chlodnica Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Zakładam nowy wątek z myślą,że podzielą się swoimi sztuczkami,technikami MISTRZOWIE od tego typu spraw.Ja osobiście ostrzę noże na kamieniu (pod kranem sikającym delikatnie zimną wodą...). Ja stosuję ten...http://www.goods.pl/product/description/4226/Ceramiczny_kamien_wodny_do_ostrzenia_120-400_Taidea(T6412W).html?gclid=CPXO_rncj9ICFRstGQodVwcFEg#.WKMJ_3_H3IU Edytowane 14 Lutego 2017 przez chlodnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) I jak się spisuje? pytam bo też szukam jakiegoś kamienia. Edytowane 14 Lutego 2017 przez Paweł R. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Ja kiedyś, naostrzyłem wędkarski scyzoryk Gerlacha tak że włosy z ręki ścinał, najpierw na zwykłej osełce do noży, potem o polerowany parapet i na koniec o wewnętrzną stronę paska skórzanego tak jak kiedyś ostrzyli brzytwę golibrodzi. Edytowane 14 Lutego 2017 przez mariusz79 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Panowie jest tyle na You Tube co ostrzenia noży do świdra i nie trzeba kamieni ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Ja ostrze noże kuchenne i wędkarskie na ostrzałce diamentowej z lidla. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kieroz Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Witam Ja ostrze noże na ostrzalce Fiskarsa i jestem mega zadowolony Rapale i Mory są mega ostre lekkim ruchem tną włosy na rękach [emoji3] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubazmech Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Ja ostrze noże kuchenne i wędkarskie na ostrzałce diamentowej z lidla.Też używam tej osełki, mam 600/1500. Gdyby była większa- super. Po nabraniu wprawy można świetnie naostrzyć nóż "z ręki". Mój "outdoorowy" Ontario Rat-3 lubię mieć naostrzony do poziomu golenia. Z kuchennymi nożami staram się nie przesadzać od czasu nieprzyjemnej przygody jakieś dwa lata temu: naostrzyłem wszystkie kuchenniaki na brzytwę, a po kilku dniach, będąc daleko od domu na rybach, odebrałem telefon od żony, że właśnie jest na pogotowiu gdzie zszywają jej rękę; biedna chciała zrobić schab nadziewany śliwkami i przy wycinaniu "kieszonki" prawie amputowała sobie trzy palce. Od tamtego dnia noże w kuchni mają być wystarczająco ostre, nic więcej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietro Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 JA używam ostrzałki Ganzo Touch Pro, z odpowiednimi kamieniami, cuda czyni, a i cena nie z kosmosu, jest to chiński "odpowiednik" jakiejś firmowej, nie podróba oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inter Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 ciekawy temat , pewnie wypowiedziało by sie dużo więcej osób , ale głupio tak powiedzieć jaki to mam ostry nóż do filetowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tupas Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Ja osobiście używam trzech kamieni 400/1500/5000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordin Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Używam i polecam ostrzałkę widiową,przerabiałem różne i jednak ta jest dla mnie najlepsza.Wystarczy 2-3 razy przeciągnąć po ostrzu i nożem można ciąć papier w cienkie paseczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Bardzo podobną ostrzałkę ( post wyżej) można było kupić rok temu na Rybomani w Poznaniu. Było stoisko na którym sprzedawca tępił i za chwilę ostrzył noże . Czy będzie teraz nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ja z kolei mam i polecam ostrzałkę taidea. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Bardzo podobną ostrzałkę ( post wyżej) można było kupić rok temu na Rybomani w Poznaniu. Było stoisko na którym sprzedawca tępił i za chwilę ostrzył noże . Czy będzie teraz nie wiem . Teraz też był... przyglądałem się temu pokazowi i się nie przekonałem.Po paru przeciągnięciach zostawało sporo wiórów z tej klingi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 A mi zajefajnie naostrzył nożyk SRM 710 ale nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietro Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Jeśli 2 - 3 krotne pociągnięcie tępym nożem po ostrzałce sprawi, że jest ostry jak brzytwa, to jest on pewnie ze "stali" z jakiej kiedyś były noże w niezbędnikach wojskowych. Szybkie ostrzenie = szybkie tępienie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Z Sanrenmu mu trochę zeszło bo delikatnie mówiąc nie za ostry był ,ale po jego zabiegu golił włosy na ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ja z kolei mam i polecam ostrzałkę taidea. Który konkretnie model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Taidea T1202DC3. To chyba pełna nazwa bo pudła już dawno nie ma oraz kamień wodny T6260W. Choć po czasie stwierdzam, że wystarczy sama ostrzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Też używam Taidea ale taki model https://sklep.lentus-militaria.pl/pl/p/TAIDEA-diamentowy-system-ostrzalek-T0931D-nozy-Ostrzalka-Oselka-z-wymuszaniek-kata/1263 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Ja ostrzyłem na kamieniu, potem na papierach wodnych i na koniec na pasku. Jeden test wykazał przecięcie kciuka razem z paznokciem i 4 szwy na tym palcu. Drugi podczas brodzenia test złapania wpadającego do wody naostrzonego noża. Polecam. Ostatnio przestałem ostrzyć na brzytwę. Dzieci w domu. Sam kiedyś znalazłem tatową brzytwę i podczas oglądania prawie straciłem palec. Choć znowu innym razem całkiem tępą finką odciołem sobie końcówkę palca z paznokciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alek_Art. Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Ja używam dokładnie tej: https://www.aliexpress.com/item/Molibao-Deluxe-5-Stone-Sharpening-System-Grindstone-5-Stones-Extra-Coarse-Knife-Sharpener-Kit-Kitchen-Tools/32601181084.html?spm=2114.13010608.0.0.nFgs9Y Chińska podróbka systemu Lansky Przy wyprowadzaniu ostrza ze świeżej klingi przydają się najgrubsze kamienie. Jak podostrzam już ostry nóż, to używam najdrobniejszego. Kilka przeciągnięć po ostrzu i mój leśny nóż goli włosy gdzie tylko chcę Plus takiego systemu jest taki, że trzyma ustalony kąt ostrzenia i się nie zepsuje krawędzi tnącej, jak się ręka omsknie, ale raczej jest bardziej skomplikowany w użytkowaniu niż kamień do ostrzenia z ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Do ostrzenia z ręki używam z powodzeniem wynalazku ze zdjęcia poniżejWystępuje w kilku gradacjach, dla mnie optymalna jest w kolorze czerwonym. Trzeba jednak pilnować aby ostrzenie odbywało się na mokro. Wydłuża to znacząco żywotność ostrzałki a tania niestety nie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Ostatnio też się bawiłem w ostrzenie noży i powiem tak najpierw piaskowiec do utworzenia odpowiedniego kąta ostrza, następnie kamień 800 później 1000 na koniec 8000 do wyprowadzenia ostrza i polerowania oczywiście wszystko na mokro nóż za 5zl a w rant stron katalogu 400str. wchodził jak w masełko jak utworze konto na yt to zapodam filmik. Oto filmik : https://youtu.be/7DiQWqK9YWQ Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez tetsu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jako że nie posiadam żadnej ostrzałki,używam spodniej części kubka ceramicznego bądź talerza.Efekt jest naprawdę zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi