Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie 3000FB przełowił cały sezon zaliczając sporo "moto-godzin" (głownie Odra) - średnio nad wodą jestem 3, bywa że i 4 razy w tygodniu w sesjach po 5-6h.

Cel moich spiningowych wypadów to przede wszystkim boleń. Przynęty 10-23g, (70% to przede wszystkim wobki w gramaturze 13-18g).

Ktoś powie, że to zaledwie sezon, to prawda, ale zdecydowanie mogę powiedzieć że kołowrotek pomimo dość intensywnego użytkowania, od dnia zakupu nic nie stracił na swojej kulturze pracy.

Wart wydanych pieniędzy, jestem bardzo zadowolony.

• Like 2

U mnie 3000FB przełowił cały sezon zaliczając sporo "moto-godzin" (głownie Odra) - średnio nad wodą jestem 3, bywa że i 4 razy w tygodniu w sesjach po 5-6h.

Cel moich spiningowych wypadów to przede wszystkim boleń. Przynęty 10-23g, (70% to przede wszystkim wobki w gramaturze 13-18g).

Ktoś powie, że to zaledwie sezon, to prawda, ale zdecydowanie mogę powiedzieć że kołowrotek pomimo dość intensywnego użytkowania, od dnia zakupu nic nie stracił na swojej kulturze pracy.

Wart wydanych pieniędzy, jestem bardzo zadowolony.

Łowisz na żyłkę czy plecionkę?

za stradikiem przemawia kilka, wg mnie istotne konstrukcyjnie rozwiązań, tj. jednoczęściowy kabłąk, szpula na łożysku i lepsza korba, z łożyskowanym knobem. Jak się popatrzy na schemat, to widać również że w stradicu są inne łożyska na pinionie i osiach przekładni, takie jak w wyższych modelach japońskich, a w ultegrze te co młynkach sedona, sahara, nasci. W stradicu rotor jak w twinie 15, ultegra znowu niżej. Pokrywa korpusu ze stopką w stradicu alu, w ultegrze plastik. Bebechy (przekładnia) dokładnie te same w obu modelach. Nic więc nie przemawia za ultegrą, chyba że komuś z wyglądu lepiej pasuje, albo woli rozbieralne rolki kabłąka.

Edytowane przez smokwelski

za stradikiem przemawia kilka, wg mnie istotne konstrukcyjnie rozwiązań, tj. jednoczęściowy kabłąk, szpula na łożysku i lepsza korba, z łożyskowanym knobem. Jak się popatrzy na schemat, to widać również że w stradicu są inne łożyska na pinionie i osiach przekładni, takie jak w wyższych modelach japońskich, a w ultegrze te co młynkach sedona, sahara, nasci. W stradicu rotor jak w twinie 15, ultegra znowu niżej. Pokrywa korpusu ze stopką w stradicu alu, w ultegrze plastik. Bebechy (przekładnia) dokładnie te same w obu modelach. Nic więc nie przemawia za ultegrą, chyba że komuś z wyglądu lepiej pasuje, albo woli rozbieralne rolki kabłąka.

Ultegra występuje w dwóch wersjach przekładni, 6,2 jak w stradicu FK i wolniejszą 5,0

Ma. Tzn. rzeczywiscie gwoli scislosci fabrycznie na tulejce teflonowej którą latwo można zastąpić łożyskiem. Chodzi o rozwiązanie konstrukcyjne a to jest ważne. Ultegra nie ma szpuli podpartej, a to rozwiązanie poprawia pracę sprzęgła i ogranicza luz poprzeczny szpuli na osi

Edytowane przez smokwelski

• 4 tygodnie później...

Ciekaw jestem jak w praktyce sprawdza się konstrukcja łożyskowania rolki w ultegrze, w tym podatność na zabrudzenia

Co dla mnie najważniejsze, jest to konstrukcja rozbieralna i łożysko można sobie wymienić na nowe. Dodatkowo można zamienić łożysko na tuleje od niższych modeli Sedona/Sahara. Pasują idealnie, sprawdzałem.

• 4 tygodnie później...

Interesuje mnie model 4000 xg , szukam taniego sklepu jak na razie najtaniej znalazłem u naszych skośnookich braci z alli za 441 zł z przesyłką , u nas poniżej 500zł to tylko olx ,może macie jakiegoś niedrogiego sprawdzonego sprzedawce?

Kupowałem w Askari.pl  cena 453zł