Skocz do zawartości

Sprawdzony lakier UV

randomrodmaker

Rekomendowane odpowiedzi

Na bardzo wielu filmikach pokazujących muchodzieło widać jak krętacz przeciera lakier na główce chusteczką.

Na jednym nawet powiedział, że to chusteczka kosmetyczna "wilgotna".

Myślę, że to my poszukujemy świętego graala, a ludzie praktyczni kilkoma ruchami załatwiają sprawę "lepienia".

• Like 1

Używam panie Michale i to zarówno uzywałem Loona, jak i dość dawno przestawiłem się na tańsze (nawet duzo tańsze) kupowane przez kumpla z PRoC ;)

Uzywam też do najmniejszych much zwykłych lakierów "paznokciowych".

Utwardzam zarówno latarkami, jak i lampą UV odziedziczoną po siostrze.

Do baitfishy uzywam lakieru który jest przezroczysty, a do główek much, w tym nimf, takiego który w świetle uv "świeci" na seledynowoniebieski kolor (w swietle słonecznym też jest przezroczysty)

post-57197-0-83265500-1488312770_thumb.jpg

O filmikach napisałem jedynie odnośnie pytania kolegi powyżej.

O ile lakier do paznokci tymi dwoma kolorowymi latarkami utwardza się "na lepko", o tyle już w lampie UV i pod ostatnią czarną latarką z diodą 3W jest normalny suchy

Ja nie miałem tyle szczęście podczas swoich eksperymentów z żywicami. Te z kosmetycznych zawsze okazywały się porażką (lepiło to to się niemiłosiernie, a po przemyciu klinerem czy innym spirytusem matowiało).
Podobnie zresztą bywało z Loonem czy chociażby z CCG.

Dzięki za tego linka - kupiłem i zobaczymy jak przyjdzie co wart. Nie mam żadnego doświadczenia w tej materii ale widziałem jak ktoś używał lakier w identycznej buteleczce (bez nalepki oczywiście).

Może macie jeszcze linka na sprawdzone latarki? Widziałem jak ta sama osoba do  lakieru używała takiej http://www.ebay.com/itm/UV-LASER-PEN-1MW-FLY-TYING-UV-GEL-CURING-NOT-AN-ORDINARY-ONE-UV-LASER-FOR-CURING-/251951945522?hash=item3aa9819732:g:7zEAAOSwnLdWqz4B no i jeszcze jakiejś z diodą cree ale nie pamiętam firmy (długość fali chyba ma znaczenie przy tych lakierach?)

Pzdr.

Michał

U mnie działa, ale to może być kwestia zabezpieczeń na moim koncie w Ali, może ten zadziała

https://pl.aliexpress.com/item/Led-UV-flashlight-365nm-Purple-Violet-Flash-light-torch-AA-battery-Torch-Lamp-Blacklight-for-Marker/32774697530.html

Do baitfishy uzywam lakieru który jest przezroczysty, a do główek much, w tym nimf, takiego który w świetle uv "świeci" na seledynowoniebieski kolor (w swietle słonecznym też jest przezroczysty)

Pochwal się linkiem tego lakieru UV co świeci pod lampą.    :)

Najlepiej żeby był przeźroczysty. 

Dzięki za tego linka - kupiłem i zobaczymy jak przyjdzie co wart. Nie mam żadnego doświadczenia w tej materii ale widziałem jak ktoś używał lakier w identycznej buteleczce (bez nalepki oczywiście).

Michał

A dlaczego nie wziąłeś więcej dla kolegów ( np. dla mnie)?   :(  :huh:
Edytowane przez trout master

Teraz działa, dzięki. Hmmm z tą długością fali to sam nie wiem - nie mam doświadczenia jak wyżej pisałem. Wyczytałem tylko gdzieś, że np. latarki loon mają 395-415nm. Pojęcia nie mam czy tak jest faktycznie. Może ktoś jeszcze się wypowie.

Pzdr.

Michał

Ja czekam na taką SAMS Fishing 9 Leds Fly Tying Kits UV Light Torch and Clear Adhesive Cure Glue Manual Syringe Dispenser with Dispensing Needle

http://s.aliexpress.com/QbIjEnaY

(from AliExpress Android)

Dajcie znać czy link działa

podają że ma 395-400nm ????

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

395nm powinna mieć, lepiej utwardza niż te 365.

Z latarek na Ali - polecam te z pojedyńczą diodą 3-5W, róznica w stosunku do tych "wielodiodowych" jest znaczna, a koszt niewiele większy.

Dobrze jak ma mozliwość zasilenia akumulatorkiem 3,7V (14500, 18650). Fakt że trzeba mieć aku i ładowarkę, ale taki akumulatorek w pełni naładowany ma 4.2V co stanowi dośc znaczną różnicę nawet w stosunku do tych zasilanych trzema AAA po 1,2...

Arku, linka do tego swiecącego Ci nie podam, bo dostałem buteleczkę razem z innymi "normalnymi" od kumpla który aktualnie jest jednym z dwu Tomków od Pike Terror Flies ;-)

W świetle słonecznym nie zobaczysz róznicy, bo jest idealnie przezroczysty, a dopiero pod światłem UV świeci.

Ryby chyba zauważają różnicę, bo z dwu identycznych much ta która ma nim maźniętą główkę lub pochewkę jest w kiepskich warunkach oświetleniowych o niebo skuteczniejsza.