Skocz do zawartości

Shimano Ultegra (2017 & 2021)

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Ja Ultegrę mam przy lekkiej szczupakówce. Czyli 7 gr plus guma 7-9cm. Myślę, że to maks dla tego kołowrotka przy długotrwałym i intensywnym użytkowaniu. Jeśli chcemy mieć pewność, że go nie zajdziemy.

O jakim rozmiarze, przełożeniu i użytkowaniu piszesz? Intensywne wędkowanie to dla mnie 3-4 wypady w tygodniu. Te informacje są istotne dla tych co szukają.

Ja ze swojego doświadczenia napiszę tak, rozmiar 3000 FB (lub jak kto woli odpowiednik 2500 FB z nieco płytszą szpulą) spokojnie obsługuje główki do około 18g plus gumy 4" (najczęściej 3,25"). Podbicie wędką (nie kołowrotkiem). Rzadko łowię na tzw. wleczonego. Kołowrotek chodzi cały czas tak samo. Wędkowanie 1 góra 2 w tygodniu po kilka godzin na turę, czyli dla wielu "niedzielny" wędkarz - niestety :)

Po sezonie 2018 dokupiłem rozmiar 4000 FB XG pod bolki (używane wobki maks. 12-14g).

Pozdr.

Spoko, ale dalej nie znamy rozmiaru i modelu kołowrotka oraz częstotliwości jego użycia. Ja opisałem swoje doświadczenia. Ty twierdzisz, że Biomka używasz do cięższego łowienia - spoko. Ale po czym wnioskujesz, że maks. dla Ultegry to 7 gram plus guma?  Łowiłeś ciężej i coś się stało? Z wypowiedzi wnioskuję, że takich testów nie było to skąd to przekonanie? Pojawił się luz na przekładni, korbie? To są konkrety.

• Like 3

Odczucia to jedno, testy to 2. Ja mając do cięższego łowienia Biomastery nie będe robił takich testów z Ultegrą. W Biomku CZUJE moc w Ultegrze nie ...

Ja mam wręcz odmienne odczucia dotyczące shimano ultegry. Uważam, że to młynek, który "może" więcej. 

• Like 1

Zgadzam się, jednak wraz ze wzrostem ceny coraz rzadziej możemy trafić na szumidło tudzież rzęzidło lub obcieradło. Wyraźny przeskok jakości następuje od twina. Wsród nich i vańków rzadko trafiają się wspomniane wyżej kartofle, a stella wg moich obserwacji jest praktycznie bezpieczna. Krążą jakies legendy że ktoś tam trafił nową felerną, ale raczej to znajomy słyszał, że sąsiada szwagier ma ma kuzyna który o tym gdzieś czytał. Przy tej średniej półce, tj. od ultegry do sustaina lepiej zakręcić własnoręcznie przed zakupem. Tu rzęchy i suchotniki atakują licznie.

Edytowane przez smokwelski

A zrobiłeś może jakieś testy...przy jakim obciążeniu wymięka ? Myślę nad taką maszynką do małych gumisiów, obrotówki "0" wir. ogonki 4g...da radę ? :)

Mam ją przy Mhx 871 więc małe główki i woblerki to wszystko, ale uważam że to dość solidny kołowrotek i spokojnie sobie poradzi z tym co piszesz.

Przy 10 gr plus cannibal 12 czułem pracę na korbie ... tyle, tylko tyle i dla mnie osobiście aż tyle.

W kołowrotku shimsno przy rozmiarze 2500 to zdecydowanie za dużo jeszcze jak łowisz w rzece z srednim i mocnym uciągiem... Przeciążasz go.

Mnie tylko zastanawia jedno. W jakim celu, skoro kołowrotki "niby" nie są przystosowane do" takich" ciężarów,po co mają tak głębokie szpulę?????

Skoro kołowrotek jest przystosowany do powiedzmy 20g ( przykładowo rozmiar C 3000) pełnej masy przynęty,i chodzi mi tutaj o gumy, to dlaczego nawój jego to 270m linki w rozmiarze 1,5 PE?????

• Like 2

Ja mam Ultegre 4000FB kupiona u Mefisto. Najciezej lowilem 30g i guma 4" - praca bez zająknięcia, osobiście myślę, że i dorsze z lekkimi pilkerami w Kolobrzegu by obskoczył ten kolowrotek :D inna sprawa, że dla wielu też jestem raczej "niedzielny" wędkarz. Na SFP w Szczecinie porównywalismy troche z kumplem Ultegre 4000 i Stradica Ci4+ 3000 i kumpel stwierdził, ze do sandaczowania Ultegra wydaje sie trwalsza. Chociaż ku mojemu zdziwieniu masa wędkarzy orała na ciężko mlynkami 2500-3000 i wszystko grało:D

• Like 1

Moim skromnym zdaniem różnice pomiędzy wspomnianym Stradicem a Ultegrą są kosmetyczne (pomijam wagę). W każdym razie nie aż tak znaczące (choćby jedno łożysko więcej w knobie). U mnie były dwa podejścia i za każdym razem ze sklepu wyszedłem z Ultegrą.

Co do rozmiaru. Kołowrotek 4000 u mnie często nie pasuje pod kije krótsze niż 2.4m przeznaczone do średniego spiningu. Tak czy inaczej pod jednoskłady do 2.2m używam 2500/3000. Nie mam wrażenia abym "katował" kołowrotki w tym rozmiarze. Brak niepokojących oznak zużycia. Jak wcześniej pisałem główek używam maks. do 20g i wypady maksymalnie 2 w tygodniu.

Edytowane przez Dawid.K

Mnie tylko zastanawia jedno. W jakim celu, skoro kołowrotki "niby" nie są przystosowane do" takich" ciężarów,po co mają tak głębokie szpulę?

Skoro kołowrotek jest przystosowany do powiedzmy 20g ( przykładowo rozmiar C 3000) pełnej masy przynęty,i chodzi mi tutaj o gumy, to dlaczego nawój jego to 270m linki w rozmiarze 1,5 PE?

Odpowiedź jest prosta, nie czytają jerkbait.pl.
  • Like 2

Ja się tam nie obawiam :). A jeśli już czytają, to pozostaje nam tylko czekać na wersje dedykowane na rynek Polski. Shimano ultegra 4000pl, moc hamulca 30kg, pojemność szpuli 300m 0.25mm, przeznaczenie : ultralajt i fotel. W pakiecie szum rzeki, masło krakowskie i łożysko w szarej rolce. Jdm-hagane, Pl-wislane. Z pewnością kupię pod cierniki, może nie zajade. :) pzdr

• Like 8