Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

I Ultegra i Vanford na stronie shimano eu są w rozmiarze C2000S. Powiedz mi jakiego przełożenia używasz w UL? Im wolniej tym lepiej czy np niwelujesz sobie wielkość kołowrotka większym przełożeniem? Bo to tez ważna kwestja przy wyborze nowego sprzętu

Przy łowieniu z prądem na obrotówki dobrze mieć kołowrotek z większym przełożeniem.

Nie rozumiem nie należy przesadzać bo coś się stanie??

Chyba jak wiadomo kołowrotki do Lekkiego łowienia występują w różnych rozmiarach i warto zawsze wziąć mocniejszą konstrukcję zwłaszcza że jest trwalsza... 1000 to raczej do podlodówki bardziej się nadaję , niż łowienie w rzece gdzie jeszcze kowrotek musi stawiać opór nurtowi rzeki ... Dlatego lepiej brać mocniejsze modele .

Dobrze, że "moje" pstrągi nie zaglądają tutaj i nie czytają farmazonów. Bo bez pokrywy lodowej by nie brały, i najlepiej w wodzie stojącej.

Od ponad 25 lat używam właśnie "tysiączek" shimano, z tylnym hamulcem, dragiem i "pełnoletnie" w dodatku. Na pstrągi, okonie i klenio-jazie (najpierw sedony, później wyższe modele), czasami, i to maksymalnie kilka razy w roku podpinam 2500, jak zapomnę torby z "kurdupelkami". Tym bardziej, że jeden i drugi rozmiar ma te same bebechy.

• Like 3

Dobrze, że "moje" pstrągi nie zaglądają tutaj i nie czytają farmazonów. Bo bez pokrywy lodowej by nie brały, i najlepiej w wodzie stojącej.

Od ponad 25 lat używam właśnie "tysiączek" shimano, z tylnym hamulcem, dragiem i "pełnoletnie" w dodatku. Na pstrągi, okonie i klenio-jazie (najpierw sedony, później wyższe modele), czasami, i to maksymalnie kilka razy w roku podpinam 2500, jak zapomnę torby z "kurdupelkami". Tym bardziej, że jeden i drugi rozmiar ma te same bebechy.

A kto mówił tu o 2500 ? Edytowane przez Nowy900
  • Like 1

Jezeli temu gosciowi wytrzyma kilka wypraw, to w naszych warunkach powinna dzalac kilka lat . Ale raczej jest to filmik pod publiczke.

Raczej nie pod publikę. Taki kołowrotek rozmiaru 4000 i 4000+ spokojnie sobie radzi w takich warunkach. Jak się prawidłowo użytkuje i serwisuje to pochodzi trochę. Dużo osób stosuje kołowrotek jako wyciągarki ryb z wody zamiast holując kijem a wybierać tylko luz linki.Później przekładnia zarżnięta. Tak samo przy ciąganiu zaczepów.

• Like 1

A niech łowi ci się i milion lat na tej tysiące , farmazony to sam sadzisz i rozmiar 1000 napewno nie ma takich samych bebechów co 2500.

Tez mi się tak wydaje ze nie ma tych samych bebechów tylko mniejsze, skoro rozmiar body jest mniejszy (1000 ma wysokosc 88mm a 2500/c3000 93mm wysokości to wychodzi 5% mniejsze) to bebechy tez powinny być mniejsze ale... najlepiej sprawdzic numery czesci katalogowych

Panowie rozmiar c2000 czy 1000 spokojnie obsłuży obrotówki rozmiar 1/2 nawet w nurcie. Formalnie można tym łowić nawet do 10g skupionej masy bez obawy. Do wędki jaką opisał kolega mestre16 osobiście wybrał bym c2000. Mam soare c2000pgss i bez zająknięcia obsługuje takie przynęty a przy tym zestaw nie wygląda karykaturalnie rozmiarowo.Dla przykładu poradziłem sobie na takim zestawie z sumkiem 80+ .Tak więc ten tego...

Edytowane przez woblery L.E.
  • Like 2

Panowie rozmiar c2000 czy 1000 spokojnie obsłuży obrotówki rozmiar 1/2 nawet w nurcie. Formalnie można tym łowić nawet do 10g skupionej masy bez obawy. Do wędki jaką opisał kolega mestre16 osobiście wybrał bym c2000. Mam soare c2000pgss i bez zająknięcia obsługuje takie przynęty a przy tym zestaw nie wygląda karykaturalnie rozmiarowo.Dla przykładu poradziłem sobie na takim zestawie z sumkiem 80+ .Tak więc ten tego...

I taki też rozmiar zamówiłem, c2000shg. Teraz czekamy tylko na kuriera :D

• Like 2

Nie ma sensu wymiany tych tulejek.Poza knobem i podparciem przekładni.Tutaj akurat przekładnia jest podparta.Poza psychicznym komfortem nie odczujesz różnicy.

Czyli mowisz zeby nie rozkręcać kolowrotka? Co shimano złożyło niech człowiek jie rozkręca... ;) akurat knob chcialem wymienić na korkowy i w zestawie dają łożyska to będzie jak znalazł

• 2 tygodnie później...

Tutaj coś dla ludzi co nie wiedzą co jak i gdzie szukać:) Schematy,fotki,wymiary łożysk itp

https://www.shimanofishingservice.jp/price.php?f_p_cate1_id=1&f_p_cate2_id=13

https://www.shimanofishingservice.jp/parts_price.php?scode=04335

Koło numeru części jest symbol wymiar łożyska !!! Wymiary łożysk są tylko w opisie po japońsku.Wersja Eng ma tylko nazwę i symbol części !!!!

• Like 1