Fatso Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 I Ultegra i Vanford na stronie shimano eu są w rozmiarze C2000S. Powiedz mi jakiego przełożenia używasz w UL? Im wolniej tym lepiej czy np niwelujesz sobie wielkość kołowrotka większym przełożeniem? Bo to tez ważna kwestja przy wyborze nowego sprzętu Przy łowieniu z prądem na obrotówki dobrze mieć kołowrotek z większym przełożeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 A gdy pod prąd to już lepiej mieć z wolniejszym,ciężki temat ale każdy powinien już mniej więcej wiedziec czego oczekuje i gdzie będzie łowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Łowiąc na małe obrotówki i inne małe przynęty nie potrzeba małego przełożenia. To nie jest zestaw do łowienia troci na agresywnie pracujące woblery i obrotówki, prowadzone pod silny prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Ale też będzie ciut mocniejszy w środku by ciągnął do góry a małej obrotówki raczej w ekspresie nietrzeba zwijać.Ani to też krecioł do expresu boleniowego.Chociaz przy pstragach taki szybszy się przydaje faktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2021 Nie rozumiem nie należy przesadzać bo coś się stanie??Chyba jak wiadomo kołowrotki do Lekkiego łowienia występują w różnych rozmiarach i warto zawsze wziąć mocniejszą konstrukcję zwłaszcza że jest trwalsza... 1000 to raczej do podlodówki bardziej się nadaję , niż łowienie w rzece gdzie jeszcze kowrotek musi stawiać opór nurtowi rzeki ... Dlatego lepiej brać mocniejsze modele .Dobrze, że "moje" pstrągi nie zaglądają tutaj i nie czytają farmazonów. Bo bez pokrywy lodowej by nie brały, i najlepiej w wodzie stojącej.Od ponad 25 lat używam właśnie "tysiączek" shimano, z tylnym hamulcem, dragiem i "pełnoletnie" w dodatku. Na pstrągi, okonie i klenio-jazie (najpierw sedony, później wyższe modele), czasami, i to maksymalnie kilka razy w roku podpinam 2500, jak zapomnę torby z "kurdupelkami". Tym bardziej, że jeden i drugi rozmiar ma te same bebechy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Ultegra 4000 ... tak dla przemyślenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2021 Jezeli temu gosciowi wytrzyma kilka wypraw, to w naszych warunkach powinna dzalac kilka lat . Ale raczej jest to filmik pod publiczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Nie. To u nas wali się k...a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy900 Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 (edytowane) Dobrze, że "moje" pstrągi nie zaglądają tutaj i nie czytają farmazonów. Bo bez pokrywy lodowej by nie brały, i najlepiej w wodzie stojącej.Od ponad 25 lat używam właśnie "tysiączek" shimano, z tylnym hamulcem, dragiem i "pełnoletnie" w dodatku. Na pstrągi, okonie i klenio-jazie (najpierw sedony, później wyższe modele), czasami, i to maksymalnie kilka razy w roku podpinam 2500, jak zapomnę torby z "kurdupelkami". Tym bardziej, że jeden i drugi rozmiar ma te same bebechy.A kto mówił tu o 2500 ? Edytowane 28 Lipca 2021 przez Nowy900 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Jezeli temu gosciowi wytrzyma kilka wypraw, to w naszych warunkach powinna dzalac kilka lat . Ale raczej jest to filmik pod publiczke.Raczej nie pod publikę. Taki kołowrotek rozmiaru 4000 i 4000+ spokojnie sobie radzi w takich warunkach. Jak się prawidłowo użytkuje i serwisuje to pochodzi trochę. Dużo osób stosuje kołowrotek jako wyciągarki ryb z wody zamiast holując kijem a wybierać tylko luz linki.Później przekładnia zarżnięta. Tak samo przy ciąganiu zaczepów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 A kto mówił tu o 2500 ?Przeczytaj, Kolego, swój post #90 na spokojnie i po nim mój, ze zrozumieniem przeczytanego tekstu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowy900 Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Przeczytaj, Kolego, swój post #90 na spokojnie i po nim mój, ze zrozumieniem przeczytanego tekstu...A niech łowi ci się i milion lat na tej tysiące , farmazony to sam sadzisz i rozmiar 1000 napewno nie ma takich samych bebechów co 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 28 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 A niech łowi ci się i milion lat na tej tysiące , farmazony to sam sadzisz i rozmiar 1000 napewno nie ma takich samych bebechów co 2500.Tez mi się tak wydaje ze nie ma tych samych bebechów tylko mniejsze, skoro rozmiar body jest mniejszy (1000 ma wysokosc 88mm a 2500/c3000 93mm wysokości to wychodzi 5% mniejsze) to bebechy tez powinny być mniejsze ale... najlepiej sprawdzic numery czesci katalogowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Panowie rozmiar c2000 czy 1000 spokojnie obsłuży obrotówki rozmiar 1/2 nawet w nurcie. Formalnie można tym łowić nawet do 10g skupionej masy bez obawy. Do wędki jaką opisał kolega mestre16 osobiście wybrał bym c2000. Mam soare c2000pgss i bez zająknięcia obsługuje takie przynęty a przy tym zestaw nie wygląda karykaturalnie rozmiarowo.Dla przykładu poradziłem sobie na takim zestawie z sumkiem 80+ .Tak więc ten tego... Edytowane 29 Lipca 2021 przez woblery L.E. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2021 Panowie rozmiar c2000 czy 1000 spokojnie obsłuży obrotówki rozmiar 1/2 nawet w nurcie. Formalnie można tym łowić nawet do 10g skupionej masy bez obawy. Do wędki jaką opisał kolega mestre16 osobiście wybrał bym c2000. Mam soare c2000pgss i bez zająknięcia obsługuje takie przynęty a przy tym zestaw nie wygląda karykaturalnie rozmiarowo.Dla przykładu poradziłem sobie na takim zestawie z sumkiem 80+ .Tak więc ten tego...I taki też rozmiar zamówiłem, c2000shg. Teraz czekamy tylko na kuriera 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati100 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam. Ktoś może podpowie jaka wielkość łożyska kupic do knoba. W mojej ultegrze są tulejki, chciałbym je zastąpić łożyskiem.Z góry dziękuję za odpRoz 4000 Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez Mati100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 4x7x2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Ja bym też chętnie wymienił tulejki na łożyska, znalazlem na schemacie w spicie czesci 4 tulejki. Jest gdzies do kupienia caly zestaw podmieńczy czy trzeba każde z łożyska osobno kupować? Zna ktos moze wszystkie wymiary tych tulejek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Nie ma sensu wymiany tych tulejek.Poza knobem i podparciem przekładni.Tutaj akurat przekładnia jest podparta.Poza psychicznym komfortem nie odczujesz różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 W razie shimano łożyska7x11x34x7x2.53x6x2.52x5x2.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciastek Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Panowie, nigdzie nie mogę kupić szpuli w rozmiarze 2500. Może gdzieś widzieliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Ja też czekam na info od mefisto ale narazie niedotarły z jp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Nie ma sensu wymiany tych tulejek.Poza knobem i podparciem przekładni.Tutaj akurat przekładnia jest podparta.Poza psychicznym komfortem nie odczujesz różnicy.Czyli mowisz zeby nie rozkręcać kolowrotka? Co shimano złożyło niech człowiek jie rozkręca... akurat knob chcialem wymienić na korkowy i w zestawie dają łożyska to będzie jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x-games Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Tutaj coś dla ludzi co nie wiedzą co jak i gdzie szukać Schematy,fotki,wymiary łożysk itp https://www.shimanofishingservice.jp/price.php?f_p_cate1_id=1&f_p_cate2_id=13 https://www.shimanofishingservice.jp/parts_price.php?scode=04335 Koło numeru części jest symbol wymiar łożyska !!! Wymiary łożysk są tylko w opisie po japońsku.Wersja Eng ma tylko nazwę i symbol części !!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Przydatna informacja ale gdzie znaleźć wymiary tulejek ślizgowych? Żeby zastąpić je łożyskami? Części nr 66, 93 i 79 na schemacie Ultegry c2000shg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi