Skocz do zawartości

Sprawdzony lakier UV

randomrodmaker

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero w trzeciej biedrze je znalazłem. Warto zawrócić uwage bo są też matowe. Jeszcze trafiłem na prmocje za 7,95zl :)

Z latarek kupiłem taką https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/auto-i-garaz/samochod/narzedzia-samochodowe/zestaw-vorel-latarka-uv-21-led-i-okulary.html

Powyższy lakier utwardza w 3 sekundy. Na moje potrzeby wystarczy. Nie zwracać uwagi na opis na stronie bo jest błędny. Ten sam zestaw mozna znaleźć taniej w necie i z dobrym opisem.

Butelka z matowym wygląda identycznie tylko ma napis MAT. Ja wziąłem zwykły bo nie chciałem matowego a przez nieuwage prawie bym go wziął.

Po naświetlaniu od razu ma suchą powierzchnię. Utwardzałem krople lakieru i jest dosyć elastyczna, na pewno nie jak twarda jak kamień. Ugina sie delikatnie pod paznokciem. Dla mnie ta elastyczność jest zaletą.

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj zakupiłem w biedrze lakier do pazurków i działa z tą latarką za 0,99 $ 

https://pl.aliexpress.com/item/GOR-CA-Sprzeda-Przeno-ny-Mini-Aluminium-UV-Ultrafiolet-9-LED-Latarka-Blacklight-Odkryty-Latarka-Lampka/32840496538.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.49455c0fuJW4sx

Już myślałem, że Chińczyk naciął mnie na 4 pln

Próbowałem do strzykawki 2 mml z igłą 1,1 i średnio. Lakier za gęsty.

A nie lepiej igłą z buteleczki? W strzykawie (zwłaszcza przezroczystej) nie trzymaj bo gdy złapie promienie UV to będzie jeszcze bardziej gęstszy. :D

Lepiej "chemię" zostawiać w oryginalnym opakowaniu.

• 1 miesiąc temu...

Mi się sprawdziły top i top mat z napisem krok 3, bo np baza już miękka była, i clasic UV to już breja, faktem jest że światło generuje u mnie najtańsza chińska latareczka. Ale jak już pożyczę od żony sprzęt do paznokci (lampę) to ładnie wychodzi i nawet nie ma problemu z kolorowymi, oczywiście pisze tylko o tych lakierach z biedronki. Pzdr

• 2 lata później...

Podałem się z dyskontami i kupiłem przez neta na próbę przez dwa topy i bazę Semilac. Latarka z Ali 5W 365nm też już doszła. Pierwsze próby za mną. Epoxy chyba już będzie miało bardzo ograniczone zastosowanie w moim warsztacie ;) Naprawdę nie wiem czemu tak długo nie interesowałem się tą technologią. Surf Candy wychodzi bajkowo :D