Skocz do zawartości

Ostrzenie noża(y)

Rekomendowane odpowiedzi

Do ostrzenia kuchenniaków używam tanich diamentów z lidla. Chwila i noże golą włosy na przedramieniu. Jednak ostrzenie z ręki wymaga pewnej wprawy. Do do droższych noży, których nie chcę porysować diamentami używam Lansky Turbox Deluxe. Używając tej ostrzałki łatwiej zachować kąty ostrzenia ale równocześnie nie jest ona taka szybka jak diamenty.  Kiedyś miałem manię ostrzenia, z tamtych czasów pozostał mi japoński kamień wodny 10000 (przeznaczony do brzytew :)) a także wysokiej jakości osełka diamentowa Eze-lap o gradacji 1000, których obecnie nie używam. Tak jak już wspomniałem, przyzwoitą ostrość roboczą czyli pozwalającą ba golenie włosów na ręce można szybko uzyskać na czerwonych (czyli średnich) diamentach z lidla. Więcej nie trzeba.

• 4 tygodnie później...

Do ostrzenia noży używam osełki wykonanej z kamienia do tzw "taczalnika" pociętej na plastry a potem stalki rzeźnickiej. Kamienie do "taczalników to były najczęściej drobnoziarniste piaskowce.

Generalnie moja technologia ostrzenia przedstawia się tak:

1- Na szlifierce stołowej z drobnym kamieniem do stali zbieram zgrubnie ostrze i nadaję kształt (kąt itp) oczywiście na mokro chłodząc w pojemniku z wodą.

2- Na osełce z piaskowca wygładzam rysy i od czasu do czasu przeciągam ostrzem po kawałku okrąglaka dębowego - prostopadle do włókien.

3- Po wygładzeniu na piaskowcu dogładzam na tzw stalce rzeźnickiej.

Taka procedura wymaga trochę zabawy ale efekty są super.

Taczalnik:

old-stone-grinding-wheel-used-sharpening

Edytowane przez glizdziarz

• 7 lat później...

Jaką uniwersalną ostrzałkę polecilibyście? PRECYZYJNĄ i stabilną.

Do noży kuchennych szerokich i wąskich, scyzoryków. Kąty 15-30 st. Gradacja od zgrubnego do polerowania

Może być z Ali

Nie znalazłem takiego wątku. Jeżeli jest, proszę o przeniesienie.

Edytowane przez Ardoro