Skocz do zawartości

Ostrzenie noża(y)

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy wątek z myślą,że podzielą się swoimi sztuczkami,technikami MISTRZOWIE od tego typu spraw.

Ja osobiście ostrzę noże na kamieniu (pod kranem sikającym delikatnie zimną wodą...). ;)

Ja stosuję ten...

http://www.goods.pl/product/description/4226/Ceramiczny_kamien_wodny_do_ostrzenia_120-400_Taidea(T6412W).html?gclid=CPXO_rncj9ICFRstGQodVwcFEg#.WKMJ_3_H3IU

Edytowane przez chlodnica

Ja kiedyś, naostrzyłem wędkarski scyzoryk Gerlacha tak że włosy z ręki ścinał, najpierw na zwykłej osełce do noży, potem o polerowany parapet i na koniec o wewnętrzną stronę paska skórzanego tak jak kiedyś ostrzyli brzytwę golibrodzi.

Edytowane przez mariusz79
  • Like 2

Ja ostrze  noże kuchenne i wędkarskie na ostrzałce diamentowej z lidla.

Też używam tej osełki, mam 600/1500. Gdyby była większa- super. Po nabraniu wprawy można świetnie naostrzyć nóż "z ręki". Mój "outdoorowy" Ontario Rat-3 lubię mieć naostrzony do poziomu golenia. Z kuchennymi nożami staram się nie przesadzać od czasu nieprzyjemnej przygody jakieś dwa lata temu: naostrzyłem wszystkie kuchenniaki na brzytwę, a po kilku dniach, będąc daleko od domu na rybach, odebrałem telefon od żony, że właśnie jest na pogotowiu gdzie zszywają jej rękę; biedna chciała zrobić schab nadziewany śliwkami i przy wycinaniu "kieszonki" prawie amputowała sobie trzy palce. Od tamtego dnia noże w kuchni mają być wystarczająco ostre, nic więcej. B)

• Like 4

• 2 tygodnie później...

Bardzo podobną ostrzałkę ( post wyżej) można było kupić rok temu na Rybomani w Poznaniu.

Było stoisko na którym sprzedawca  tępił i za chwilę ostrzył noże . Czy będzie teraz nie wiem . 

Teraz też był... przyglądałem się temu pokazowi i się nie przekonałem.Po paru przeciągnięciach zostawało sporo wiórów z tej klingi.

• 5 tygodni później...

Ja ostrzyłem na kamieniu, potem na papierach wodnych i na koniec na pasku. Jeden test wykazał przecięcie kciuka razem z paznokciem i 4 szwy na tym palcu. Drugi podczas brodzenia test złapania wpadającego do wody naostrzonego noża. Polecam. Ostatnio przestałem ostrzyć na brzytwę. Dzieci w domu. Sam kiedyś znalazłem tatową brzytwę i podczas oglądania prawie straciłem palec. Choć znowu innym razem całkiem tępą finką odciołem sobie końcówkę palca z paznokciem :)

Ja używam dokładnie tej:

https://www.aliexpress.com/item/Molibao-Deluxe-5-Stone-Sharpening-System-Grindstone-5-Stones-Extra-Coarse-Knife-Sharpener-Kit-Kitchen-Tools/32601181084.html?spm=2114.13010608.0.0.nFgs9Y

Chińska podróbka systemu Lansky :)

Przy wyprowadzaniu ostrza ze świeżej klingi przydają się najgrubsze kamienie. Jak podostrzam już ostry nóż, to używam najdrobniejszego. Kilka przeciągnięć po ostrzu i mój leśny nóż goli włosy gdzie tylko chcę :)

Plus takiego systemu jest taki, że trzyma ustalony kąt ostrzenia i się nie zepsuje krawędzi tnącej, jak się ręka omsknie, ale raczej jest bardziej skomplikowany w użytkowaniu niż kamień do ostrzenia z ręki.

Do ostrzenia z ręki używam z powodzeniem wynalazku ze zdjęcia poniżej

post-53519-0-21467500-1491302545_thumb.jpg

Występuje w kilku gradacjach, dla mnie optymalna jest w kolorze czerwonym. Trzeba jednak pilnować aby ostrzenie odbywało się na mokro. Wydłuża to znacząco żywotność ostrzałki a tania niestety nie jest.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Witam. Ostatnio też się bawiłem w ostrzenie noży i powiem tak najpierw piaskowiec do utworzenia odpowiedniego kąta ostrza, następnie kamień 800 później 1000 na koniec 8000 do wyprowadzenia ostrza i polerowania oczywiście wszystko na mokro nóż za 5zl a w rant stron katalogu 400str. wchodził jak w masełko jak utworze konto na yt to zapodam filmik.

Oto filmik : https://youtu.be/7DiQWqK9YWQ

Edytowane przez tetsu
  • Like 3