 3 rok używania tylko z plecionką i różnej maści.

Od cieniutkich 4-5lb po około 10lb mocy.

Większe okonie, klenie, jakieś szczupaczki, sandaczy i nawet sum czy karp się uwiesił.

Kijek łowi i w jeziorach, stawach, rzekach czasem brudnych jak Odra i jak dotąd nie zauważyłem żadnych oznak zużytych pierścieni w tych przelotkach.

Fakt że po każdym łowieniu czyszczę wędkę i przelotki.

Przelotki czasami przepoleruje drobną pastą polerską i są jak nowe.

Witam. Rozbroiłem wędke Kamisori Zander 214cm do 28g. Ogólnie blank fajny, bardzo szybki, a pod rybą pracujący zaskakująco dobrze. Nie pasowało mi w nim rozmieszczenie przelotek, pierwsza bardzo blisko kołowrotka. Pytanie co w tym secie przelotek byście wymienili/dołożyli oraz jak byście rozłożyli je ponownie na blanku. Przelotki wg producenta to Fuji Alconite. Z ciekawostek dodam jeszcze że zdjąłem z niej 6g lakieru.

post-73799-0-73355700-1611707215_thumb.jpg

post-73799-0-54303600-1611707227_thumb.jpg

Edytowane przez beatbass

Przerabiałem ten kij pod siebie i polecam zmienić set przelotek - oryginalny set jest bardzo ciężki.

U mnie na kiju było 25H 16H 10H 8M 7L 6KT 5,5KT 5KT + LGST4,5  , zmieniałem na Y25 Y12 Y8 V8 L7 L6 L6 L6 +FST6  (celowo w tunelu dałem 6'tki - wędka miała łowić również zimą). Skrobanie i zmiana przelotek odciążyła wędkę o 20gram. Nie leci na pysk i łowi się znacznie przyjemniej.

Też wywalił bym trzecią od lewej.

Nie wiem co autor miał na myśli ale mu troszkę nie pykło.

Na pewno szczyt bym odelżył z cięższych przelotek.

Miałem kiedyś chęć kupić te kamisori, ale po oględzinach w sklepie tak samo wyglądały przelotki i już zaraz po kupnie trzeba było by je pozmieniać.

• 2 tygodnie później...

Brakowało mi lekkiego kija na sandacze, zdecydowałem się na złożenie kija na blanku qualia XJB702ML. Chciałem założyć do niego przelotki SG w stalowej ramce w rozmiarze H20, H10, m6, n6, n5, 4x4,5 + szczytowa4,5fuji sic. Pytanie czy może być taki set? Chce go sparować z kołowrotkiem 4000. Proszę o sugestie czy dobrze dobrałem rozmiary? ( nie wiem czy dobrze odczytałem te literowe oznaczenia przelotek)

Brakowało mi lekkiego kija na sandacze, zdecydowałem się na złożenie kija na blanku qualia XJB702ML. Chciałem założyć do niego przelotki SG w stalowej ramce w rozmiarze H20, H10, m6, n6, n5, 4x4,5 + szczytowa4,5fuji sic. Pytanie czy może być taki set? Chce go sparować z kołowrotkiem 4000. Proszę o sugestie czy dobrze dobrałem rozmiary? ( nie wiem czy dobrze odczytałem te literowe oznaczenia przelotek)

Powinno wyjść lepiej na 20h,10h,5.5m,dalej 5 lub 4.5w i tunel z elek[emoji6].

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka