Bujo Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 Wszystko zalezy jakiego kreciolka bedziesz uzywal. Jesli shimano 2500-3000 i plecionki 12 splotowe to moze sie okazac, ze 16h jako startwa bedzie lepszym rozwiazaniem przy jednak dosc delikatnym blanku. Najlepiej by tasma sprobowac jednego i drugiego wraz z danym kreciolkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 Jak dla mnie wejściowa za daleko od kołowrotka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik.kdp Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 Daiwa 3000, śr. szpuli 48 mm, plecionki 8x, grubość 0,05 i 0,10mm (realne). Trochę się boję tej 16, bo zależy mi na odległościach przy rzucaniu lekkimi przynętami, a ten blank robi to świetnie przy spacingu dragona właśnie z 20 jako pierwszą (tyle, że w alconitach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciosekm.80 Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 Jak dla mnie wejściowa za daleko od kołowrotkaZdecydowanie za daleko. Widać już na 3 zdjęciu. Przy przy zdjęciach testowych warto pilnować równoległości wędki do obiektywu i testować przy różnych ustawieniach kabłąka szczególnie środkowym. Wysłane z mojego motorola edge 30 neo przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik.kdp Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 Mała korekta.Odległość od szpuli 61 cm i trochę inny rozkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 Jeszcze. 15 na 15,5, 17 na 18 i 20 na 22. Tylko zobacz, czy stożek jest równy, bo z 20 na 10 to odległość chyba już dość duża.I pamiętaj, że do tego samego blanku każdy rodbuilder dobierze inny spacing i 99,9% z nich będzie poprawnie działało. Także i te powyższe pewnie by grały. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik.kdp Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 (edytowane) Dzięki, pobawię się i wrzucę wersję 3 Edit: To jeszcze małe pytanie. Jaki wpływ ma zagęszczenie / rozrzedzenie przelotek w tunelu. Zależałoby mi na mocniejszym ugięciu części szczytowej (pod przynętami, zanim włączy się cześć środkowa). I żeby nie było, akcja kija jest super, to taki fast/med-fast, ale ma to swoje zalety . Wydaje mi się, że w opcji 2 taki efekt jest osiągnięty. Edytowane 31 Lipca 2024 przez Dominik.kdp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Dzięki, pobawię się i wrzucę wersję 3 Edit: To jeszcze małe pytanie. Jaki wpływ ma zagęszczenie / rozrzedzenie przelotek w tunelu. Zależałoby mi na mocniejszym ugięciu części szczytowej (pod przynętami, zanim włączy się cześć środkowa). I żeby nie było, akcja kija jest super, to taki fast/med-fast, ale ma to swoje zalety . Wydaje mi się, że w opcji 2 taki efekt jest osiągnięty.To trzeba było kupić blank z mocniejszym ugięciem części szczytowej. Rozstawieniem przelotek nie można zmieniać charakteru blanku a wręcz przeciwnie. Prawidłowe uzbrojenie min. polega na tym żeby blank nie zmienił swojego oryginalnego ugięcia. To kardynalny błąd w podejściu do zbrojenia każdego blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Kiedyś był taki trend, prezentowany także przez niektórych użytkowników jerkbaita, żeby ciężkością setu i zagęszczeniem przelotek na szczycie niejako wymuszać zmianę pracy blanku. Ale wg mnie też to jest bardziej błąd w sztuce niż dobre rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Anorektyczne świstawki wbrew pozorom, wcale nie są idealne rzutowo. Umiejętność odpowiedniego doboru wagi i rozstawu przelotek stoi jednak dużo wyżej od prostej umiejętności kompulsywnego odchudzania. Jeżeli kiedyś to zrozumiesz, to być może też zauważysz, że na jednym blanku można zbudować więcej niż jedną konstrukcję, o różnych właściwościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Kiedyś był taki trend, prezentowany także przez niektórych użytkowników jerkbaita, żeby ciężkością setu i zagęszczeniem przelotek na szczycie niejako wymuszać zmianę pracy blanku. Ale wg mnie też to jest bardziej błąd w sztuce niż dobre rozwiązanie.Zalezy jak sie na to patrzec w konkretnych przypadkach. Ciezsze przelotki glebiej ugna szczytowke przy rzucie. Kwestia czy nam tego potrzeba i do lowienia czego i na jakie przynety w dolnym zakresie. Podejscie typu wyciagnac z blanku wszystko co najlepsze to tylko uzywajac najlzejszych torzajtow to moze dobre haslo dla rod-builderow i producentow wedek. Gdzies tam moze i ma to sens w jakis marginalnych konstrukcjach wysoce wyspecjalizowanych z bardzo mala tolerancja wagowa przynety. Typu mamy 5 wedek na lodce na sandacze Kolejny mit najczulszej wedki. Co jeszcze chcemy czuc wiecej? Moim rx8+ drop shotem 12 lbs na rezonansie od Romka z zylka na kreciolku czulem jak 20 cm okon przestawia sobie calowego swistera w paszczece Jak rypla troc jeziorowa 70 cm to szkoda gadac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Dasz cięższe, w dolnym zakresie będzie pracować. W górnym będzie już za dużo, czyli go nie będzie. Skałek ma rację co do wyboru pracy blanku. Wymuszanie to psucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Ja nie wyobrażam sobie takich przypadków, w których przeciążenie blanku spacingiem byłoby poparte jakimś sensownym argumentem. Może kiedyś, jak były tylko trzy firmy sprzedające blanki i każda miała po parę serii i mało modeli do wyboru to jeszcze jakoś dało się łyknąć argument, że chce się coś innego, czego nie ma żadna firma. Teraz wybór jest taki, że naprawdę nie ma co się wygłupiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Co kto lubi. Masz jakiś blank/kij a nie chcesz mieć kolejnego to kombinujesz. Dawniej nie tylko blankow było mało ale i przelotek był wybór taki jaki był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Kiedyś był taki trend, prezentowany także przez niektórych użytkowników jerkbaita, żeby ciężkością setu i zagęszczeniem przelotek na szczycie niejako wymuszać zmianę pracy blanku. Ale wg mnie też to jest bardziej błąd w sztuce niż dobre rozwiązanie.No dokładnie tak jest. To jest podstawowy błąd w sztuce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zalezy jak sie na to patrzec w konkretnych przypadkach. Ciezsze przelotki glebiej ugna szczytowke przy rzucie. Kwestia czy nam tego potrzeba i do lowienia czego i na jakie przynety w dolnym zakresie. Podejscie typu wyciagnac z blanku wszystko co najlepsze to tylko uzywajac najlzejszych torzajtow to moze dobre haslo dla rod-builderow i producentow wedek. Gdzies tam moze i ma to sens w jakis marginalnych konstrukcjach wysoce wyspecjalizowanych z bardzo mala tolerancja wagowa przynety. Typu mamy 5 wedek na lodce na sandacze Kolejny mit najczulszej wedki. Co jeszcze chcemy czuc wiecej? Moim rx8+ drop shotem 12 lbs na rezonansie od Romka z zylka na kreciolku czulem jak 20 cm okon przestawia sobie calowego swistera w paszczece Jak rypla troc jeziorowa 70 cm to szkoda gadac Absolutnie jesteś w błędzie. To tylko złudzenie. Cięższe przelotki zwyczajnie zwalniają blank , co ma wpływ na jego mniejsza dynamikę , czyli na właściwości rzutowe też.Ale tutaj nie o tym jest mowa. Temat dotyczy ustawienia przelotek na blanku. Zmiana charakteru blanku ( ugięcia wyjściowego) poprzez rozstawienie przelotek . Z góry wiadomo ,że będzie błędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Moim zdaniem jest istotna różnica pomiędzy monterem a budowniczym wędek. Ten drugi wolny jest od schematyzmu i pseudo profesjonalnego zadęcia wciskającego innym kit jakoby najlepsze były wędki najszybsze albo blanki miały zadekretowane jakieś wyimaginowane, oryginalne ugięcie. Bzdury Maurycy , kompletne bzdury .. ale np. sportowe kapcie, bez żadnego uzasadnienia, noszą tłumy.. Kij jest narzędziem na którym nie widać gołym okiem inteligencji jego twórcy, ale za to można zabłysnąć najlżejszym setem przelotek. I od razu jest trendy, wporzo oraz gites & tenteges Manipulacji wagą i rozstawem dokonują wszyscy bez wyjątku wytwórcy markowego sprzętu, myślę żetakże fani blanków Bro Pomesh też dodją do tego przekonania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Ja nie wyobrażam sobie takich przypadków, w których przeciążenie blanku spacingiem byłoby poparte jakimś sensownym argumentem. Może kiedyś, jak były tylko trzy firmy sprzedające blanki i każda miała po parę serii i mało modeli do wyboru to jeszcze jakoś dało się łyknąć argument, że chce się coś innego, czego nie ma żadna firma. Teraz wybór jest taki, że naprawdę nie ma co się wygłupiać.Dokladnie o to mi chodzilo. Wybor blankow byl maly, trzeba bylo czesto wyciagnac cos ze szczytowki by np w blue rapidzie 20 lbs dalo sie rzucic malym trociowym wobkiem. Y i LV na pojedynczych stopkach przy wedkach 20-25 lbs byly za slabe, kl to zmienil, Sam w wedce ponad 30 lbs mam oprocz dwoch pierwszych jednostopkowe torzajty. Do takich zastosowan sa super. W gotowych wedkach jak St croix czy Loomis musimy pamietac ze zbrojenie przewiduje uzywanie zylek czy fluorocarbonow wiec y30 do wedki 12 lbs mial sens by jankes lowil zylka 0.30 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik.kdp Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2024 (edytowane) Jeszcze. 15 na 15,5, 17 na 18 i 20 na 22. Tylko zobacz, czy stożek jest równy, bo z 20 na 10 to odległość chyba już dość duża.I pamiętaj, że do tego samego blanku każdy rodbuilder dobierze inny spacing i 99,9% z nich będzie poprawnie działało. Także i te powyższe pewnie by grały. Wersja 3 Pierwsza przelotka przesunięta na 58 cm od rantu szpuli (pozostałe odległości na czerwono).Ugięcia:Stożek: Dalsze rozsuwanie stożka, trochę go psuje. Wydaje mi się, że tak powinno być ok. Odnośnie dyskusji o monterach, budowniczych itd. Hmm... Miałem kij w ręku, bardzo uniwersalny, rybki się nie odbijają, nie spadają, bardzo daleko rzuca, czułość ok... . Super na Wisłę, gdy będąc na długiej główce jednym kijem możesz połowić klenie, okonie i bolenia z przelewu na lekko i gdy raz pasuje założyć 2g. główkę, potem 8g, czy 7cm thrilla, a jak trzeba to i salmo tiny też pośle (choć na pewno są kije lepsze do każdego z tych zadań). A że uchwyt nie taki, że kij może mógłby szybciej gasnąć i że mam ochotę hobbystycznie sobie podłubać i mieć satysfakcję z łowienia kijem zrobionym przez siebie, to robię od zera i o radę proszę . Ot i cała filozofia .Inna sprawa, że - przynajmniej dla mnie - dopóki się nie pomacha kijem nad wodą, to ciężko wybrać po opisach i opiniach blank. Być może pod jakieś konkretne zadanie byłoby łatwiej (np. chcę kija na sandacza, czułego x-fasta, długość 2 m, łowię na z łódki gumami na główkach od 8 do 12 g.). EDIT: Jeszcze jedno pytanie. Po poprzesuwaniu przelotek środek stopki 10H wypada niecałe 4,5 cm od łączenia (końca części szczytowej), a początek stopki patrząc od szczytu zaczyna się w miejscu, do którego dochodzi łączenie dolnika (czyli cała stopka znajduje się na łączeniu). Może tak zostać?Alternatywnie mogę sprawdzić jeszcze opcję z rozsunięciem przelotek na szczycie i przesunięciem całego stożka kołowrotka, tak, żeby ta przelotka 10H wylądowała bliżej końca części szczytowej. Edytowane 10 Sierpnia 2024 przez Dominik.kdp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Wersja 3 EDIT: Jeszcze jedno pytanie. Po poprzesuwaniu przelotek środek stopki 10H wypada niecałe 4,5 cm od łączenia (końca części szczytowej), a początek stopki patrząc od szczytu zaczyna się w miejscu, do którego dochodzi łączenie dolnika (czyli cała stopka znajduje się na łączeniu). Może tak zostać? Nie widzę w tym problemu. Dość często przelotka jest stawiana na nawet samym brzegu części szczytowej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2024 EDIT: Jeszcze jedno pytanie. Po poprzesuwaniu przelotek środek stopki 10H wypada niecałe 4,5 cm od łączenia (końca części szczytowej), a początek stopki patrząc od szczytu zaczyna się w miejscu, do którego dochodzi łączenie dolnika (czyli cała stopka znajduje się na łączeniu). Może tak zostać? Rzekłbym: idealnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik.kdp Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Dziękuję wszystkim za porady i uwagi.Po dłuższych zabawach z taśmą pierwsza przelotka wylądowała na 57 cm od rantu szpuli.Tak to finalnie wygląda Ugięcia:Stożek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Wyjdź porzucaj tym gdzieś na trawnik / boisko. Załóż kołowrotek z dobrze widoczną plecionką, może być grubsza niż ta której w rzeczywistości będziesz używał. Zamontuj niezbyt ciężkie obciążenie. Rzucaj i patrz jak układa się spirala linki miedzy przelotkami, w szczególności czy plecionka nie 'bije' o blank na odcinku pomiędzy pierwszą przelotką a kołowrotkiem. Idealnie jakbyś poszedł razem z kimś kto mógłby rzucać a Ty w tymczasie przyglądałbyś się z boku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Im większe światło przelotki, tym lepsze są właściwości rzutowe. A kij o wiele bardziej uniwersalny. Popularnego, długiego Talona, w ramach kolejno nadchodzących mód, trzykrotnie obdzierałem z przelotek zakładając na nim te lepsze, lżejsze, cudowne. Najgorszą wersją było zbrojenie najnowocześniejsze; od 20 przez krótki stożek do 4 w tunelu. Ciut lepszy był new concept, ale idealny okazał się długi stożek - od 24 Y na 6V kończąc. Mam fabrycznie zbrojonego, długiego Loomis'a GL3 z początku lat 90. Sześć przelotek jak talerze, hardloy'e, nadlewki itp itd ale rzuca łatwiej i dalej jak nowocześnie przyodziany SLS.. Ale jakby tą grafitową chudzinę ubrał po staremu, zgasłaby w moment. A jak wiemy - kompromis zazwyczaj rodzi rzeczy złe Marketingowe mniemanologie, szczególnie te wsparte wykresami, symulacjami tudzież excelem muszą być oczywiście przeciw 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Marketingowe mniemanologie, szczególnie te wsparte wykresami, symulacjami tudzież excelem muszą być oczywiście przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi