Mekamil Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia W ogóle jak zapatrujecie się na sens dawania KB na lekkich blankach? Przecież te stopki są takie szerokie, że często aż nie pasują/odstają od cienkiego blanku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia moim zdaniem to zależy od blanku, jego sztywności, grubości oraz tego w którym momencie wypada stożek, czasami ta "przejściowa" przelotka wypada w momencie w którym blank zaczyna generować swoją moc (np. blank o deikatnej szczytówce przechodzącej w mocniejszy dolnik) i osobiście lubię mieć wtedy świadomość że mam w tym punkcie przelotkę która jest mocniej trzymana. Małe KB mają przede wszystkim dłuższe stopki. Myślę że jako jedna przelotka "przejściowa" kończąca stożek / zaczynająca prostą do szczytówki kb krzywdy nie zrobi nawet w lekkim kiju. Stosowanie większej ilości KB jak dla mnie tylko w mocniejszych wędkach. Zdarzyło mi się natomiast przegiąć w drugą stronę: mam swimmbaitówkę o c.w. 200 gr która jest w KB #6 zrobiona po całości. Bardzo zgrabnie to wyszło, jak na swoją moc kij naprawdę bardzo finezyjny i sexy ale wymaga uwagi... widziałem KB w takich kijach dosłownie ścinane przez plecionke i dlatego dziś wolałbym mieć jednak dwie stopki po całości na takiej wędce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziol1006 Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) W ogóle jak zapatrujecie się na sens dawania KB na lekkich blankach? Przecież te stopki są takie szerokie, że często aż nie pasują/odstają od cienkiego blanku.Właśnie fajnie , że poruszasz zagadnienie . Ja do okoniowek czy pstragowek , których blank nie przenosi takich obciążeń przy rzutach czy holach jakoś nie stosowałem i nic się nie działo . Przy średnich raczej warto a przy mocnych stosuje . Myślę , że trzeba parę aspektów przemyśleć w trakcie budowy tak samo zarówno moc jak i szybkość blanku i to wypośrodkować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 21 Stycznia przez koziol1006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Jak ktoś chce zrobić koniec stożka na kiju 20 lb na przelotce 5 to ok - belly może ma sens. No, ale przy lekkich wędkach? To nie wiem po co. No chyba, że kołek z czułą szczytówką i producent tylko od czapy napisał, że 10 lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Myślę że to jest bardziej kwestia osobistych preferencji niż własności użytkowych w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Hej Koledzy. Jaki zestaw przelotek polecilibyście to takiego blanku: Talon VI Plus 8'3" MLXF2? Kij pod klenie, brzany, jazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmiasko Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Hej Koledzy. Jaki zestaw przelotek polecilibyście to takiego blanku: Talon VI Plus 8'3" MLXF2? Kij pod klenie, brzany, jazie.Zielony blank? Jeśli tak, to ostatnio uzbroiłem takowy. Wydaje mi się, że pod takie zastosowanie (małe przynęty) się nie nadaje, bo ma bardzo sztywny szczyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Hej. Na ten zielony szczyt trochę liczę co by nie giął się za bardzo w silnym nurcie pod brzanowym woblerem a jak uzbroiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmiasko Opublikowano 30 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia Hej. Na ten zielony szczyt trochę liczę co by nie giął się za bardzo w silnym nurcie pod brzanowym woblerem a jak uzbroiłeś?20H-10H-6M-5.5L-6x4.5-top4.5 Tyle, że mnie ciężko nazwać nawet amatorem, to dopiero moja 3 wędka, także nie sugerowałbym się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi