Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie zastanawia, kiedy w końcu ludzie zaczną zdawać sobie sprawę z tego, że kołowrotek to mechanizm...

Tam są tryby, które pracują, siłą rzeczy muszą się zużywać. Każde przeciążenie na hamulcu skręconym na maxa zrobi ślad na kole głównym i/lub pinionie. Wtedy kołowrotek już nigdy nie będzie chodził jak nowy. Ba z biegiem czasu będzie się to tylko pogłębiać i żaden smar tutaj nie zmieni pracy kołowrotka, ewentualnie zmniejszy i tak postępującą degradację podzespołów. 

W zeszłym tygodniu miałem u siebie Ultegre 4000 FB znajomego. Kołowrotek po dwóch sezonach, luz na rotorze, nie do skasowania bo pinion to punkt w którym rotor chodził na boki, być może źle odlane body a może gdzieś przygnieciony... Natomiast przekładnia zdrowa, po 2 sezonach umiejętnego używania, nawet oksyda nie starła się na kole głównym.

Żadnego punktu na przekładni nie znaczyłem, wyjąłem, umyłem i złożyłem na 2 rodzaje smaru i chodzi tak jak chodziła, może odrobinę lżej. Po dwóch sezonach, żadne z łożysk nie powinno paść, no chyba, że łowione pod wodą.

Co do nowej Ultegry to wiem jedno, wypadła w moich rękach o duuuużo lepiej niż Vanford, który od wyjęcia z kartonu szumi i sprawia wrażenie plastikowej zabawki. 25g różnicy w wadze między wielkością 2000 w Ultegrze i Vanfordzie jest nie warte tej kasy. Ultegra cichutka i moim zdaniem ładniejsza i ponadto, raczej mocniejsza niż CI4...

Dlatego miała premierę po Vanfordzie, jakby były równolegle to Vanford by poszedł w raczej niewielkiej ilości.

Wytłumacz mi pojęcie mocniejsza?

Przecież to ta sama przekładnia co w Vanfordzie czy Stradicu. Body to ten sam kompozyt.

A że jest cichsza to pojecie względne.

• Like 1

Wytłumacz mi pojęcie mocniejsza?

Przecież to ta sama przekładnia co w Vanfordzie czy Stradicu. Body to ten sam kompozyt.

A że jest cichsza to pojecie względne.

Vanford to w całości CI4, które jest dedykowane do finezyjnego łowienia. Ultegra ma tylko boczek z CI4 a body ze stopką to XT-7 co było fundamentem Ultegry FB, która natomiast była dedykowana do mocniejszego łowienia niż ww. Vanford. Wytrzymałość kołowrotka to nie jest moc samej przekładni. Te "plastikowe" obudowy pod wpływem wysokiej temperatury i nacisku siły potrafią się odkształcić. Ultegra FB z XT-7 w moich rękach sezon przełowiła z zastosowaniem przynęt rzędu 30-40g i nawet jej nie otwierałem na smarowanie bo chodzi bardzo dobrze. Spróbuj tak z Vanfordem 3000 i daj znać :)

To jest tylko Twoja nieobiektywna ocena.

Łamałem kombinerkami , tzn próbowałem bo to nie było łatwe, obudowy Xt7 i ci4. Fotki są na jb i nie zauważyłem żeby Ci4 szybciej się poddał.

Mogę się z Tobą założyć że przełowie intensywnie sezon Vanfordem 3000, przynętami po 50 gram i nic mu nie będzie.

Podobne wpisy były o Fuego LT a ja kolejny sezon, już chyba 4, będę ją katował obrotówkami 5,6 i nic jej nie jest mimo że to rozmiar 3000.

A z drugiej strony , jeśli się mocno postaram to i Tp czy Stellę zarżnę w sezon. Tylko będę musiał łowić wbrew sobie.

Nie wiem. Nie znam się. Mówię tylko z doświadczenia. Miałem Vanforda w rękach, już nie mam. Dla mnie osobiście, szajs. Może trafiłem na felerny. Ultegra z organoleptycznych doznań wypadła lepiej. Niech każdy wierzy w to co uważa. Nic nikomu nie narzucam.

Bolączką tych młynków będzie za jakiś czas oporówka. Była bezawaryjna a ta nowa jakoś nie budzi zaufania. Mam nadzieję że się pomylę :-)

Ps. Nowe Vańki przy pierwszym kontakcie też nie budzą zaufania a jednak dają rade i w miarę kręcenia chodzą coraz lepiej.

O ile nie używa się rozmiaru 2500 do kija 30lb i łowienia troci :-)

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

A co jest nie tak z BG? Łowiłem rozmiarem 5000 okonie nilowe i na speedjiging doogtoothy i jakoś dawał radę. Mam jeszcze 4000 i nic się nie dzieje. Chciałem go przesmarować w tym roku, ale jak rozkręciłem to smaru na grubo więc skręciłem z powrotem bez kombinowania. Dobre, tanie, mocne kołowrotki. Nie jest to Stella ale za tą cenę nie ma co wymagać cudów, a jak się rozsypie to za 450zł kupuje się nowy.

• Like 3

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Nie wiem. Nie znam się. Mówię tylko z doświadczenia. Miałem Vanforda w rękach, już nie mam. Dla mnie osobiście, szajs. Może trafiłem na felerny. Ultegra z organoleptycznych doznań wypadła lepiej. Niech każdy wierzy w to co uważa. Nic nikomu nie narzucam.

Nie miałem nigdy vanforda , ale jeśli kołowrotek jest podobny do stradica ci4+ bo miałem 3000 to po 1 kowrotek ciężką chodził już pod oporem 15 gr , dodatkowo kołowrotek po łowieniu takimi ciężarami przez pół roku ,z rolki prowadzącej żyłkę zaczęły wydobywać się dziwne piskliwe dźwięki.

Zdecydowanie ten kołowrotek nie nadaje się nawet do średniego łowienia moim zdaniem .

Edytowane przez Nowy900

• 2 tygodnie później...

Panowie jakieś negatywne odczucia do nowej ultegry? Zmiana pracy na gorsze? Jak Wam się sprawują kołowrotki po jakimś czasie użytkowania? Muszę Zakupić kołowrotek do bardzo lekkiego łowienia i rozważam ten model w rozmiarze c2000 lub 1000.

• Like 1

Dla mnie xul to temat niszowy... Miałem vańka to sprzedałem bo na kilkanaście wypadów w roku to szkoda żeby leżał i kupiłem certate do sandaczówki. Ale coś do około 500 zł bym chciał nabyć do takiej zabawy.

Michał...Potwierdzam to co Przemek pisze odnosnie fuego. Ultegra 4000 z niższym przełożeniem obskoczy temat. Przy mniejszej gramaturze nie będzie problemu z praca również. Zawsze możesz tez postawić na stradica fl.

Edytowane przez woblery L.E.