Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Ciężko powiedzieć kręcąc w fotelu :) na pewno kołowrotek jest lepiej wykonany, masywny czuc w porównaniu z daiwa ze w środku jest masywniejszy środek,lepiej spasowany nie wiem czy to kwestia tego ze daiwa byla nad woda i trochę kręciła a ten jest po prostu nowy i smar sie dobrze nie rozszedł. Wiecej napisze jak wyskocze nad wode.

ktoś wie do czego to służy? 8f20672bc430.jpg

Edytowane przez Michci0

Dzieliłem się już opinią o ultegrze 4000 zaraz po zakupie. Teraz mogę powiedzieć coś więcej po roku dość intensywnego użytkowania ☺ przypomnę kołowrotek do średniego spinningu na dużej rzece. Przynęty to wobki kleniowe duże i małe, obrotówki do rozmiaru 3, gumy max 8cm i 10g i sporo boleniowania wobkami 8-14g. Raczej bardzo ciężko nie miał ale lekko też nie. Dźwięk który pojawił się na początku czyli szum i jakby latające kuleczki w plastykowym kubeczku nadal obecne-doszedłem do tego że jest to łożysko z rolki prowadzącej. Po przesmarowaniu jakiś czas jest lepiej. Mam nowe łożysko jak zmienie dam znać ☺ Kołowrotek nadal śmiga płynnie i bez luzow. Jestem w sumie zadowolony.

• Like 1

Stradic ma metalową pokrywę korpusu ze stopką (mowa o Stradicu fk czyli 2015), łożyska klasy SARB i jednoczęściowy kabłąk oraz 1 czy 2 łożyska więcej. Wg mnie różnica w cenie zbyt mała żeby nie dołożyć do Stradica.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 1

Jestem po pierwszych testach ultegry, szczerze polecam.

Kołowrotek kreci bardzo płynnie i co najważniejsze dla mnie, nie wydobywają się z niego absolutnie żadne stuki. Kabłąk zbija się bardzo płynnie i lekko. Testowałem rożne przynęt keitechy 3" na 6gr główce, blaszki typu comet rozmiar 2, salmo butcher 5.  większego nic nie zakładałem bo kijek by nie dawał rady. Do takich przynęt tez będzie kołowrotek wykorzystywany i myślę ze spełni swoje zadanie. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z  zakupy i szczerze polecam bo warto.

Ultegra przeszła test bojowy wyśmienicie nawet zostala ochrzczona już wymiarowym szczupakiem.

bc7c76faea44.jpg

• Like 2

Nowa Ultegra C3000

Chodzi płynnie wydając z siebie szum. Jedyna rzecz do której mogę sie przyczepić to luz na korbce. Szarpiąc za korbkę lub potrząsając kołowrotkiem słuchać stuk, który spowodowany jest jak mniemam owym luzem. Stuka wówczas chyba przekładnia?

Czy taki luz to norma w nowym egzemplarzu?