Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Czym różnią się przelotki SS316 BXOLSG-N 4,5 od SS316 BXOLSG-W 4,5 mm? Ich wysokosc jest taka sama, pytam bo chciałem kupić set srebrny a w sklepie są tylko BXOLSG-N w kolorze czarnym...

"w" mają nieco dłuższą i szersza stopkę jak przelotki fuji kb.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Blank mam już u siebie i na sucho nie wydaje się być jakiś strasznie delikatny. Z kołowrotków które posiadam pasuje mi do niego TP 15 3000 HGM lub TP 20 4000 oba ważą koło 250g po moich przeróbkach... pewnie będą używane zamiennie dlatego zdecydowałem się na większą przelotkę startową. Mam jeszcze Stellę c3000 ale wydaje mi się za mała i używam jej do delikatniejszych wędek...

• 3 tygodnie później...

Qualia już ogarnięta, mam pytanie odnośnie nowego projektu. Chiałbym uzbroić mhx 905-2 i mam pytanie o dobór przelotek. Wędka pod stałą szpulę, docelowo będzie sparowana z TP SW 4000, ma być uniwersałem do łowienia na zawodach do większych przynęt. Ktoś kto zbroił ten patyk może podzieli się setem użytych przelotek? Chciałem zacząć od 25, tunel 5x5,5 ale co dalej nie bardzo mam pojęcie. Myślałem o zastosowaniu SG w stalowych ramkach dwustopkowych.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Szybkie pytanko.

Posiadam W3 powercast 20-80 w spinie, kupiłem leżaka w dobrej cenie, wszystkie przelotki dwu stopkowe, chciałbym żeby kij był trochę bardziej spolegliwy, miękki, ładował się pod niższym cw.  Czy można to osiągnąć poprzez wymianę kilku szczytowych przelotek na jedno stopkowe? Czytałem gdzieś że dwu stopkowe usztywniają blank (co wydaje się logiczne), więc ten zabieg powinien dać skutek odwrotny. Wolę zapytać przed skrobaniem, a może ktoś ćwiczył coś takiego.

Co myślicie?

pozdro

Michał

Witam

Szybkie pytanko.

Posiadam W3 powercast 20-80 w spinie, kupiłem leżaka w dobrej cenie, wszystkie przelotki dwu stopkowe, chciałbym żeby kij był trochę bardziej spolegliwy, miękki, ładował się pod niższym cw.  Czy można to osiągnąć poprzez wymianę kilku szczytowych przelotek na jedno stopkowe? Czytałem gdzieś że dwu stopkowe usztywniają blank (co wydaje się logiczne), więc ten zabieg powinien dać skutek odwrotny. Wolę zapytać przed skrobaniem, a może ktoś ćwiczył coś takiego.

Co myślicie?

pozdro nie to nic nie da nie skrob.

Michał

• 1 miesiąc temu...

Hej, proszę o pomoc. Zakładam przelotki na spinning długości ok 3 m i cw. do 40 gr, o średnim ugięciu (ani parabola, ani szczytowe). Przelotka na pierwszym składzie jest już zamocowana i dalej do końca muszę rozmieścić na długości 173 cm 8 następnych. Na tą chwilę ustawiłem następujące odstępy w cm, zaczynając od szczytu: 12, 14, 16,  18, 20, 26, 28, 38. Czy tak może być?

Przelotki mam takie:

post-55458-0-26576800-1624635499_thumb.jpg

Edytowane przez Grzegorz B.

Hej, proszę o pomoc. Zakładam przelotki na spinning długości ok 3 m i cw. do 40 gr, o średnim ugięciu (ani parabola, ani szczytowe). Przelotka na pierwszym składzie jest już zamocowana i dalej do końca muszę rozmieścić na długości 173 cm 8 następnych. Na tą chwilę ustawiłem następujące odstępy w cm, zaczynając od szczytu: 12, 14, 16,  18, 20, 26, 28, 38. Czy tak może być?

Przelotki mam takie:

Mniej wiecej moze byc. Zaloz na blank na tasme i jeszcze pokombinuj z tym fragmentem 14, 16,  18, 20

Swoja 3m zbroilem w 10 przelotek (razem ze szczytytem) ale w KL

Przelotki mam takie:

Witam

Podepnę się do pytania z tym że u mnie długość 2,4 m  cw również do 40 g,

jest to ponad 20 letni Shimano Sedona.

Kupiłem taki set na Ali:

post-65275-0-91489700-1624742057_thumb.jpg

Ilość w zestawie: 9 sztuk (oryginalnie było 8) Waga: 6.1g

SXOHLSG #20 1 sztuk

SXOHLSG #10 1 sztuk

SXOMLSG #6 1 sztuk

SXOLSG-N #6 1 sztuk

SXOLSG-N #5 4 sztuk,

Co myślicie, ma to sens?

Edytowane przez drChlubicz

Jaki set przelotek tytanowych SeaGuide będzie odpowiedni do wędki 208cm do 21g(3/4oz). Wędka ma być do łowienia plecionką głównie twardymi przynętami. Kołowrotek to docelowo Daiwa LT w rozmiarze 3000. Z góry dzięki za pomoc :)

• 1 miesiąc temu...

Witam. Zbroił ktoś kraaga skxf 907 lub coś podobnego? Potrzebuje wskazówek co do zbrojenia. Chcę zastosować dluzszy stożek: 16H, 8H, 7M 5,5L (łącznie 10 sztuk plus szczytowa) . Problem mam przy decyzji ile przelotek ma "zostać" na dolniku. Jedna sztuka (około 160 cm od szczytu) chyba za bardzo osłabia dolnik, choć ugięcie wydaje się płynne. Przy dwóch na dolniku i odsunięciu 3 od początku elementu szczytowego mam wrażenie przesztywnienia w okolicy złącza. Wcześniej nie zbroilem tak delikatny blank, i rzadko tak delikatnie łowię więc ciężko mi ocenić jego możliwości przy gięciu .

Edytowane przez marcinc

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Witam. Zbroił ktoś MHX'a ST1262? W jaki set przelotek byście go ubrali (jakie, ile, rozstaw)? Planuję go wykorzystać na małej rzece do łowienia kleni i jazi. Docelowo pod kij będzie podpięty nowy Shimano Nasci w rozmiarze 3000. Raczej będę łowił żyłka. Co do przynęt to będzie używany głównie pod niewielkie woblery, obrotówki i wahadełka (nie wykluczam też gumowych imitacji robali, chociaż na pewno rzadziej). Z góry dziekuje serdecznie i pozdrawiam

Witam.
Ostatnio jest widzę moda na przelotki o wysokich stopkach.
Ja myślę o kijku boleniowym ok 275 - i tutaj chyba chciałby zastosować Fuji Sic Slim - chyba w systemie KL - czy dobrym rozwiązaniem byłoby zastosować pierwsze (najwieksze przelotki) 25 - tylko bez H ?
Czy jest różnica w zasięgu rzutów miedzy przelotkami np 25H i 25 (bez H) ?

• 4 miesiące temu...

Hejka, powiedzcie mi, używał ktoś kalkulatora systemu Fuji K-R Concept z www.anglersresources.net

???

Próbuję sobie rozmieścić przelotki w wędce i tak śmieszne mi wyliczyło. 2 przelotki na dolnej części blanku i odległość między #3 a #4(choke guide) jest wuększa niż między #2 a #3 w stożku i tak dziwnie to wygląda, nie wiem co robić...

Blank 228cm UL,dolnik 28cm, przelotki 16h 8h 5.5m 4, tunel w 3, tip 3.5

Edytowane przez mestre16

Witam.

Ostatnio jest widzę moda na przelotki o wysokich stopkach.

Ja myślę o kijku boleniowym ok 275 - i tutaj chyba chciałby zastosować Fuji Sic Slim - chyba w systemie KL - czy dobrym rozwiązaniem byłoby zastosować pierwsze (najwieksze przelotki) 25 - tylko bez H ?

Czy jest różnica w zasięgu rzutów miedzy przelotkami np 25H i 25 (bez H) ?

Temat jest bardziej złożony i trudno odpowiedzieć jednym zdaniem. W skrócie: jeśli będziesz łowił na plecionce to opłaca Ci się dać mniejszą przelotkę na wyzszej stopce, np. 20H zamiast 25L.  Dzięki temu cały set przelotek wyjdzie Ci lżejszy przez co kij powinien dodatkowo zyskać na dynamice. 

Hejka, powiedzcie mi, używał ktoś kalkulatora systemu Fuji K-R Concept z www.anglersresources.net

???

Próbuję sobie rozmieścić przelotki w wędce i tak śmieszne mi wyliczyło. 2 przelotki na dolnej części blanku i odległość między #3 a #4(choke guide) jest wuększa niż między #2 a #3 w stożku i tak dziwnie to wygląda, nie wiem co robić...

Blank 228cm UL,dolnik 28cm, przelotki 16h 8h 5.5m 4, tunel w 3, tip 3.5

Nie korzystałem z tego kalkulatora nigdy ani prawdę mówiąc z żadnego innego,  co do zasady nie bardzo widzę możliwość uzbrojenia wędki zgodnie z zasadami sztuki z jakiegokolwiek kalkulatora. Taki kalkulator nie zna blanku który zbroisz ani jego charakteru ugięcia...  rób na oko tak żeby przelotki dobrze układały się w stożek, wygnij żeby zobaczyć kąty linki pomiędzy przlotkami pod obciążeniem, obrzucaj blank z prowizorycznie zamocowanymi przelotkami żeby zobaczyć czy np linka z kołowrotka nie bije Ci o blank przed pierwszą przelotką... tabele i kalkulatory mogą dać przybliżoną, wyjąściową podstawę do zbrojenia ale korekty musisz wprowadzić sam

• Like 4

Nie korzystałem z tego kalkulatora nigdy ani prawdę mówiąc z żadnego innego,  co do zasady nie bardzo widzę możliwość uzbrojenia wędki zgodnie z zasadami sztuki z jakiegokolwiek kalkulatora. Taki kalkulator nie zna blanku który zbroisz ani jego charakteru ugięcia...  rób na oko tak żeby przelotki dobrze układały się w stożek, wygnij żeby zobaczyć kąty linki pomiędzy przlotkami pod obciążeniem, obrzucaj blank z prowizorycznie zamocowanymi przelotkami żeby zobaczyć czy np linka z kołowrotka nie bije Ci o blank przed pierwszą przelotką... tabele i kalkulatory mogą dać przybliżoną, wyjąściową podstawę do zbrojenia ale korekty musisz wprowadzić sam

I to jest jedyna słuszna droga.  ;)

• Like 2

Ten kalkulator o którym wspomniałem oblicza tak naprawdę tylko stożek, niestety nie ma doświadczenia w rozmieszczaniu przelotek i posiłkuję się kalkulatorem czy gotową wędką o podobnym blanku. Jak próbuję metody z krawędzią stołu to druga przelotką wychodzi idealnie na łączeniu (szpiglot) co też wprawia mnie w zakłopotanie...