Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EdekZfabrykiKredek

Łożyska ARB i SARB oba rodzaje są nierdzewne co dla wielu ludzi może być wielkim szokiem, różnice są takie że S-ARB posiadają uszczelnienia a ARB ich nie posiadają ale są też wersje ARB które posiadają uszczelnienie jednostronne.

2500 vs c3000 te same body tylko głębsza szpula w 3000?

2500=C3000 pod każdym względem identyczne ---> poza: knobem co widać na zdjęciu i minimlanie głębokością szpulki...ważny jest raczej knob bo jedni wolą "T" inni "I", o obie szpule sa głębokie więc parę metrów w tą czy tą są nieistotne

Na stronie japonskiej jest chyba błąd, bo od modelu 2500S w gore podają korbe 55mm...

55mm mają jak podali, nigdy w C3000 nie było innej długości korbek jak w 2500, bo niby na jakiej podstawie by miały być?? Oczywiście jak kręcipł ma większe przełożenie to czasem shimano i daiwa robią takie myki, ale też nie zawsze

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Posiadam od około 3 tygodni kołowrotek shimano ultegra 4000. Wybrałem taki model ponieważ miał być do uniwersału wielkorzecznego o dł. 290cm do 21g. Pierwsze wrażenia ? na sucho praca super. Kręci gładko można nawet pokusić się o stwierdzenie że maślana :) Zastanawiałem się pomiędzy stradickiem 2015 a ultegra. Byłem u mefisto kręciłem jednym i drugim. Praca podobna z tym że stradic z racji większego przełożenia miał cięższy start.Mefisto doradził że jak uniwersał to lepsza ultegra z normalnym przełożeniem.  Co mogę powiedzieć po ok 5-6 wypadach ? Z przynętami kleniowymi małymi jak i większymi w postaci wobków 4-7cm i wobrotówkami 2-3 radzi sobie fajnie-kręci bardzo gładko. Niestety po 2-3 wypadach gównie boleniowych na lekko czyli wobki max 10g zaczyna mnie coś niepokoić....Gdy kołowrotek ma ciężej i szybko zwijam zaczynam delikatnie słyszeć jakby latające w środku łożyska ? coś jakby efekt wrzucenia śrucin z łożyska do kubeczka i pokrecenie nim :) nie wiem może to moje przewrażliwienie i chora wyobraźnia ponieważ przy wolniejszym zwijaniu nawet przy większym wobku powiedzmy 8cm stawiającym duży opór tego efektu nie ma :) nie martwię się tym zbytnio ponieważ gwarancji mam 2 lata a z takim gościem jak mefisto nie ma żadnych problemów :) proszę tego nie odbierać jako reklamę, wyrażam tylko swoje zadowolenie z zakupów u niego :) 

• Like 1

Ultegra,nasci a może sahara?Koledzy,który do średnio ciężkiego spiningu? Z góry dziekuje :)

Wg. mnie żaden z nich nie nadaje się do ciężkich zastosowań. Przy ciężkim łowieniu szybko je zajedziesz po to jest ta półka stworzona. Do lekkich i średnich zastosowań będą się sprawdzać.

• Like 2

A ktorego z tych tanszych Shimano (z duzym przelozeniem i w rozmiarze 4000) ktos katuje na boleniach?

nasci podoła takiemu łowieniu ale dostanie sporo luzu.Nie znaczy to że nie będzie działać ale będzie wyczuwalny luz. Wszystkie z tych młynków praktycznie to to samo poza ultegrą, która ma posów na wormie. Poza tym nie ma co oczekiwać od nich z byt wiele.To niska półka shimano.Można je katować jak najbardziej, czemu nie , ale nie licz na to że nie dostaną luzów czy nie będzie czuć pracy przekładni...Dla nie których to już dyskwalifikacja mówię tu o kręcących w fotelu:D bez obrazy. Są gusta i guściki.Nic tylko łowić. Poza tym przelicz sobie co sezon ostro katować np:nowe nasci i wydawać 350zł co rok ,czy kupić nową stelle 2500zł która i tak po ostrym katowaniu i paru sezonach też się posra bo to już nie jest to samo shimano stella co kiedyś...

• Like 7