Skocz do zawartości

A oto i moja przygoda z rodbuidingiem :)

yankis

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy o tym nawet nie myślałem, do czasu aż niejaki Marek vel słodziaksos z portalu www.wedkarzmorski.pl wrzucił opis budowy swojej xzogi. Czytam i nie wierzę, skoro on to zrobił, to chyba nie jest to aż taki problem. Był dla mnie inspiracją :mellow:
A że człowiek zawsze miał zacięcie do majsterkowania więc przystąpiłem do przeglądania forów i internetu. Trafiłem na to zacne forum i na forum multiplikatora. Naczytałem się, naoglądałem i wzięło człowieka bez reszty <_< Tym bardziej, że miałem w ręku wędki ze stajni XRods Daniela, Rodmas Łukasza i innych rodbuiderów i bardzo mi się podobały, było w nich to coś, czego nie ma na sklepowych półkach
Oglądając fotki w sklepach internetowych porobiłem sobie urządzenia, które będą przydatne, choć pewnie można by się i bez nich obejść, ale ja jestem taki mały perfekcjonista :D Odwiedziłem kilka sklepów internetowych i nie tylko, i zakupiłem komponenty. Przyszedł czas na pracę.
Dziękuję za pomoc i dobre słowo i porady Danielowi, Buriemu, Łukaszowi z Rodmas - pamiętam słowa: szlifowanie rękojeści to najlepsza rzecz w budowaniu - przyznaję tak jest zaiste, człowiek mało orgazmu nie dostaje i innym, którzy wspierali również na forum. Poniżej kilka fotek z pierwszego projektu Phenix Karabela 867M-2, a na ukończeniu już drugi xzoga TAKA-G 66, znacznie bardziej skomplikowany jak dla mnie, bo to spirala :unsure:

phe01.jpg

phe02.jpg

phe04.jpg

phe05.jpg

phe08.jpg

phe09.jpg

phe10.jpg

phe13.jpg

phe07.jpg

phenix07.jpg

phe03.jpg

phenix01.jpg

phenix02.jpg

phenix03.jpg

phenix04.jpg

phenix05.jpg

phenix06.jpg

phenix08.jpg

phenix09.jpg

phenix10.jpg

• Like 2

Jak nie za twardy w szczycie, to ja bym nim sobie trollnął Ale pod multika, zdecydowanie.

A tak BTW – to jest przykład wędki bardzo oszczędnej w wykonaniu (chodzi oczywiście o użyte dodatki, a nie o koszty), a klasycznie pięknej. Moje klimaty.

Tak to wedka zdecydowanie tez w moim guscie :D

Aż trudno uwierzyć że to Twój pierwszy kij patrząc na omotki - gratulacje ! Czym lakierowałeś?

No nie obyło się bez poważnych problemów. Niestety nie z mojej winy, a za sprawą nierzetelnego sprzedawcy, firmy Mud Hole. Otóż sprzedali mi U-40 Dura Gloss LS Supreme, który okazał się przeterminowany. Oczywiście nie wiedziałem o tym, bo i skąd. Dopiero katastrofa zmusiła mnie do szukania pomocy. Byłem załamany, bo spieprzyłem całą pracę i myślałem, że to moja wina. Po konsultacji okazało się, ze mam lakier przeterminowany o czym świadczyło mleczne zabarwienie składnika głównego resin. Kolega Buri z forum multiplikator poinstruował mnie jak usunąć lakier i powtórzyłem operację z lakierem Flex Coat Rod Finish kupionym już w firmie www.barlowstackle.com - fajny i tani sklep :D Sam lakier natomiast idealny. Sam się lakieruje :D

dsc04679.jpg

Edytowane przez yankis

Uuuu, przykry widok. Dobrze, że skończyło się tak jak jak się skończyło. Czy możesz przybliżyć, na czym polegała katastrofa?

Żywica była dosyć gęsta i miała taki mleczny kolor. Nic to dodałem utwardzacza i wymieszałem. Nie otrzymałem idealnej konsystencji, jakieś takie mikroskopijne mleczne farfocle w nim pływały. Nie pasowało mi to, ale myślę sobie tak pewnie ma być. Naniosłem lakier na omotki, a te prawie posiwiały od pęcherzyków. Ogrzałem lakier, a tu zamiast znikające bąble, to lakier się zaczyna utwardzać nie rzednąć, może z tego wszystkiego i go przegrzałem. Z drugim lakierem nie miałem żadnych problemów, pięknie współpracował :D Nawet jak chciałem coś poprawić, to on dobrze wiedział o co mi chodzi :D

Ja bardzo chętnie wyskoczę z Wami na rybki tylko to jest zależne od kalendarza kiedy i jak.

Yankis powiedział że w wolnym czasie może mi przygotować kijek kleniowo-jaziowy za co bardzo dziękuję! Mi się nie spieszy z terminem a pewnie wcześniej zobaczymy drugi kijek który jest w produkcji

Co to będzie tym razem?

PS. Nie podejrzewałem że więcej nas z tych okolić

• Like 1

Piękny kijek i super wykonanie.P487 już wiesz, kto ci ukręci kijek?I konsultacje masz na miejscu.Askoro obaj jesteście z Kwidzyna a ja z NDG ,to może jekieś spotkanko poglądowe nad Wisełką,Ark70 pewnie też by się pisał?

Pozdro

Rafał

Pisałby się ,pisał.jak mnie zaprosicie B), i jak czas pozwoli.

Jak to się mówi rzutem na taśmę skończyłem drugą wędkę, a dziś wyjazd do Norge :D U mnie to normalne :angry:

Najgorsze, że żadna nie testowana :dry:

xzog02.jpg

xzog01.jpg

xzog03.jpg

xzog04.jpg

xzog05.jpg

xzog07.jpg

Fotki na szybko, więc takie sobie. Najgorzej to mi wychodzą napisy, ale to szczegół

Może z Norge będą jakieś fajne :(

Edytowane przez yankis
  • Like 2

Znowu bardzo ładna wędka i nie potrzebnie się martwiłeś o kolorystykę ,wyszło super Mnie osobiście zainspirowałeś prostotą urządzeń do wykonania rękojeści i końcowym efektem.Wieć postanowiłem też spróbować.Mam pytanie ,gdzie można dostać te łożyskowane kóleczka pomocne przy obróbce rękojeści?

pozdro

Rafał