Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwolę sobie również na refleksję w temacie bardziej porównawczym ultegry i tańszego shimaniaka .  Posiadam  2 ultegry , używam są niezłe,  ale skusiłem się ostatnio na kołowrotek za 190zł shimano nexave na 2018 rok i myślę, że przed ultegrą nie ma się czego wstydzić, byłem z lekka zaskoczony aksamitną pracą i chyba mniejszymi luzami niż ultegra. Bardziej do stradica podobny , wizualnie również, wydaje mi się , że panel ma z jakiegoś metalu nawet.  Bardzo dobrze spasowany.   Zobaczymy jak w boju. 

• 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Ja nie rozumiem w czym pomoże ta naklejka na szpuli... mam je w pudelku po swojej ultegrze i uwazam ze pasuja na stopke kołowrotka.

z instrukcji: "tie the line on the spool and then use stickers to secure the line". Czyli naklejki na szpule do przyklejenia na kilka nawojow linki zeby sie nie przesuwala
  • Like 1

Tak na szybko. Spro 10300 jest cięższe, body jest tej samej wielkości co w Ultegrze 2500/3000 tylko szpula w redzie jest nieco większej średnicy (odległości rzutów są porównywalne). Układanie plecionek i żyłek w obu przypadkach bardzo dobre (worm) . Luzy nieco mniejsze w Shimano, estetyka wykonania też na korzyść Shimano. Ultegra nie ma szpulki zapasowej no i jest droższa. Parę lat używałem Gold Arc (najwyższy model) i moim zdaniem Ultegra Fb wypada lepiej. Gold to inaczej "pokolorowany" Red. Ja już na dobre wyleczyłem się ze Spro, Dragonów, Zauberów itp. Lepiej troszkę dołożyć i mieć na jakiś czas spokój. Ultegra 2500/3000 przy lekkim i średnim spiningu (główki do 18-20g + 4") powinnna bez problemu wytrzymać parę sezonów. Ile - czas pokaże.

• Like 1