Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dziś odebrałem dla młodej do okoniówki wziąłem 2500FC za dużo nie mogę powiedzieć bo kręciłem trochę na sucho. Fakt bardzo ładnie się prezentuje nie mam uwag co do wyglądu ale mam delikatnie mieszane odczucia bo widziałem tańsze kołowrotki gdzie na sucho kręciły ciut bardziej maślanie a gdzieś wyczytałem komentarz na FB jednego z serwisantów że pracuje jak masełko no moooooże i tak ale moim zdaniem nie do końca. Być może to tylko moje widizimisie lub to się zmieni z czasem użytkowania lub za bardzo porównuje do swojego TP 20  :lol:

Myśle, że duże różnice w kulturze pracy poszczególnych egzemplarzy danego modelu a tym samym odczucia użytkowników w dużym stopniu są spowodowane różnicami w percepcji bodźców przez poszczególne osoby. Przykład kolegi, który łowił Pennem bodajże Fierce czy jak to się tam nazywa. Kolega mówił mi jak to ten kołowrotek nie pracuje maślanie i jak on super nie nawija linki :D jak go wziąłem do reki to powiem szczerze, że moja podlodowa Catana która ma pewnie z 12 lat pracuje lepiej i nawija zdecydowanie lepiej.

Edytowane przez 19john92
  • Like 1

Nowa Ultegra 2021

Co do zmian ?

1.Obudowa lewa CI4+, prawa XT7

Moja Ultegra 2017 cała XT7 i jest bardzo sztywna :)

2.MicroModule II X-Ship i Silent Drive

3.Lewe łożysko posiada nakładkę na gniazdo przytrzymujące łożysko

4.Szersza i srebrna rolka w kabłąku !! Moja jest taka złota i dość wąska

Posiadam Ultegre C 5000 XG FC i w zasadzie złego słowa nie powiem !!!!

No może co sam zepsułem i wymieniłem :)

Łożysko pod wormem oraz rączce dałem zamiast tulejki.

Nowe koło zębate + pinion.

Czemu nowe koło+pinion ? Kiedyś rozkręciłem z ciekawości i pewnie źle przekładnia się ułożyła !!!

Koło+pinion u mefisto tanio ponad 100zł :)

W korpusie mam zmienione 2 śruby bo gwinty się uszkodził.To samo w osłonce co trzyma górne łożysko na rolkach od antyreversu 3 nowe śruby.Jak pech to pech :( Mimo wymiany koła zębatego oraz piniona kołowrotek chodzi prawie idealnie nie jak nowy.

Kołowrotek w zasadzie jak dla mnie wszystko pociągnie  ? Łowie głównie gdańsk Motława oraz zbiorniki retencyjne.

Blachy po 30 gr max,Guma 12 cm 10 gr max.Obrotówki 4,5 maksymalnie i Ultegra C 5000 XG FC daje radę i nić nie trzeszczy że środka:)

Obecnie zastanawiam się od dawna nad Daiwa BG 3000-4000,Stradic FL 4000 MHG oraz nowa Ultegra 2021 :)

Faworytem jest chyba Ultegra 2021 jednak.Tylko pytanie czy wersja 4000 lub 5000 która wygląda w zasadzie jak 4000 i nie jest duża !! Nie wiem tylko czy brać znowu wysokie przełożenie z powodu mniejszej żywotności.Ultegra 4000 FC raczej starczy.Jak ponownie kupie Ultegrę to raczej nie będę jej rozbierał sam !! Filmiki w necie z naprawy to nie to samo.Chyba tylko bez zdejmowanie przekładni aby nie zmienić trybów inaczej:)

ps.Rok temu napisałem do gościa z allegro co serwisuje kołowrotki że mam ultegrę mało używaną ale czuje przekładnie bo pewnie źle ustawiłem i czy gościu jest wstanie mi pomóc i podregulować,Kołowrotek wysłałem facet mi dzwoni po 2 dniach i mówi że wszystkie łożyska na śmietnik , kołowrotek jest  dojechany jak po 3 latach a był tylko z 15 razy na rybach ze mną :)  Czy podejmuje się naprawy ? Mówię tak naprawiaj PAN.Kołowrotek wrócił do mnie łożyska nowe a kołowrotek chodzi tak samo jak przed naprawą jak betoniarka:) Nie miał na miejscu piniona i koła zębatego.Cena za cały gear set ponad 300 zł to skasował tylko za łożyska z robotą prawie 312 zł a smaru było tyle co kot napłakał.Jaki morał z tego ? Samemu nie grzebać :) Kupiłem u Mefisto za 99zł a nie 300 nowy pinion+koło zębate i kołowrotek chodzi o niebo lepiej.Ultegra zmęczona grzebaniem ale pochodzi jeszcze ze 2 lata spoko,byle nie rozbierać co kilka miesięcy:) W Shimano fajne jest  to że części można zamówić u mefisto np.

Edytowane przez x-games
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Jeśli to ma być wielkość 5000 to tylko kolowrotki SW, na belony i bolenie to trochę duży kołowrotek.

Jeśli to musi być kolowrotek słodkowodny typu Stradic, Ultegra to wybrałbym Ultegre, trochę mniej szkoda jak się uszkodzi łożyska czy napęd słoną wodą. ;-)

Edytowane przez RybkaWoleju
  • Like 1

Generalnie chodzi tez o wagę kołowrotka ,żeby było tak jak kiedyś ze młynek 3000 ważył 300 g to by było Ok ogólnie wolałbym z przełożeniem PG ale jakos tez się z tego wychodzi .Moim zdaniem kij 270 wyważa w miarę kołowrotek o wadze 290g aby w miarę komfortowo łowić cały dzień kijem uniesionym w górę.

Z 3 sezony przełowiłem biomasterem 4000 fb w sumie bez serwisu ???? (obiecuje ze po tym sezonie pojedzie gdzieś na smarowanie )

No i budżet tak max 700zl :)

Nowy stradic sw z PG jest dostępny dopiero 5000 a to już 400g + tu może bym trochę naciągnął $$$ gdyby była wersja 4000 -300g

Stare czasy już raczej nie wrócą. Tendencja jest teraz odwrotna- zmniejszanie masy kolowrotkow i wedek wraz z kolejnym modelem. Może lepiej zmienić kij na odpowiednio 'zbalansowany' pod współczesne kołowrotki? Albo odchudzić zbrojenie i dać lżejsze przelotki.. Chyba wolałbym pójść ta właśnie droga niż na siłę kombinować z jakimiś ciężkimi betoniarkami.

• Like 2

A mnie zastanawia, kiedy w końcu ludzie zaczną zdawać sobie sprawę z tego, że kołowrotek to mechanizm...

Tam są tryby, które pracują, siłą rzeczy muszą się zużywać. Każde przeciążenie na hamulcu skręconym na maxa zrobi ślad na kole głównym i/lub pinionie. Wtedy kołowrotek już nigdy nie będzie chodził jak nowy. Ba z biegiem czasu będzie się to tylko pogłębiać i żaden smar tutaj nie zmieni pracy kołowrotka, ewentualnie zmniejszy i tak postępującą degradację podzespołów. 

W zeszłym tygodniu miałem u siebie Ultegre 4000 FB znajomego. Kołowrotek po dwóch sezonach, luz na rotorze, nie do skasowania bo pinion to punkt w którym rotor chodził na boki, być może źle odlane body a może gdzieś przygnieciony... Natomiast przekładnia zdrowa, po 2 sezonach umiejętnego używania, nawet oksyda nie starła się na kole głównym.

Żadnego punktu na przekładni nie znaczyłem, wyjąłem, umyłem i złożyłem na 2 rodzaje smaru i chodzi tak jak chodziła, może odrobinę lżej. Po dwóch sezonach, żadne z łożysk nie powinno paść, no chyba, że łowione pod wodą.

Co do nowej Ultegry to wiem jedno, wypadła w moich rękach o duuuużo lepiej niż Vanford, który od wyjęcia z kartonu szumi i sprawia wrażenie plastikowej zabawki. 25g różnicy w wadze między wielkością 2000 w Ultegrze i Vanfordzie jest nie warte tej kasy. Ultegra cichutka i moim zdaniem ładniejsza i ponadto, raczej mocniejsza niż CI4...

Dlatego miała premierę po Vanfordzie, jakby były równolegle to Vanford by poszedł w raczej niewielkiej ilości.

• Like 1

Wszystko to prawda ale kolowrotkow teraz nie projektują inżynierowie tylko ich księgowi.

Ma w trakcie premiery być lżejszy niż poprzedni model, popracować przez okres gwarancji i potem powinien zostać wymieniony na nowy model katalogowy. Tak to stety/niestety teraz działa.

Generalnie chodzi tez o wagę kołowrotka ,żeby było tak jak kiedyś ze młynek 3000 ważył 300 g to by było Ok ogólnie wolałbym z przełożeniem PG ale jakos tez się z tego wychodzi .Moim zdaniem kij 270 wyważa w miarę kołowrotek o wadze 290g aby w miarę komfortowo łowić cały dzień kijem uniesionym w górę.

Z 3 sezony przełowiłem biomasterem 4000 fb w sumie bez serwisu (obiecuje ze po tym sezonie pojedzie gdzieś na smarowanie )

No i budżet tak max 700zl :)

Nowy stradic sw z PG jest dostępny dopiero 5000 a to już 400g + tu może bym trochę naciągnął $$$ gdyby była wersja 4000 -300g

Może Daiwa BG 3000

Używam poprzedniego Stradika 4000 FK. Boleń, sandacz na Narwi plus kilka razy trocie na Bałtyku . Po 3 latach poszedł do serwisu. Wymieniona rolka i będzie śmigał dalej. Mam Twin Powera PG i Stelkę, ale ten Stradic to taki mój wół roboczy. Na Twoim miejscu brałbym Stradika 4000.

• Like 1