Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

@saitt, @bolen30 , dziękuję za informacje. Niestety mam teraz jeszcze większy mętlik. Miałem faworyta w rozmiarze 3000, ale z tych danych wynika, że 3000 a 2500, to to samo tyle, że z głębszą szpulą. Identyczna waga, taki sam nawój w cm, ta sama szerokość szpuli, tylko większa pojemność linki (co wcale dla mnie nie jest atutem - więcej niepotrzebnego podkładu). FC 2500 ma chyba nawet zgrabniejszy uchwyt do rączki...  Pozostaje dylemat 2500 czy 4000? Ten kijek, pomijając długość, jest całkiem finezyjny. "Turbo" najprzyjemniej współgra z woblerami w rodzaju Salmo Executor 7 cm, obrotówkami Mepps Aglia 3, gumami do 10 cm na lekkich główkach (3-7 g) typu SG Cannibal. Cannibal 12,5 cm +3 g główka to max jeżeli chodzi wagę (około 22g) - przy takiej przynęcie jest jeszcze czym zaciąć, ale rzuty są mało dynamiczne (kijek w górnej granicy swojego c.w. "zdycha" i traci na dynamice). Poszlibyście na moim miejscu w #4000? Różnica wagowa kołowrotków to 225g (2500/3000) do 270g (rozm 4000)?

Edytowane przez adiz1

Jeśli szczupaki na lekko i krecioł wmiare jest zbalansowany z kijkiem to poco dokładnie gramów skoro wystarczy.Mysle że przy cw 21g krecioł 2500,3000 wystarczy .Chyba ze więcej szczupaki na ciężej niż pstragi to musisz już sam zdecydować.Body 2500i3000to samo tylko pojemność inna jak w stradiku fl przykładowo.

• Like 2

Wybaczcie, ale jeszcze pomęczę Was pytaniami. Czy Ultegry FC 2500/3000 to wielkościowo  (szerokość szpuli i ogólne gabaryty) to samo co Stradic FL 2500/3000? I analogicznie - czy Ultegra 4000C = Stradic FL 4000?

Pytam bo byłem przejazdem w większym mieście i miałem w sklepie, w rękach Stradica FL 3000. Taki jakiś mały i delikatny mi się wydał. Szpula niewielka... (ale praca bajeczna).

• 2 tygodnie później...

Nowa ultegra pruczdibrego marketingu nadaje się tylko do lekkiego łowienia. Sypia się szybko. Zdecydowanie polecam dołożyć do stradic , 4000 z wolnym przełożeniem ogarnia naprawdę fajne przynęty i nie musi to być fl.

U mnie stara ultegra juz 3 sezon smiga na sandaczach przy wedce 10-40. Byla na smarowaniu, ma dolozone lozyska w miejcach tulejek, chodzi jak masło, nic sie nie sypie. Nowa w tym roku obskakuje kij do 21g, poki co tez jest okej. Moim zdaniem kolowrotki warte swojej ceny.

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

Nowa ultegra pruczdibrego marketingu nadaje się tylko do lekkiego łowienia. Sypia się szybko. Zdecydowanie polecam dołożyć do stradic , 4000 z wolnym przełożeniem ogarnia naprawdę fajne przynęty i nie musi to być fl.

Co takiego się dokładnie sypie? Tylko nie napisz że napęd bo napęd Ultegra ma taki sam/ zamienny ze Stradic i Sustainem.

• 1 miesiąc temu...

Ja używam 4000 FB do łowienia szczupaków. Dla mnie jest lepsza pod szczupaka od 4000 FC ze względu na niższe przełożenie i większą wagę. Za to pod sandacza mam podpiętą 4000FC. Tam niższa waga mi nie przeszkadza bo i kij krótszy oraz delikatniejszy. Oba kołowrotki godne polecenia. Przesiadlem się na Ultegry ze Stardicow FB i nie żałuje. Pozdrawiam

Który Waszym zdaniem lepszy? Ultegra fb czy fc w rozmiarze 4000?

Ultegra 4000FC jest unowocześnioną wersją "starej" Ultegry 4000 FB. FB ma tylko z FC wspólną, mocną przekładnię Hagane. FC dołożono nowsze uszczelnienie X-protect, obudowę z Ci4+, szpulę ze zmodyfikowany rantem, napęd Micromodule II. Tego nie ma w FB.  Uważam też, że FC z nawojem 87 cm (5,3:1) jest bardziej wszechstronnym i uniwersalnym kołowrotkiem. FB w standardzie ma "skromne" 77 cm. A jak mało to mamy jeszcze w 4000FC dwie szybsze wersje coś 99 i 105 cm nawoju. We współczesnych lekkich wędkach też lepiej mieć te 15g lżejszy kołowrotek. Po roku łowienia na 4000FC (szczupak/sandacz na zaporówce) byłem na tyle zadowolony, że niedawno dokupiłem sobie 2500FC (w szybszej wersji HG) na pstrągi. Wydaje mi się, że 4000FB może zainteresować osoby, które chcą mieć dość specjalistyczny zestaw np. do łowienia szczupaków na cięższe , kilkudziesięciogramowe przynęty, raczej "na ciąganego" niż do łowienia w szybkim opadzie. 

Edytowane przez adiz1
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Radzę nie kupować tych kołowrotków w ciemno, chyba że macie jakiś zaufany sklep. Chciałem kupić 2 sztuki 2500fc do lajta. Kręciłem w sklepie stacjonarnym chyba pięcioma i każdy pracował inaczej. Jak nie czuć przekładnię, to coś stuka lub szura. Albo jakiś stukający luz na uchwycie korbki. Ciężkie czasy nastały, chcesz, wydać 1200-1300 na 2 kołowrotki i ciężko cokolwiek normalnego dobrać.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

Radzę nie kupować tych kołowrotków w ciemno, chyba że macie jakiś zaufany sklep. Chciałem kupić 2 sztuki 2500fc do lajta. Kręciłem w sklepie stacjonarnym chyba pięcioma i każdy pracował inaczej. Jak nie czuć przekładnię, to coś stuka lub szura. Albo jakiś stukający luz na uchwycie korbki. Ciężkie czasy nastały, chcesz, wydać 1200-1300 na 2 kołowrotki i ciężko cokolwiek normalnego dobrać.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

To nie tyczy się tylko ultegry. To samo vanford miravel czy nawet vanquish trafić dobry egzemplarz to jak wygrać w totka

• 2 miesiące temu...

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, skąd bierze się różnica w długości nawijanej linki między Ultegra 1000(64 cm) a C2000S(69 cm)? Takie samo przełożenie i body, ale nawój się różni. Różnią się rotorem, czy może się mylę i różnią się korpusem? Dla przykładu Stella 2500/C3000, Stradic 2500/C3000, Nasci 1000/C2000S mimo "różnicy" w rozmiarze mają taki sam nawój. Myślałem, że to błąd w opisie katalogowym, ale w Vanfordzie 1000 i C2000S podobnie jak w Ultegrze też występuje różnica w długości nawoju.