SlawekNikt Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 W czasach kiedy nie wiedziałem co to ostrzałka to była osełka albo toczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Do ostrzenia kuchenniaków używam tanich diamentów z lidla. Chwila i noże golą włosy na przedramieniu. Jednak ostrzenie z ręki wymaga pewnej wprawy. Do do droższych noży, których nie chcę porysować diamentami używam Lansky Turbox Deluxe. Używając tej ostrzałki łatwiej zachować kąty ostrzenia ale równocześnie nie jest ona taka szybka jak diamenty. Kiedyś miałem manię ostrzenia, z tamtych czasów pozostał mi japoński kamień wodny 10000 (przeznaczony do brzytew ) a także wysokiej jakości osełka diamentowa Eze-lap o gradacji 1000, których obecnie nie używam. Tak jak już wspomniałem, przyzwoitą ostrość roboczą czyli pozwalającą ba golenie włosów na ręce można szybko uzyskać na czerwonych (czyli średnich) diamentach z lidla. Więcej nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Będę mieć okazję przećwiczyć wyprowadzanie ostrza na "czuku" ostrza.Bo dziś mój ulubiony rat tak niefortunnie spadł na chodnik, że skończył bez noska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glizdziarz Opublikowano 21 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) Do ostrzenia noży używam osełki wykonanej z kamienia do tzw "taczalnika" pociętej na plastry a potem stalki rzeźnickiej. Kamienie do "taczalników to były najczęściej drobnoziarniste piaskowce.Generalnie moja technologia ostrzenia przedstawia się tak: 1- Na szlifierce stołowej z drobnym kamieniem do stali zbieram zgrubnie ostrze i nadaję kształt (kąt itp) oczywiście na mokro chłodząc w pojemniku z wodą.2- Na osełce z piaskowca wygładzam rysy i od czasu do czasu przeciągam ostrzem po kawałku okrąglaka dębowego - prostopadle do włókien.3- Po wygładzeniu na piaskowcu dogładzam na tzw stalce rzeźnickiej. Taka procedura wymaga trochę zabawy ale efekty są super. Taczalnik: Edytowane 21 Maja 2017 przez glizdziarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 4 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 (edytowane) Jaką uniwersalną ostrzałkę polecilibyście? PRECYZYJNĄ i stabilną.Do noży kuchennych szerokich i wąskich, scyzoryków. Kąty 15-30 st. Gradacja od zgrubnego do polerowaniaMoże być z AliNie znalazłem takiego wątku. Jeżeli jest, proszę o przeniesienie. Edytowane 4 Listopada 2024 przez Ardoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 4 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 Nie wiem, czy nie za dużo wiedzy ale warto:https://forum.knives.pl/index.php?board=32.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 4 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2024 (edytowane) Dzięki. Poczytam, ale gdyby ktoś również na naszym forum wskazał jakiś konkret czyli coś sprawdzonego, byłoby sympatycznie Edytowane 4 Listopada 2024 przez Ardoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2024 (edytowane) Ja mam taką ,mimo kilku małych wad całkiem fajna . Kamienie kupione oddzielnie w Polsce.https://a.aliexpress.com/_Ewxr953 Edytowane 5 Listopada 2024 przez Lukas 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haukii Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 Ja używam Ruixin daje radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi