Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

A ja bym brał 3000, nie wyobrażam sobie łowić sandaczy na lekko większym kolowrotkiem jak 3000. Aktualnie mam certate 2500, wcześniej stradica 2500. Główki do 15g plus 5cali, dla mnie to jeszcze lekko, kolowrotki na spokojnie sobie z tym radzą, więc po co przeciążac zestawy ????

• Like 3

Koledzy mają dylemat, czy do dwumetrowego kija o c.w. do 18 g zamocować współczesną Ultegrę wielkości 2500, czy też 4000, a ja biedny nie mogę w żaden sposób zabić Ultegry 2500 z 98 roku, bo już zwyczajnie mi się znudziła. Gdy zakładam obrotówkę czwórkę, typu Aglia, słyszę... jej szyderczy rechot. Gdy zapinam gumę o wadze ok 40 g, to samo. Bydlę nawet nie szumi, nieme to jakieś, co chyba najbardziej doprowadza mnie do furii. Jedyne pocieszenie jest takie, że szczęśliwie nie wziąłem modelu 4000, bo pewnie bym się z tym czymś bujał do śmierci, a tak to jest jakaś nadzieja. Być może niepotrzebnie kiedyś zamieniłem tulejkę podpierającą koło zębate na łożysko toczne, ale kto wiedział, że tak będzie. Człowiek uczy się na błędach, banał. 

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Rzeczywiście, jeśli chodzi o Ultegrę C3000 nie HG, bo były 2 wersje: zwykła i HG, a Stradic w wielkości 3000 był akurat tylko w wersji HG.

Ultegra C3000HG ma tę samą przekładnię co Stradic C3000.

To bliźniacze kołowrotki i Ultegra, Stradic, Stradic CI4+, Sustain itd. miały te same przekładnie (oczywiście adekwatne wielkości/szybkości).

Edytowane przez smokwelski
  • Like 1

Stradic CI4+, Ultegra i Sustain mają tą samą przekładnię - te same numery części. Z kolei Stradic FL i Vanford mają już inne w stosunku wyżej wymienionych, ale te same między sobą. Informacje sprawdziłem w dokumentacji serwisowej Shimano, dostępnej na stronie Shimano i w kartonach z kołowrotkami.

Kończąc już tę dyskusję, cytując samego siebie, powinienem napisać: "oczywiście adekwatne generacje/wielkości/szybkości". Teraz zauważyłem, że źle coś spojrzałem, a chodziło o Stradica FL. Byłem przekonany, że o adekwatnego do obecnej Ultegry FK, czyli 2015, stąd to całe nieporozumienie. Przekładni od FL wypatrujmy w Ultegrze nowej, tegorocznej.

Nie.

Warunek: adekwatna wielkość/szybkość, tak jak z Ultegrą. Stradic FK na rynek europejski był zazwyczaj HG/XG, porównanie ze zwykłym Sustainem FI prowadzi do błędnych wniosków. Na schematach koła te oznaczone są ewidentnie tym samym numerem części zamiennej, np. 17837 w przypadku Sustaina 2500HG i C3000HG oraz Stradika FL 2500HG i C3000HG.

Do tego stadka możemy jeszcze sobie dorzucić Cardiffa CI4+ czy tam Soare BB/Sephia BB

Mówimy tym razem o FK.

Aha, to ja znowu zrobiłem literówkę, sorki, chodziło oczywiście o FK, tj. 15, a Sustain FI - 17. Chyba łatwiej mi operować rokiem modelowym, mętlik mam już chyba w głowie od tych literek. Może to po Covidzie... Rybki i świeże powietrze może pomogą...

Stradik FK ma taką samą przekładnię jak Sustain (FI).

• 1 miesiąc temu...