Skocz do zawartości

Sprawdzony lakier UV

randomrodmaker

Rekomendowane odpowiedzi

witam

panowie czy ten lakier uv można stosować na lakier do paznokci nie gryzię się ? mam kilka wobków swojej roboty i chciałbym je pociągnąć bezbarwnym ale czy uv to nie wiem szczerze to nie znam sie...

To nie ma sensu :). Nie dość, że dużo roboty aby to równomiernie rozprowadzić to jeszcze drogie i miękkie.

Czemu nie standardowy Hartzlack?

• 4 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Czy możecie polecić dobrą latarkę do lakierów kolorowych UV? Mam z trapera:  https://bogdangawlik.pl/product-pol-20687-Traper-Latarka-UV-MAX.html ale przy kolorowych lakierach do paznokci bardzo długo utwardza i powierzchnia się lepi. Przy bezbarwnych jest lepiej. Czy są latarki mocniejsze?

Witam.

Chyba większość (a przynajmniej wszystkie, które kupowałem po marketach) tańszych, kolorowych lakierów do paznokci, utwardzanych UV tak ma - wymagają jeszcze pokrycia bezbarwnym topem, który dopiero daje porządaną twardość całości.

Często jeszcze popełnia się pewien błąd, smarując zby grubą warstwą takiego kolorowego lakieru żeby uzyskać pełne pokrycie bez przebić tego co jest pod podem. Dużo lepiej wychodzi kolor jak się pokrywa i utwardza taki lakier na dwa razy, mając za każdym razem dużo cieńsza powłokę do utwardzenia.

Pozdrawiam.

Czy możecie polecić dobrą latarkę do lakierów kolorowych UV? Mam z trapera:  https://bogdangawlik.pl/product-pol-20687-Traper-Latarka-UV-MAX.html ale przy kolorowych lakierach do paznokci bardzo długo utwardza i powierzchnia się lepi. Przy bezbarwnych jest lepiej. Czy są latarki mocniejsze?

Trochę to skomplikowane, ale przy takich zakupach warto wiedzieć jakiej długości fali uv wymaga fotoinicjator zawarty w konkretnym lakierze. Latarka powinna świecić podobnym światłem. Droższe lampy do paznokci świecą światłem 365 - 405 nm. Latarki niekoniecznie

Trochę to skomplikowane, ale przy takich zakupach warto wiedzieć jakiej długości fali uv wymaga fotoinicjator zawarty w konkretnym lakierze. Latarka powinna świecić podobnym światłem. Droższe lampy do paznokci świecą światłem 365 - 405 nm. Latarki niekoniecznie

Warto sobie odkopać w tym wątku posty Mańka @venom. Opisał co i jak z latrkami i ich efektywnością. Ja się zastosowałem do przekaznych przez niego wskazówek i jestem zadowolony.

• Like 1

Czytałem i też chętnie skorzystałbym ale link już jest pusty a mi chodzi o latarkę którą ktoś już kupił i może potwierdzić działanie. Najlepiej w długości fali 365nm(realnej) bo z tego co kolega @venom pisze, jest najskuteczniejsza. Ta z Trapera którą mam chyba niekoniecznie utrzymuje ten parametr, skoro powierzchnia lakieru jest lepka. Druga sprawa, czy skuteczniejsza jest latarka która całą moc, np. 5W emituje z np. 21 diód(obejmuje większą powierzchnię) czy taka która całą moc emituje z jednej(mniejsza powierzchnia ale bardziej skupiony promień)? Przypomnę że piszę o małych powierzchniach jak główka ołowiana.

Warto sobie odkopać w tym wątku posty Mańka @venom. Opisał co i jak z latrkami i ich efektywnością. Ja się zastosowałem do przekaznych przez niego wskazówek i jestem zadowolony.

Dzięki za przypomnienie. Marian zawsze konkretnie i rzeczowo. Może być, że fotoinicjator w lakierach interesujących nas wędkarsko przeważnie jedno ma imię, albo bardzo podobne. Na rynku jest sporo innych produktów utwardzanych światłem uv o różnych długościach fali. Stąd te częste problemy z latarkami.

Główkę jigową można by spróbować oświetlać z jakimś małym białym ekranikiem bo światło odbite też powinno dzialać.

(...) a mi chodzi o latarkę którą ktoś już kupił i może potwierdzić działanie. Najlepiej w długości fali 365nm(realnej) bo z tego co kolega @venom pisze, jest najskuteczniejsza. (...)

ja kupiłem m. in. taką: https://www.aliexpress.com/item/1005003317714943.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.7c621802AnFJX5

Działa na lakierach z biedronki i dedykowanych żywicach z Ali.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Pierwszy raz kupiłem kolorowe lakiery uv. Akurat skusiłem się na "neonowe" z biedronki (Niuqi). Mam latarki 365nm i słabo to utwardza. Znaczy robi się sucha warstwa, ale jest cienka i pod spodem lakier nadal jest płynny. Za słaba latarka czy lepiej użyć innej częstotliwości uv? Czy dedykowane do flytyingu kolorowe lakiery uv zachowują się lepiej? Bo do tej pory pracowałem na różnych przeźroczystych żywicach/lakierach uv i latarka 365nm robiła robotę.

Doskonale rozumiem Twoj problem. 

Rozwiazalem to inaczej. Nakladam kilka bardzo cienkich warstw i utwardzam po kolei. Na poczatku walilem krople i utwardzalem, a wtedy tylko powierzchnia sie utwardzala. Pod ta skorupa lakier byl plynny. Nawet laser UV sie nie przebijal. 

• Like 3

Witam.

Miałem ten sam problem z biedronkowymi lakierami w różnych kolorach.

Utwardzają się całkiem inaczej niż lakier przezroczysty i przezroczysty z brokatem.

Problem zniknął po takim samym postępowaniu jakie opisuje Jack_Daniels. Dodatkowo zauważyłem ... a raczej powiedziała mi to żona ( :D ) że takie kolorowe lakiery UV i tak zawsze są pokrywane na pazurach dodatkową warstwą lakieru bezbarwnego TOP.

No i jeszcze jedna rzecz - kupiłem na OLX używaną lampę Semilac'a - taką popularną najbardziej. Ma chyba 24 diod i czasowe ustawienie ich świecenia.

Kosztowała mnie 45 zł z przesyłką.

I powiem Wam że te latarki UV, które używamy we "flajtaingu" to jakaś porażka jest i nieporozumienie. Teraz jak robię cokolwiek z lakierami, to maluję na samym końcu kilka much wpiętych w piankę naraz, wsuwam je wszystkie pod lampkę na 30 sekund i po sprawie - no rewelacja jak dla mnie.

Pozdawiam.

• Like 1

Czyżby efekt po dużo/tanio/tesco z aliexpress :)

Dobre kilka lat temu synowa ofiarowała mojej starej osobie, dużo młodszą lampę do suszenia i utwardzania paznokciowych lakierów. Nie jest mała, ale suszy ładnie i dokładnie wszystko - nawet woblery kryte dwuskładnikami. Jest markowa.. co kolejny raz dowodzi, że dziadowanie i szkocenie nie popłaca - choć bywa życiowym kompasem :)   

• Like 1

Czyżby efekt po dużo/tanio/tesco z aliexpress :)

Dobre kilka lat temu synowa ofiarowała mojej starej osobie, dużo młodszą lampę do suszenia i utwardzania paznokciowych lakierów. Nie jest mała, ale suszy ładnie i dokładnie wszystko - nawet woblery kryte dwuskładnikami. Jest markowa.. co kolejny raz dowodzi, że dziadowanie i szkocenie nie popłaca - choć bywa życiowym kompasem :)   

No nie Sławku ... sprowadzasz wszystko do jednego a to nie o tym mowa.

Po prostu (tanie) lakiery kolorowe kolorowe z biedry utwardzają się nieco inaczej niż te same (tanie) lakiery top bezbarwne, też z biedry.

A lampa, którą używam (jest też najtańsza na rynku) jest dla dziewczym, które sobie same robią pazury (żeby było właśnie taniej) ...

Ale spełnia doskonale swoje zadanie, choć jest tania (najtańsza), podobnie jak te lakiery (najtańsze bo z biedry).

Latarki z aliexpres potrafią być droższe niż ta lampa kupiona przeze mnie (jako tania bo używana). I też są dobre (choć tanie) jak ktoś nie używał lampy do tej pory.  

Jak czegoś nie rozumiesz to jeszcze raz to wytłumaczę ... 

:)

Pozdrawiam dość tanio ...

Często niestety chodzi tutaj o samych użyszkodników...

Latarka UV do lakierów - powiedzmy 395nm i dwa zakresy mocy podane przez chińczyka, bo działa zarówno na zwykłych paluszkach (1,4-15V) jak i akumulatorkach Litowych 3,6-4,2V. Generowana moc jasno przekłada się z napięcia zasilania...

Jeden wsadzi bateryjkę i powie że g..no, drugi akusa i będzie Ok...

A do Sławka - Chińczyk ze znanym brandem, to dalej chińczyk. Nie kole Cię tylko w oczy pochodzeniem.