Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba trafić na dobry kołowrotek shimano !!! Jakiś czas temu byłem w sklepie w gdyni w wedkarski.com i macałem 3 kołowrotki shimano :) Twin Power 4000pg.Stradic 4000 i Ultegra 2500 nowy model.Jak się zdziwiłem że Ultegra chodziła z tych 3 Shimano chodziła najlepiej i najciszej !!! Twin Power 4000pg coś szumiało i ocierało że masakra:) Stradic też tragedia.........Ale 2 tygodnie temu spotkałem gościa na Motławie i miał Stradica c3000 i Vanforda 2500.

Jego Stradic kręcił bajecznie maślanie jak Stella :) Trafił na dobre spasowanie :) ps.Z tymi szumami i ocieranie w shimano to podobno normalne:) Nie zawsze się ułoży nad wodą:) Są 2 miejsca gdzie może to ocierać ? Trzpień - Zespół wału głównego.Ale tez ten trzpień który jest koło wormshafta !!!

Widziałem filmiki na youtube  co ruskie wyjmowali go i dawali do szlifowania do jubilera aby był gładszy !!! Po szlifowaniu szum cichł lub znikał całkowicie :)

Coś w tym jest :) Mam Sedone 4000 drugi sezon i chodzi jak masło i nić nie szumi jak w mojej Ultegrze 3 letniej.Sedona,Nasci,Sahara nie mają wormshafta i może o to chodzi że są ciche........Jak ktoś myśli o mocnym kołowrotku to brać w ciemno minimum Ultegre 4000 ja mam 5000 ale szpula wygląda jak 4000 sedona.

• 1 miesiąc temu...

No i zakupiłem ultegre 4000 fb pod kątem uniwersalnego spina w przedziale cw 5-25 gram zobaczymy jak to bedzie śmigać. Mam nadzieje ze się nie wysypie po sezonie.

Będzie, będzie. Ostatnio kumplowi serwisowałem ultegry 2500 i 3000, w tych pieniądzach bardzo przyzwoite kręcioły.

• 1 miesiąc temu...

Ja dziś swoją utopiłem. Pod wodą była sekundy. Jedynie szpula i korbka w miejscu gdzie się składa miała oznaki topienia. Rozebrałem a tam wszędzie sucho. Bardzo dobre uszczelnienie z każdej strony. Środek bardzo dobrze wykonany, wszystko super spasowane. Miodzio.Gdyby miała przełącznik obrotów wstecznych....

Edytowane przez Andru77

Cześć wszystkim!

Proszę o pomoc w wyborze kołowrotka. Planuje zakup shimano ultegra 4000 fc lub shimano stradic 4000fl.

Kołowrotek ma służyć jako uniwersal do max 25 cw. Jaki wybór waszym zdaniem będzie rozsądniejszy?

Łowię na rzece Bug.

Pozdrawiam! Dziękuje!

Tak działa w praktyce CI4+

IMG-20220313-WA0006.jpg

A czy wiesz, jak to się stało Robert?

Bo takie wrzucanie fotek,nie mając zielonego pojęcia, w jaki sposób został uszkodzony kołowrotek, troszkę jest nie w porządku... No chyba, że widziałeś, jak to się stało. ????

• Like 1

Tak działa w praktyce CI4+

attachicon.gif IMG-20220313-WA0006.jpg

Po co wrzucasz takie fotki skoro nie wiesz co się stało? To zdjęcie było dziś na FB. Chłopak się na ten młynek przewrócił. Więc jednak wina uzytkownika. I tak jak wyżej napisane Ultegra ma stopkę alu.

Ale nie pykło :-)

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Coś mi się ubzduralo, że w tym młynku stopka też jest z plastiku... :(

Wrzuciłem zdjęcie, które dostałem od kolegi bez opisu sytuacji.

Ot cała historia dla dociekliwych obrońców Shimano :)

Obstawiasz, że daiwa takie wypierdolenie na siebie by wytrzymała?

Jakby była z sowieckiej stali to może.......

• Like 6

Józek, w przeciwieństwie do niektórych osobników to akurat dla mnie nie ma znaczenia czy sprawa dotyczy Shimano czy Daiwy ;)

Widziałem ostatnio podobne przypadki z Vanfordem i tylko dlatego poczułem się zaniepokojony.

Swoją drogą nóżka z Zaion-u nie różni się wizualnie od tej z metalu, a w Shimano CI4+ jest wyraźnie pogrubioną - miałem Rarenium 4000FB i przez ta swoją "grubość" okropnie rozpychał mi palce co w konsekwencji doprowadziło do sprzedaży tego kołowrotka.

Edytowane przez rolen

Józek, w przeciwieństwie do niektórych osobników to akurat dla mnie nie ma znaczenia czy sprawa dotyczy Shimano czy Daiwy ;)

Widziałem ostatnio podobne przypadki z Vanfordem i tylko dlatego poczułem się zaniepokojony.

Swoją drogą nóżka z Zaion-u nie różni się wizualnie od tej z metalu, a w Shimano CI4+ jest wyraźnie pogrubioną - miałem Rarenium 4000FB i przez ta swoją "grubość" okropnie rozpychał mi palce co w konsekwencji doprowadziło do sprzedaży tego kołowrotka.

Co się dziwisz, obecnie coraz większy fajans się robi. Super, hiper zaiony, pierdyliony...

To nie maszyny z 1998 roku aluminium  metal body i nieśmiertelne czarnuchy.

Muszą teraz coraz lżejsze robić, bo młodzież coraz bardziej w garściach lelawa się rodzi :)  :)  :) .

• Like 4

Kto w 98 wyobrażał sobie łowić celowo szczupaki czy sandacze, wędkami poniżej 2m często o wadze niższej niż 80g? . Podpinając pod krótka wędkę do 20-stu kilku g która jest poprawnie wywazona kolowrotek o masie 300g+ mijamy się z celem . Taka masa zabija całą finezje wędkowania. Idąc dalej przy długim kiju z lekkimi przelotkami z odpowiedniej długości rekojescia po co nam cegła 350g kiedy mamy wędkować cały dzień???

Kiedyś to były chłopy...

• Like 1

I tak jak wyżej napisane Ultegra ma stopkę alu.

Ale nie pykło :-)

Sprawdziłem na japońskiej stronie i jednak od samego początku miałem rację, bo cały korpus w ultegrze jest z "plastiku" co widać na zdjęciu.

Czyli jednak coś tam "pyklo" jak to sam określasz :)

https://fish.shimano.com/ja-JP/product/reel/hanyouspinning/a075f000035yx29qaa.html

• Like 1

https://www.fishingstore.pl/product-pol-20154-Kolowrotek-Shimano-Ultegra-FC-4000.html

Ok. Mój błąd bo zasugererwałem się opisem sklepu. Co nie zmienia faktu że wszystkie tego typu uszkodzenia są winą użytkownika. Są setki kołowrotków platikowych i jakoś dają radę. Przy przewrotce z wędką to i alu stopki pękają.