Skocz do zawartości

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Im większe światło przelotki, tym lepsze są właściwości rzutowe. A kij o wiele bardziej uniwersalny. Popularnego, długiego Talona, w ramach kolejno nadchodzących mód, trzykrotnie obdzierałem z przelotek zakładając na nim te lepsze, lżejsze, cudowne. Najgorszą wersją było zbrojenie najnowocześniejsze; od 20 przez krótki stożek do 4 w tunelu. Ciut lepszy był new concept, ale idealny okazał się długi stożek - od 24 Y na 6V kończąc. Mam fabrycznie zbrojonego, długiego Loomis'a GL3 z początku lat 90. Sześć przelotek jak talerze, hardloy'e, nadlewki itp itd ale rzuca łatwiej i dalej jak nowocześnie przyodziany SLS.. Ale jakby tą grafitową chudzinę ubrał po staremu, zgasłaby w moment. A jak wiemy - kompromis zazwyczaj rodzi rzeczy złe :)

Marketingowe mniemanologie, szczególnie te wsparte wykresami, symulacjami tudzież excelem muszą być oczywiście przeciw :)

Ale konkretnie, wie Pan, czy Pan nie wie? ;)

Zacząłbyś od 25 albo 30, skończył na 5,5 lub 6, dałbyś alconity, stożek zrobił na 7 przelotach i sprawdził na stole. Spoko, każda opinia cenna, rzucałby pewno agrafką. Wystarczyło napisać, że tak byś zrobił albo że mam wziąć mocniejszy blank i zróbić wędkę jak w latach 90-tych, a nie filozofować o jakiś mniemaniologiach.

Edytowane przez Dominik.kdp

Wyjdź porzucaj tym gdzieś na trawnik / boisko. Załóż kołowrotek z dobrze widoczną plecionką, może być grubsza niż ta której w rzeczywistości będziesz używał. Zamontuj niezbyt ciężkie obciążenie. Rzucaj i patrz jak układa się spirala linki miedzy przelotkami, w szczególności czy plecionka nie 'bije' o blank na odcinku pomiędzy pierwszą przelotką a kołowrotkiem. Idealnie jakbyś poszedł razem z kimś kto mógłby rzucać a Ty w tymczasie przyglądałbyś się z boku.

Dzięki, powinno być ok, oryginał miał pierwsza przelotkę 5 cm dalej od kołowrotka, ale dla pewności tak zrobię.

Zdaje się, a mam chyba nawet pewność, że całość wodzonych tu dywagacji oraz mniemanologii, to nic innego jak niezbyt istotny, słowny suplement do obowiązkowego sposobu montażu, przy wyborze zestawu aktualnie lansowanego systemu zbrojenia. Można się odrobinę pokokosić, ale jak wszyscy to wszyscy.. są niezależni na jedno kopyto :)

Po spodniach pijawkach zakładamy szwedy, przez co zachowujemy oryginalną sylwetkę :P  

• Like 1

Zdaje się, a mam chyba nawet pewność, że całość wodzonych tu dywagacji oraz mniemanologii, to nic innego jak niezbyt istotny, słowny suplement do obowiązkowego sposobu montażu, przy wyborze zestawu aktualnie lansowanego systemu zbrojenia. Można się odrobinę pokokosić, ale jak wszyscy to wszyscy.. są niezależni na jedno kopyto :)

Po spodniach pijawkach zakładamy szwedy, przez co zachowujemy oryginalną sylwetkę :P

Jeśli ktoś tu się koksi, to chyba tylko autor powyższego wpisu. Jeżeli nie masz nic merytorycznego do napisania, to będę wdzięczny za powstrzymanie się z offtopem, tudzież innymi "słownymi suplementami" nic nie wnoszącymi do tematu (poza łechtaniem własnego ego).

• Like 2

No to w temacie, nawet bez wykresów i symulacji - kupujesz najlżejszy set oferowany przez handel, sugerowany również przez monterów, montujesz według instrukcji i wszystkie zawiłości pryskają. Pełna profeska, prosta jak przysłowiowy drut  :) 

No to w temacie, nawet bez wykresów i symulacji - kupujesz najlżejszy set oferowany przez handel, sugerowany również przez monterów, montujesz według instrukcji i wszystkie zawiłości pryskają. Pełna profeska, prosta jak przysłowiowy drut  :)

Lepiej :) Dokładnie tak robię :). Nie mam ambicji wyważania otwartych drzwi i wymyślania cudów, ani problemu z tym, że korzystam z najprostszej ścieżki (i wciąż będę miał satysfakcję, że łowię kijem zrobionym przez siebie i jak zrobię, to na pewno wrzucę fotki :) ). A czy to trend modny, czy nie modny - nie dbam o to - jak zadziała i będzie się przyjemnie łowić, to super. Dla mnie faktycznie proste, jak przysłowiowy drut :). Napisałem tu, bo zależy mi na poradzie praktyków i merytorycznych uwagach, a nie na filozoficznym rozważaniu trendów, strategii marketingowych i nie wiadomo czego jeszcze.

Jeśli masz inną konkretną propozycję i masz czas oraz ochotę ją przedstawić, to może ktoś skorzysta i wyłamie się ze schematu.

EDIT: Rzucałem trochę tym blankiem na alconitach, chcę go trochę przyśpieszyć, to biorę najlżejsze przelotki z małą ramką i dużą średnicą dla danego rozmiaru. Co tu kombinować? :) . Inna sprawa, że rękojeść i wyważenie też zrobię pod siebie i, o zgrozo! ;) , kijek będzie trochę cięższy od wersji sklepowej.

Edytowane przez Dominik.kdp

Rodbuilding stał prościzną w rodzaju składania klocków lego. Zero inwencji, maksimum zgodności  :)

Linków gdzie wszystkie te klocki możesz kupić nie podam, bo byłoby to wobec ciebie zwyczajnie uwłaczające, ale całkiem niedawno widziałem link do strony na aliexpress oferujący przelotki nie tylko najtańsze, ale i ekologiczne. Ooo!! To byłby wkład bardzo znaczący i szalenie nowinkarski :) Teraz zapanował taka swobodai demokracja że każdy twórca może sobie namalować "Słoneczniki".. ściśle wg szablonu :)  

Wyjdź porzucaj tym gdzieś na trawnik / boisko. Załóż kołowrotek z dobrze widoczną plecionką, może być grubsza niż ta której w rzeczywistości będziesz używał. Zamontuj niezbyt ciężkie obciążenie. Rzucaj i patrz jak układa się spirala linki miedzy przelotkami, w szczególności czy plecionka nie 'bije' o blank na odcinku pomiędzy pierwszą przelotką a kołowrotkiem. Idealnie jakbyś poszedł razem z kimś kto mógłby rzucać a Ty w tymczasie przyglądałbyś się z boku.

Przetestowane, nic nie haczy, Pierwsza przelotka sporo tłumi, za drugą plecionka już praktycznie się układa prosto. Główka 2g główka lata na 30m. (a to poniżej dolnego zakresu cw), 5g ponad 40m, ale nie machałem na maksa, bo przelotki na taśmach. Dzięki za praktyczną poradę.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Dzień dobry.

Czy jest zasadne zbrojenie kija 3m 8lb od przeleotki 16H? Ma to latać tylko z plecionką PE 0.6

Przelotka odsuięta 70 cm do stopki. Wszystko się ładnie układa. Przy testach nie ma klepania plecionki o blank przed przelotką.

Kołowrotek standardowe 2500.

Czy jednak lepiej dać stożek od 20H? Na coś jeszcze popatrzeć zanim zacznę omotki robić :)?

Edytowane przez MatB

16H może być jako startowa w kiju tej klasy moim zdaniem, oprócz testów rzutowych zrób jeszcze test obciążeniowy - jaki są kąty na przelotkach przy obciązonym / ugiętym blanku.

Blank to  MJ100L-2 i na ile to umiem ocenić przyrost mocy jest dość progresywny. Po testach z obciążeniem wyszło że trzeba było lekko zagęścić przelotki w cześci szczytowej. Na dolniku  ta 16H całkiem dobrze przenosi obciązenie na blank.

Chyba po prostu sprawdzę jescze z 20H i zobaczę co wymiana dwóch pierwszych przelotek w stożku spowoduje. 

Dzięki!

• 3 miesiące temu...

Cześć wszystkim! Potrzebna wasza pomoc. Zbroje dla siebie suzuki 6lb 7ft. Nie jestem przekonany czy idę w dobrym kierunku, prośba o podpowiedź czy dobrze ułożyłem stożek i tunel.

Przelotki fuji torzite, kołowrotek 2500, odległość końca blanku do środka stopki 20cm, odległość od środka stopki do pierwszej przelotki 63cm. Reszta na zdjęciach.

16H-8H-6M-5.5L-5x4-tip 4

Blank dosyć popularny, liczę na pomoc bardziej doświadczonych, ja nie dawno zacząłem przygodę z budowaniem wędek :)

post-66927-0-37503500-1737312652_thumb.png

post-66927-0-42525900-1737312904_thumb.jpg

post-66927-0-69644700-1737312921_thumb.jpg

Witaj na forum, Filipie :)

1. blanku nigdy nie miałem w rękach

2. ze zdjęć widać że gnie sie (A) regularnie i ( B) dosyć głęboko

3. próbowałeś stożka na 3 przelotkach (16H-8H-5.5M) trochę dalej rozstawionych od siebie ? Powiedzmy 28-19 ? 

4. jaką masz odległość pierwszej przelotki od krawędzi szpuli kołowrotka (-/+ 1 cm) ?

3. Niestety nie próbowałem, musiał bym dokupić 5.5M.

4. Około 57cm, mierząc od rantu szpuli w mniej więcej środkowej pozycji

W najbliższych dniach planuje wybrać się i wykonać rzuty testowe, ale jestem ciekaw czy i bez tego już widać że coś jest do poprawki ;)

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Dziwne że Ci wyszedł ten stożek.... wydaje mi się że 6M jest za wysoka - no ale zdjęcie na krawędzi szafki pokazuje że jednak wyszedł... lepiej widzisz obraz w przelotkach. To co mnie trochę dziwi to mała odległość pomiędzy dwiema pierwszymi przelotkami (24 cm). Zazwyczaj wypada to w okolicach 28cm i gdyby tak było mógłyś 2 cm przyblizyc pierwsza przelotke do szpuli (z 57 zjechac do 55) a z kolei przedostatnią przelotkę przybliżyć do szczytowej (z 12 zjechać do 10) i cały set przesunąć o 2 cm do szczytówki. Wtedy przypominałoby to bardziej typowe rozkłady. Ale jak zazanaczyłem - nie miałem blanku, może jest tak specyficzny to że tak dyktuje jak Ci wyszło.

Dodam jeszcze jedną rzecz. Upewnij się, czy pomiędzy rękojeścią, a przelotką wejściową blank za mocno nie pracuje, na zdjęciach nie widać tego odcinka. Jak na tą moc to dość daleko odsunięta wejściowa przelotka. Nie znam blanku, ale możesz stracić cześć mocy na tym odcinku

• Like 1

Dzięki za rady, spróbuję z tą 5.5M zamiast 6M, to rzeczywiście ma sens.

Pytanie czy po 5.5M zejść na 5.5L czy odrazu na 4KT? A może 5kt i dopiero tunel 4KT?

pokombinuje też z przesunięciem startowej bliżej kołowrotka.

Przy nowoczesnych - coraz bardziej papierowych blankach, za którym siłą rzeczy, musi podążać anorektyczne zbrojenie, rzeczywiście nie ma specjalnie miejsca na kombinacje z przelotkami. Właściwie to nie ma wyboru - masz kupić dokładnie to i tamto, zamontować.. i wypad  :) Co nieuchronnie zamienia rb, w coś podobnego do składania klocków lego..

Ten sam, albo podobny do przeciążania efekt - oddając przy tym cześć manierze szybciej, lżej i chudziej - można osiągnąć redukując ilość przelotek. Kij będzie szybszy i głębiej pracujący, a charakterystyka pozostaje nienaruszona :) 

To już wolę te moje stare; Elite, IM700, NRX-y. Takie niepoprawne..

• Like 2

Dzięki za rady, spróbuję z tą 5.5M zamiast 6M, to rzeczywiście ma sens.

Pytanie czy po 5.5M zejść na 5.5L czy odrazu na 4KT? A może 5kt i dopiero tunel 4KT?

pokombinuje też z przesunięciem startowej bliżej kołowrotka.

Przy krótkich kijach ja stosuję zasadę „krótszego stożka „ tak jak @Friko pisał przez 5,5 będzie to lepsze rozwiązanie. Co do tunelu ja daję 4kb i potem kt lub przy tej mocy odrazu kt

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez koziol1006
  • Like 1