Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

@Pietrus

troche było o tym na pierwszej stronie wątku: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=1602&amp ;prevloaded=1&&start=0

Ale warto to rozwinąć.

Piszesz ze masz juz przelotki wybrane. Czesto, po jakims czasie, mozna rzeczywiscie w ciemno wytypowac zestaw przelotek do danego blanku ale co do zasady to jest jednak tak że nie zbroimy blanku w to co nam sie wydaje (to co sobie zalozylismy) tylko jednak odwrotnie - to proby z blankiem pozwalaja okreslic zestaw przelotek ktory trzeba kupic.

Tutaj łatwiej jest mieć różne typy i wielkosci przelotek pod ręką (taki stały zapas) z którego potem wybieramy po probach to co ostatecznie trzeba bedzie kupic.

Oczywiscie zaczynamy zawsze od jakiegos ukladu wyjsciowego - można tu skorzystać z własnych wcześniejszych doświadczeń, tabeli Fuji, rozstawów publikowanych na stronach producentów blanków (G_Loomis, Batson Enterprises publikują takie rozstawy do poszczególnych blanków). Jest też taka orientacyjna zasada o ilości przelotek do zbrojenia danego blanku - wynosi ona ilośc przelotek równą długości blanku wyrażonej w stopach +1 , czyli np. dla blanku 9 stopowego (275cm) zestaw wg tej reguły wyniesie 10 przelotek - ale to wszystko są takie pierwsze koty za płoty na zasadzie że od czegoś trzeba zacząć.

Potem pojawia się zasadnicza i najprzyjemniejsza część pracy nad spacingiem, czyli prowizoryczne zamontowanie przelotek za pomocą taśmy oraz (i) wyginanie blanku z linką przewleczoną pomiędzy przelotkami w celu obserwacji jak układa się linka w stosunku do blanku/kątów wyjścia linki z przelotek (ii) testy rzutowe na rozstawie.

I tutaj dokonuje się modyfikacji, jedne przelotki przesuwa blizej, inne dalej, zmienia się wielkości, typy, ilość przelotek - w zależności od tego co się chce uzyskać. Nie ma jedynego najlepszego uzbrojenia blanku.

Niestety w krótkich słowach trudno jest opisać te wszystkie niuanse i zasady związane ze spacingiem, mogą one zależeć od wielu zmiennych - rodzaju i wielkości kołowrotka, rodzaju i grubości linki, techniki rzucania/gramatury przynet w stosunku do c.w. kija, metody połowu itp itd

Jak zaczniesz robić próby ze spacingiem, porównasz sobie 2-3 rózne rozkłady na pewno sam zaczniesz już wyciągać pierwsze wnioski - to jest bardzo przyjemne i wciągające zajęcie :D

Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...

Witam,

Pytanie do rodbuilderow i zorientowanych.

Istnieje jakas relacja, ktora pozwala wczesniej okreslic czy do danego blanku - mowimy o spiningu, zastosowana zostanie, jako pierwsza, 25 czy 30 przelotka.

Zalezy to od typu? dlugosci blanku ? czy raczej z wynikajacego z przeznaczenia zbrojonego blanku, typu kolowrotka uzytego do danej wedki ? czyli finalnie czy zalezy od szerokosci szpuli kolowrotka czy ta zaleznosc nie odgrywa roli ?

Dziekuje za podzielenie sie praktyczna wiedza.

Pozdrawiam

Guzu

Moim zdaniem średnica przelotki zależna jest od średnicy szpuli kołowrotka spinningowego. Zadaniem pierwszej przelotki jest zmniejszenie średnicy spirali żyłki , która spada ze szpuli kołowrotka poczas rzutu. Duże znaczenie ma również odległość oczka przelotki od blanku, czyli wysokość stopki przelotki.

Podstawowa teoria zakłada , że to dobór kołowrotka determinuje średnicę wlotu , i jest to mw połowa średnicy szpulki . Od kilkunastu lat to słyszę ..

Zbitka myślowa jest przekonująca ; gruba żyłka to duży kołowrotek i spora schodząca spirala , czyli średnica rośnie .

Jednak przy tej mnogości linek jaka jest obecnie używana , ich miękkości i pamięci kształtu , ten związek traci na znaczeniu . Do plecionki mozna zejść , przy lekkim kiju , znacznie niżej , dwudziestka przy zbrojeniu w NC może wystarczyć . Także do drift rods nie musi być dobierana wg tego założenia , ale to trochę inny rodzaj spinningu .

Witam.

Dolanczam sie do pytania autora postu.

Rowniez chce poznac opinie zacnych zbrojmistrzow, oraz nie tylko ich.

Chcem zlozyc sobie kolejny kij, i wszystko w zasadzie mam juz ulozone w glowie, oprocz wielkosci srednicy pierscienia i dlugosci stopki..

Kij bedzie mial 275cm i moc 6-12 lb z cw. do 21 g.

Wielkosc mlynka jaki uzywam do rozmiar 3000 daiwy.

Patrzac na moje kije z pracowni widze, ze pierwsza przelotka przewaznie nieznacznie zalamuje linke (nie jest to idealny stozek, o ktorym tak pisza..)

Podczas krecenia korba linka nie zatacza okregi wewnatrz pierscienia, a raczej elipsy.

Jesli chodzi o srednice to jestem w stanie przyjac te standardowy rozmiar standardowy 25.

Natomiast uwazam, ze stopka przelotki powinna byc odpowniednio wysoka, aby uniknac zduszenia zestawu podczas wyrzutu.

Nie wiem jak taka alternatywa przeklada sie na dlugosc rzutow, jednak jesli wplywa choc troszke, to moim zdaniem jest to warte zainteresowania.

Pozdrawiam.

To jest bardziej skomplikowana kwestia moim zdaniem. Spacing to nie tylko właściwości rzutowe - to również rozkład sił działających na blank. Niższa przelotka pozwoli lepiej wykorzystac moc blanku - byc moze skracajac nieco parametry rzutowe kija. W tym obszarze trzeba zawrzeć swiadomy kompromis.

Tak jak napisał Sławek - teoria mówi tyle, że średnica przelotki jest skorelowana ze srednica szpuli kołowrotka. Również uwazam ze przy plecionkach ma to mniejsze uzasadnienie niz przy zylce.

Friko, prosze wytlumacz dlaczego nizsza stopka pozwoli lepiej wykorzystac moc blanku ?? (zakladajac, ze chcem przelotki na tytanach, ktory jest mocniejszy 3 a moze nawet 4 razy od stali)

Zdaje sobie sprawe, ze temat jest skomplikowany, wiem ze zapewne bedzie trzeba isc na pewien kompomis, jednak jak napisales niech on bedzie swiadomy - dlatego chcem zrozumeic pewne mechanizmy rzadzace ukladem pierwszej przeloteki na blanku.

Jesli juz bede mogl swiadomie wybrac kompromis, chce wycisnac z niego optimum mozliwosci w moim odczuciu.

Dzieki za pierwsze informacje.

Zatem wyglada na to, ze im dalej owa przelotka sie znajduje (patrzac od kolowrotka) tym znaczenie jej rozmiaru maleje.

Jak bardzo rozmiar pierwszej przelotki determinuje to co sie potem bedzie dzialo ? mam na mysli kolejne przelotki (ich rozmiary).

Czy zalozenie 30 wymaga kolejnej 20, czy po 25 bedzie szla 16 ? w ktoryms momencie to moze miec znaczenie na to jak dany kij bedzie pracowal.

Umowmy sie ze rozmawiamy o kiju mocy medium...

Pozdrawiam

Guzu

Friko, prosze wytlumacz dlaczego nizsza stopka pozwoli lepiej wykorzystac moc blanku ?? (zakladajac, ze chcem przelotki na tytanach, ktory jest mocniejszy 3 a moze nawet 4 razy od stali)

W kwesti małego sprostowania - wytrzymałość stopu tytanu może i jest większa, tylko pytanie w której płaszczyźnie i na co. W zastosowaniach wędkarskich wytrzymałość stali jest całkwicie wystarczająca. O tym jak to z tą wytrzymałością bywa, wiedzą niektórzy użytkownicy mających tendencję do przyginania przelotek TATSG. Natomiast niska waga jest w niektórych sytuacjach niekwestionowaną zaleta.

Pozdrawiam

Paweł

Zatem wyglada na to, ze im dalej owa przelotka sie znajduje (patrzac od kolowrotka) tym znaczenie jej rozmiaru maleje.

Takie proste to to nie jest. Zbytnie odsunięcie przelotki wejściowej od kołowrotka może spowodować, że linka schodząca ze szpuli będzie miała kontakt z blankiem - a to znacznie skraca długość rzutu. No i oczywista oczywistość: spowoduje to gorsze wykorzystanie mocy blanku, która zwykle tkwi właśnie w dolniku.

Pozdrawiam

Zdaje sobie sprawe z tych ograniczen.

Wydaje mi sie ze rowniez zbyt bliskie umieszczenie pierwszej przelotki, i zwiazane z tym rozmieszczenie drugiej, moze ograniczac osiagane odleglosci rzutowe.

Wracam do drugiej czesci mojego pytania :

Czy jak wejsciowa 25 to nastepna bedzie 16 ? Wiem ze potem to juz zalezy mocno od blanku.

Ale chyba te 2 pierwsze to ida wedle schematu...

Guzu

Witam.

Wytrzymałość materiału, z którego zrobiona jest ramka przelotki, nie determinuje w zaden sposób wykorzystania mocy dolnika, chodzi o to ze niższa przelotka będzie szybciej, to znaczy przy mniejszym obciążeniu, wyginać blank. Kiedy dasz ją za wysoką, to linka, poprzez obręcz przelotki nie będzie ciągnąć dolnika do dołu, a blank będzie pracował na krótszym odcinku, czyli zupełnie nieprawidłowo.

Ja, jak zbroje blank to mocuję linkę do ośki kołowrotka a następnie mocuję do blanku w miejscu gdzie teoretycznie oś stożka ma przecinać blank, prawie zawsze za czwartą przelotką, wtedy linka ma się opierać o krawędz dolną obręczy przelotki wlotowej, zresztą o dalsze przelotki tak samo. Jeśli oś stożka przecina blank za piątą to na niej linka nie opiera się o krewędz ringu, chyba ze górną, dopuszczam przy tym jeden punkt przegięcia na pierwszej lub drugiej przelotce, potem robie drobne korekty wyginam kij, próbuje tak i siak i zawsze jestem mniej lub bardziej niezadowolony, aż nagle wszysko się ułoży i jest ok. Tyle moja teoria, a praktyka płata różne figle.

Zamieszczony schemat nijak się ma do praktyki o czym zbrojąc kij się przekonasz, moim skromnym zdaniem to może być idealne zbrojenie kija rzutowygo a nie użytkowego.

Można używać różnych systemów np 30-20-12, 30-16-10, 25-16-12, 25-16-10 i inne wariacje, zależy to od tego m.in. jaki długi ma być stożek, jaka długa wędka , jaka szeroka jest szpula, jak daleko od kołowrotka ma być pierwsza przelotka,czy chcemy nią bardzej wzmocnić dolnik czy nie, jak wysoka jest stopka kołowrotka. Temat - rzeka, zawsze mi to zabiera najwięcej czasu przy budowie wędki.

Pozdrawiam. Klosskuba.

• 4 tygodnie później...

Witam!

Zamowilem dwa blanki st croix 2S66ULF Premier i 5S60MF Elite.

Kupilem takze komponenty do zbrojenia blankow i jestem w trakcie tworzenia wrapping maszyny:) Zaczynam moja przygode z rodbuildingiem - zero doswiadczenia. Zwracam sie do Was o pomoc w wyborze rozmiaru i rozmieszczenia przelotek. Planuje zastosowac sic concept lecz nie w tytanowych ramkach.

Do blanku 2S66ULF bede stosowal kolowrotek serii 2000.

Wielka pomoca jest dla mnie artykuł:

Sławek Oppeln Bronikowski – St.Croix SCII 2S66ULF

http://www.jerkbait.pl/?p=225

Autor przedstawil rodzaj i wielkosc przelotek lecz nie ma informacji na temat ich rozmieszczenia.

Co do blanku 5S60MF, zamieszcze kolowrotek 2500/3000.

Nie mam niestety mozliwosci skopiowania rozmiszczen przelotek z seryjnie produkowanych kijow wiec pojawia sie problem.

Moze ktos z Was Ma kij na ow blanku i przytoczy potrzebne szczegoly.

Prosze o Wasze porady... ja tym czasem oddaje sie dalszej lekturze jerkbait.pl

Zajrzyj tu: http://www.stcroixrods.com/content/guide_size_and_spacing_ch art

Pamiętaj, że to nie są sztywne ramy. Przed mocowaniem przelotek na stałe przyklej je taśmą w miejscach podanych w tabelach, przykręć kołowrotek, przewlecz linkę i sprawdź, czy siły na blanku dobrze się rozkładają. Ogólna zasada jest taka, że linka powinna się układać możliwie podobnie do ugięcia blanku. W razie potrzeb oczywiście możesz przesunąć którąś/któreś przelotki.

6'6 Premier

Top FST 6 i dalej 6-6-7-8-10-16-25 . W cm 11,5-13-15-16-17-19-22 ..

6'0 Elite

Top 6 i dalej 6-7-8-10-16-25 . W cm 12-13,5-15-17-19-22 ..

To jest schematyczny , firmowy NC , jednak dobrze przymierzyć na scotch przelotki i korekty uskutecznić , bo rozmaicie gną i pracują blanki .

Robie Pierwszego patyka...Posiadam Blank St.Croix St Croix SCII Fast Action 2,60m do 21g Mam do Niego Przelotki Zakupione Alconite + Szczytowy SiC od 30 do 7 FST 2,0... Razem 9szt...Kregoslup Wyznaczony teraz chcialbym odleglosci miedzy przelotkami...zeby mial dobre rozmieszczone przelotki...Pomoze ktos??