Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, skąd bierze się różnica w długości nawijanej linki między Ultegra 1000(64 cm) a C2000S(69 cm)? Takie samo przełożenie i body, ale nawój się różni. Różnią się rotorem, czy może się mylę i różnią się korpusem? Dla przykładu Stella 2500/C3000, Stradic 2500/C3000, Nasci 1000/C2000S mimo "różnicy" w rozmiarze mają taki sam nawój. Myślałem, że to błąd w opisie katalogowym, ale w Vanfordzie 1000 i C2000S podobnie jak w Ultegrze też występuje różnica w długości nawoju.

Wspomniana różnica wynika wyłącznie z powodu różnych średnic szpul. W przypadku wielkości 1000 jest to 40 mm, wielkość C2000 - 43 mm. Szpule pasują zamiennie. Do Vanforda 1000 zakładam szpulę od modelu C2000S. 

• Like 1

Czyli wychodzi na to, że im mniej plecionki tym nawój robi się krótszy, a im więcej plecionki na szpuli tym nawój robi się dłuższy? To jak interpretować opis producenta? Jeżeli producent opisuje nawój na np. 73 cm to oznacza, że taki nawój jest na pustej szpuli, czy na pełnej? Jak rozumiem średnica linki też ma znaczenie.

Edytowane przez WedkarzIncognito

Dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie na temat Ultegry, jak wypada ona w porównaniu do Soare BB C2000SSPGA (2023)?

Przymierzam się do zmiany kołowrotka w zestawie UL i początkowo wybór padł na Soare, ale patrząc na parametry Soare oraz Ultegry nie dostrzegam od strony technicznej różnic między tymi kołowrotkami, a jednak różnica w tym segmencie cenowym jest odczuwalna. Głównym aspektem przemawiającym za Soare jest oczywiście niskie przełożenie, które przekłada się na krótki nawój, ale porównując nawój Soare do Ultegry odnoszę wrażenie, że te 2 do 7 centymetrów (w zależności od rozmiaru ultegry 1000/C2000S) nie zrobią aż tak kolosalnej różnicy w praktyce. Zadałem podobne pytanie w wątku o Soare, ale odpowiedzi nie uzyskałem. Zastanawiam się co takiego ma Soare, co powoduje widoczną różnicę w cenie względem Ultegry? Coraz bardziej przekonuje się do wyboru Ultegry, bo skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać, ale ciekawi mnie czy mimo braku różnic w teorii występują różnice w praktyce.

Sporo masz takich przypadków, Daiwa jak i Shimano mają dużo modeli różniących się małymi detalami.

Różnica Ultegry i Soare to jeszcze nic. Ultegra jeśli chodzi o bebechy to to samo co Stradic czy Vanford, a Vanford poza inną korbką i brakiem łożyska w szpuli to z kolei to samo co Soare XR czy Complex XR, które na polskim rynku kosztują około 1300zł. Zatem Ultegra FC to będzie to samo co taki Complex XR z mniejszą liczbą łożysk, inną korbą no i jest te 30-40g cięższa, a no i podkładki hamulca są inne, Ultegra ma filcowe, a Complex karbonowe, co akurat jest zdecydowanym plusem dla Ultegry. Czy to jest różnica warta 800zł, to już każdy musi odpowiedzieć sobie samodzielnie.

W Daiwe masz podobne historie jeśli chodzi np o Legalisa i Fuego. Inny design, wkręcana korba i uszczelnienie, a różnica ceny ponad 1,5x (przynajmniej do niedawna, teraz ze względu na bardzo dużą sprzedaż Legalisa, trochę się to chyba wyrównało).

W praktyce jeśli ma się już odpowiednią ilość kołowrotków, to mam wrażenie, że często decydują nasze fanaberie typu kilka gramów różnicy wagi lub fajny design, a D i S na tym korzystają tworząc bliźniacze modele rozbieżne cenowo ;)

Jak kogoś interesują dogłębnie tematy kołowrotków i opłacalności poszczególnych modeli to polecam kanał i_fish, opisuje zresztą Ultegre jako jeden z lepszych wyborów w kwestii jakość - cena.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Stara ultegra już nie jest produkowana. Patrzyłem alegro, sklepy internetowe, olx. Jedyna szansa to używki, ewentualnie jakieś pozostałości gdzieś zapodziane w magazynach jak się odnajdą. Używki mnie nie interesują. Nie siedzę w bebechach i nigdy nie wiadomo jak traktowana była używka.

Pewnie kwestia przełożenia. Stara Ultegra (4000 FB) wychodziła z bardzo niskim przełożeniem.

Przynęty 50g wciągała jakby nic nie było podpięte

No właśnie znajomy ma stara ultegre w tym samym rozmiarze, szumi cała a przy kręceniu nie czuc wogole oporu przynęty. Ja mam tą nową i te same przynęty stawiają większy opór w wodzie. Nie wiem czy to kwestia przełożenia czy może brak smaru już w jego starym zużytym modelu. Mam też robi zaubera nowego i te same przynęty stawiają też większy opór

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...