dyliog Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Ultegra w rozmiarach od 3000 w górę też ma tandetne karbonowe tarcze hamulca jak stradic fl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Czy wie ktos jaka sa parametry szpuli nowej ultegry i samego kołowrotka wzgledem daiwy w tych rozmiarach lt?Noi wysokosc i srednice szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 A mnie zastanawia, kiedy w końcu ludzie zaczną zdawać sobie sprawę z tego, że kołowrotek to mechanizm...Tam są tryby, które pracują, siłą rzeczy muszą się zużywać. Każde przeciążenie na hamulcu skręconym na maxa zrobi ślad na kole głównym i/lub pinionie. Wtedy kołowrotek już nigdy nie będzie chodził jak nowy. Ba z biegiem czasu będzie się to tylko pogłębiać i żaden smar tutaj nie zmieni pracy kołowrotka, ewentualnie zmniejszy i tak postępującą degradację podzespołów. W zeszłym tygodniu miałem u siebie Ultegre 4000 FB znajomego. Kołowrotek po dwóch sezonach, luz na rotorze, nie do skasowania bo pinion to punkt w którym rotor chodził na boki, być może źle odlane body a może gdzieś przygnieciony... Natomiast przekładnia zdrowa, po 2 sezonach umiejętnego używania, nawet oksyda nie starła się na kole głównym.Żadnego punktu na przekładni nie znaczyłem, wyjąłem, umyłem i złożyłem na 2 rodzaje smaru i chodzi tak jak chodziła, może odrobinę lżej. Po dwóch sezonach, żadne z łożysk nie powinno paść, no chyba, że łowione pod wodą. Co do nowej Ultegry to wiem jedno, wypadła w moich rękach o duuuużo lepiej niż Vanford, który od wyjęcia z kartonu szumi i sprawia wrażenie plastikowej zabawki. 25g różnicy w wadze między wielkością 2000 w Ultegrze i Vanfordzie jest nie warte tej kasy. Ultegra cichutka i moim zdaniem ładniejsza i ponadto, raczej mocniejsza niż CI4...Dlatego miała premierę po Vanfordzie, jakby były równolegle to Vanford by poszedł w raczej niewielkiej ilości.Wytłumacz mi pojęcie mocniejsza? Przecież to ta sama przekładnia co w Vanfordzie czy Stradicu. Body to ten sam kompozyt. A że jest cichsza to pojecie względne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Wytłumacz mi pojęcie mocniejsza?Przecież to ta sama przekładnia co w Vanfordzie czy Stradicu. Body to ten sam kompozyt.A że jest cichsza to pojecie względne.Vanford to w całości CI4, które jest dedykowane do finezyjnego łowienia. Ultegra ma tylko boczek z CI4 a body ze stopką to XT-7 co było fundamentem Ultegry FB, która natomiast była dedykowana do mocniejszego łowienia niż ww. Vanford. Wytrzymałość kołowrotka to nie jest moc samej przekładni. Te "plastikowe" obudowy pod wpływem wysokiej temperatury i nacisku siły potrafią się odkształcić. Ultegra FB z XT-7 w moich rękach sezon przełowiła z zastosowaniem przynęt rzędu 30-40g i nawet jej nie otwierałem na smarowanie bo chodzi bardzo dobrze. Spróbuj tak z Vanfordem 3000 i daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 To jest tylko Twoja nieobiektywna ocena. Łamałem kombinerkami , tzn próbowałem bo to nie było łatwe, obudowy Xt7 i ci4. Fotki są na jb i nie zauważyłem żeby Ci4 szybciej się poddał. Mogę się z Tobą założyć że przełowie intensywnie sezon Vanfordem 3000, przynętami po 50 gram i nic mu nie będzie.Podobne wpisy były o Fuego LT a ja kolejny sezon, już chyba 4, będę ją katował obrotówkami 5,6 i nic jej nie jest mimo że to rozmiar 3000.A z drugiej strony , jeśli się mocno postaram to i Tp czy Stellę zarżnę w sezon. Tylko będę musiał łowić wbrew sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Nie wiem. Nie znam się. Mówię tylko z doświadczenia. Miałem Vanforda w rękach, już nie mam. Dla mnie osobiście, szajs. Może trafiłem na felerny. Ultegra z organoleptycznych doznań wypadła lepiej. Niech każdy wierzy w to co uważa. Nic nikomu nie narzucam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Bolączką tych młynków będzie za jakiś czas oporówka. Była bezawaryjna a ta nowa jakoś nie budzi zaufania. Mam nadzieję że się pomylę :-)Ps. Nowe Vańki przy pierwszym kontakcie też nie budzą zaufania a jednak dają rade i w miarę kręcenia chodzą coraz lepiej.O ile nie używa się rozmiaru 2500 do kija 30lb i łowienia troci :-) Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez przemo_w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 (edytowane) Odnośnie oporówki to które modele masz na myśli?Co do tego że po kilku wypadkach kołowrotek chodzi lepiej to rzeczywiście prawda ( np. TP 20.) Edytowane 30 Kwietnia 2021 przez neronhell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zMazur Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Rozsypała się Zdjęcie znajdziesz temacie BGczy wszystkie BG to taki szajs że się rozsypują - a to przecież Big Game od Daiwy - jak słabe muszą być inne Daiwy które nie są Big Game? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Jakie Big Game :-)To Black & Gold. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 A co jest nie tak z BG? Łowiłem rozmiarem 5000 okonie nilowe i na speedjiging doogtoothy i jakoś dawał radę. Mam jeszcze 4000 i nic się nie dzieje. Chciałem go przesmarować w tym roku, ale jak rozkręciłem to smaru na grubo więc skręciłem z powrotem bez kombinowania. Dobre, tanie, mocne kołowrotki. Nie jest to Stella ale za tą cenę nie ma co wymagać cudów, a jak się rozsypie to za 450zł kupuje się nowy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Koledzy czy nowa ultegea 2500fc ma tylko jedna pojemnosc szpuli czy jest tez dostepna płytka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Hej, czy ma ktoś z Was może zdjęcie porównawcze z długością ramienia korby Ultegry 4000 FC i Stradica FL 4000? Czy Ultegra ma okładziny klasyczne czy carbo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Czy posiada ktoś info czy nowa ultegra fc będzie posiadać płytka szpule?I jakiś namiar gdzie można zakupić w pl obojętnie jaka byle była od ultegry.Bo mefisto nieposiada i niema jeszcze info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy900 Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Nie wiem. Nie znam się. Mówię tylko z doświadczenia. Miałem Vanforda w rękach, już nie mam. Dla mnie osobiście, szajs. Może trafiłem na felerny. Ultegra z organoleptycznych doznań wypadła lepiej. Niech każdy wierzy w to co uważa. Nic nikomu nie narzucam.Nie miałem nigdy vanforda , ale jeśli kołowrotek jest podobny do stradica ci4+ bo miałem 3000 to po 1 kowrotek ciężką chodził już pod oporem 15 gr , dodatkowo kołowrotek po łowieniu takimi ciężarami przez pół roku ,z rolki prowadzącej żyłkę zaczęły wydobywać się dziwne piskliwe dźwięki.Zdecydowanie ten kołowrotek nie nadaje się nawet do średniego łowienia moim zdaniem . Edytowane 24 Czerwca 2021 przez Nowy900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 To miałeś Vanforda czy nie? Zdecyduj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupiec Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Użytkuje ktoś ultegrę w rozmiarze 3000 o najniższym przełożeniu i może się wypowiedzieć czy podoła łowieniu do 10/12gr plus guma 4 cale przy lekkiej sandaczówce na wodzie stojącej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Użytkuje 2500i4000fc ale obie o najwolniejszym przełożeniu.Słabsza podoła ale do takiego zastosowania wolałbym ta4000.Bo ile wytrzyma to zależy od podbijania i na ile faktycznie ma mocny środek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Panowie jakieś negatywne odczucia do nowej ultegry? Zmiana pracy na gorsze? Jak Wam się sprawują kołowrotki po jakimś czasie użytkowania? Muszę Zakupić kołowrotek do bardzo lekkiego łowienia i rozważam ten model w rozmiarze c2000 lub 1000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 (edytowane) Panie, odzaluj kilka złotówek i kup Vanforda.A jak budżet jest nieprzekraczalny to wolałbym nowe fuego Edytowane 9 Lipca 2021 przez saitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Dla mnie xul to temat niszowy... Miałem vańka to sprzedałem bo na kilkanaście wypadów w roku to szkoda żeby leżał i kupiłem certate do sandaczówki. Ale coś do około 500 zł bym chciał nabyć do takiej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 To bież to fuego Panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Ultegra do takich zastosowan to jak kula u nogi lekkoatlety = nieporozumienie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 9 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2021 Przecież Fuego 2000 waży tyle samo co Ultegra c2000 więc czemu ma być kulą u nogi?Poza tym te delikatne postukiwania, które się we fuego zdarzają, doprowadzą do pełnej irytacji przy miniaturowych przynętach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 11 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2021 (edytowane) Michał...Potwierdzam to co Przemek pisze odnosnie fuego. Ultegra 4000 z niższym przełożeniem obskoczy temat. Przy mniejszej gramaturze nie będzie problemu z praca również. Zawsze możesz tez postawić na stradica fl. Edytowane 11 Lipca 2021 przez woblery L.E. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi