Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś dostałem w ręce pierwszy egzemplarz.....ładnie wygląda, pracuje bez zarzutu, dosyć wolna oscylacja, łożysko w rolce, korbka wkręcana w przekładnię....całkiem ciekawa propozycja za niecałe 600 zł

http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/4648

http://fish.shimano-eu.com/content/eu/en/Home/products0/reels/spinning/ultegra-fb.html

post-46480-0-18764200-1487100870_thumb.jpg

post-46480-0-08788100-1487100886_thumb.jpg

post-46480-0-89963700-1487100897_thumb.jpg

post-46480-0-50635400-1487100909_thumb.jpg

• Like 7

Czy z płytką szpula też będą w ofercie.?

ULT1000FB

ULTC3000HGFB

ULT4000XGFB

ULT4000FB

ULTC3000FB

ULT1000HGFB

ULT2500HGFB

ULT2500FB

ULTC5000XGFB

=================

z płytkiemi nie będzie w UE w sprzedaży

Edytowane przez MefistoFishing

Czyli jak zawsze ostatnio :rolleyes: Mefi, tego ULT4000XGFB miałeś w rękach? Szukam jakiejś nowej zabawki do kijka boleniowego i nie mam żadnego pomysłu póki co.....

mam tylko 2500 :) 4000XG chwilowo brak, ale pewnie będzie niebawem...mi na sucho się podoba ten młynek...w takim budżecie :)

• Like 1

Biomaster za dwie setki więcej lepiej wychodzi. Dodatkowa szpulka, więcej łożysk i częściowo metalowa obudowa.

No, za ponad 3 setki wiecej, jesli brać pod uwagę cenę niecałe 600 za Ultegre i 899 za Biomka 1000FB (obie ceny od Mefiego) ;)

Fakt jednak, że za te 3 setki dostajemy druga szpulkę, 3 lozyska wiecej i alu panel boczny.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Ta ultegra to uboższy stradic z obudową pokroju catany lub exagea...

Dlaczego napisałem lub? ponieważ na różnych stronach shimano materiał opisany jest różnie, raz XT7(jak catana), a raz XGT7, czyli nowszy, mocniejszy, twardszy, stosowany w exage FD, aernos FB, technium FD i wydaje mi się,że zastosowano tu właśnie nowszy XGT7 jak w technium, ponieważ ta ultegra to zupgreadowany technium, dodano łożysko, wkręcaną korbkę oraz przekładnię hagane,a zabrano dodatkową szpulę.

Zobaczymy jaka będzie ostateczna cena w sklepach, jednak wstępnie wydaje mi się,że opłacalniej będzie dołożyć do stradica lub poczekać na jego promocję. Wtedy nawet w polskich sklepach można go wyłapać za około 640zł (rozmiar 4000), a materiał lepszy i łożysk więcej.

Edytowane przez infernovip
  • Like 2

No właśnie chcę wiedzieć dlaczego Shimano. Ja w temacie młynków jestem średnio obeznany. Jakieś techniczne kwestie by mnie interesowały ... się człowiek uczy całe życie !

Edytowane przez Robert Crocker

No właśnie chcę wiedzieć dlaczego Shimano. Ja w temacie młynków jestem średnio obeznany. Jakieś techniczne kwestie by mnie interesowały ... się człowiek uczy całe życie !

Bierz to co uważasz za słuszne.O ile się orientuje to daiwa ma korpus ze stopu a shimano z kompozytu.Ja ogólnie zawsze stawiałem na shimano  ale tutaj .....Z jednej strony posów slimakowy z drugiej inne rozwiązanie. Twój wybór.:D