Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Części nr 66, 93 i 79 na schemacie Ultegry c2000shg.

66 - Wormshaft           5×8×2.5

93 - Rączka Korbka    4x7x2

79 - Nie znam wymiaru ale widziałem film na Youtube jak Rusek zakładał  chyba 2x5x2,5

Ta zamiana tulejki z przodu Wormashafta nic nie polepszy.Bardziej wymiana łożyska z tyłu. Częśc nr.66

PS.Shimano C 2000 SHG Częsc nr.66 ma rozmiar 2x5x2,5 więc to samo w Ultegra będzie :) Stella ma łożysko zamiast tulejki Częsc nr.66 ma rozmiar 2x5x2,5

U siebie w Ultegra C 5000 XG FC dałem w korbce 4x7x2 i chyba 4x7x2,5 bo nie było w sklepie od ręki.Zero luzu na korbce.Jak pamiętam to być może dałem 1 cienką podkładkę !!! Nie miałem więc dorobiłem z cienkiej podkładki z teflonu lub można wyciąć z butelki po coli o doszlifować na papierze jak za grube będzie :) Metoda prób.Zakładasz podkładkę jak zbyt ciasno korbka to szlifujesz.

Edytowane przez Jano

• 2 miesiące temu...

Panowie, zakupiłem nową Ultegrę 4000, i zastanawiam się, czy główka 5 gram i 4 calowa guma to za dużo dla młynka? Ewidentnie czuć pracę przekładni... Że luzy minimalne to rozumiem. Ale bebechy powinny działać cicho chyba? :)

Łowiłem 4000ka główka 15gram i canibal 12,5cm i nic niebyło czuć kompletnie podczas jednostajnego prowadzenia czy podbicia.Ale młynek też nowy i nawój bodajze89cm.Chyba trafiłes kiepski model.Bo moja kręci super tylko musiałem podkładek ująć by poprawnie nawijać-1,5mm pletki.

Ale pracuje bardzo fajnie ale dla mnie to krecioł bardziej do woblerów i żelastwa aniżeli podbijania gum.

U mnie nawój spoko, praca już nie. Może przewrażliwiony jestem, ale miałem już przygody że Stradiciem więc wolę dmuchać na zimne. Poczekam do końca sezonu i reklamacja. Tym bardziej, że nie podbijam raczej, a wlokę leniwie, bo tak tu pasuje rybom i mi :)

Krecioły bardzo podobne i wielkich róznic między nimi niema.Ale skłonił bym się ku stradikowi bo jest na papierze lepszy i kręci ciut ciszej,ale nieujmujac ultegrze.Jesli budżet lekki to który ładniejszy twoja kwestią.Do stradika chwilowo dostaniesz szpule beż problemu z ultegra jeszcze kłopot.

• 3 tygodnie później...

Stara Ultegra FB ma obudowę z kompozytu XT7 a FC ma elementy z CI4. FC ma micromoduł II z tego co pamiętam i ichni Silent Drive. Ogólnie powinna być lżejsza, mieć cichszą i płynniejszą pracę dzięki temu.

Mam FB i FC i FC kręci odrobinę lżej niż FB, lżejsza jest minimalnie.

• Like 2

Dziś pierwszy raz na wodzie. Na sucho trochę lepiej od wcześniejszego wypustu. Czuć było delikatne opory i obawiałem się że z przynętami na 2-4 gramowych główkach i inna drobnicą nie będzie tak fajnie jak sobie wyobrażałem ale nie wogole nie wpływało na czucie przynęt. Zobaczymy po dobrym sezonie. Jeden wypad to za mało na ocenę trwałości mechanizmu. Na razie jestem zadowolony.

post-51283-0-52475400-1638554654_thumb.jpg

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

Tak po 3wypadach przy łowieniu woblerami do8cm typu rapala countdown i główki12gram i gumka4cali niezauwazyłem nic niepokojącego.Zwija cicho pewnie i nic nie słychać stuków szmerów czy wiekszych oporów.Tyle że niełowie na ciężko ale rzucała łacznej masy około40gram i wszystko było ok.Zakupiona do lżejszego łowienia I pod bolki więc jest narazie ok.

Posiadam utegra 2500 z 2019 i 2021 roku. Ponoć pomiędzy rozmiarem 2500 a 3000 różnicą jest jedynie wielkość szpuli.

Jeśli tak, to chętnie kupię szpule do starszego i obecnego modelu szpule w rozmiarze 3000.

Nie w wielkość a głębokość szpuli. Tylko głębokością się różnią.

W Ultegrze nie ma hybrydy :-)

A już mi się nie chce za każdym razem prostować 3000 a C3000.

Tysiąc razy było to wałkowane a i tak się nic nie zmienia :-)

Dlatego napisałem że shimano a nie konkretnie utegrze????

Trzeba prostować bo co któryś dzień ktoś sprzedaje shimano 3000... Albo pytanie czym się różni 2500 od 3000... ????

• Like 1