toms72 Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Ja w swojej maszynce kupiłem kółka od bramy plus założyłem dętki przeciętej z przeciętej dętki rowerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Ciekawe rozwiązanie .Przegłądając szpargały w piwnicy ojca wpadły mi w ręce łożyska śred. 3cm i myśle aby właśnie przykleić do nich gumę z dętki.Ale po głowie c hodzi mi już tokarka do drewna na aledrogo ok 300pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 7 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Co prawda niewielkie te ryby, bo 10kg przekroczyć nie mogę, ale kije sprawiają się dobrze. Może w xzodze deko przydługa rękojeść, ale za to przy poważniejszej rybie można w pasie ją ładnie osadzić i holować. Phenix super, przeciążany do 300g nawet daje rade. Bardzo czułe kije wyszły, xzoga bardzo czuła, ale jednak klasyczny spinning jak dla mnie górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Tak z nudów zrobiłem dwa kijki Phenix2 Drugi kijek.Wędka wykonana z tak zwanego odzysku. Wyłowił kolega Tom w Norge fajny kijek G.Loomisa. Było z nim sporo roboty, bo był zniszczony i nie jestem do końca przekonany, czy nie ma mikrouszkodzeń, które dadzą kiedyś znać, ale można również założyć, że posłuży długie lata i tego się trzymajmy Wyciągnięte prosto z wody: A tak wygląda dziś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Świetna historia z tym kijem z odzysku ! Myślę że to ogromna satysfakcja dla Ciebie tak odszykować kij, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Reaktywacja kijka nieźle Ci wyszła .Podziwiam za zdolności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Swietna robota - bardzo ladnie to wyglada. Widze tez ze nie boisz sie odwzniejszych kolorow na omotkach Male pytanko - jak dociskac dzielone rekojesci przy klejeniu? Bylem pod wrazeniem ze najpierw czesc gorna a potem oddzielnie dolna juz bez docisku - ale u Ciebie jakos inaczej to wyglada. A moze to wlasnie 2gi etap z dociskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Świetna robota! Szczególnie topielec mi się podoba. Pięknie położony lakier i ciekawy kolor omotki.Super pozdro A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Oba kije bardzo ładne, ale to topielec robi większe wrażenie, a szczególnie gdy spojrzy na zdjęcie przed i po... Kolor omotek i wykonanie fantastyczne! Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Ogrom wrażeń. Super robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 a ja mam prośbę żebyś napisał trochę więcej o okolicznościach wyłowienia tego topielca gdzie to było , w jaki sposób etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Male pytanko - jak dociskac dzielone rekojesci przy klejeniu? No przecież jak jest gwint to możesz dać dodatkowe listweki dociskające (uwaga na pierścionki, jeśi są). No chyba, że na dwa razy klejenie, ale to trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Świetne wędeczki, gratuluję pomysłu jak i samej jakości wykonania. Widzę, że zrobiłeś dwie takie same wędki na blanku Phenix Karabela PSW 867 M-2 więc podejrzewam, że ma on w sobie to coś. Mam prośbę, czy mógłbyś coś więcej powiedzieć o nim? Czy jako spinning na suma spełniłby swoje zadanie? Jak wygląda w nim komfortowy zakres przynęt przy takim spiningowaniu? Zauważyłem, że różnie mu określają c.w. (40-160 lub 60-220) Powęszyłem jeszcze trochę i: Phenix super, przeciążany do 300g nawet daje rade. Jestem zatem w lekkim szoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 5 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Bardzo dobry blank, mocny i czuły. Ja używam na dorsze. Pilkery od 100g do 200g, można go przeciążyć, ale już nie jest taki czuły, robi sie kluskowy. Ostatni Phenix był wręcz maltretowany przez kolegę, nie wiedziałem, że tyle może wytrzymać. Na sumy na pewno się nadaje, często rzucam daleko pilkerami 150g i nic złego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Bardzo dobry blank, mocny i czuły. Ja używam na dorsze. Pilkery od 100g do 200g, można go przeciążyć, ale już nie jest taki czuły, robi sie kluskowy. Ostatni Phenix był wręcz maltretowany przez kolegę, nie wiedziałem, że tyle może wytrzymać. Na sumy na pewno się nadaje, często rzucam daleko pilkerami 150g i nic złego się nie dzieje.Dzięki!!!A dolny zakres rzutowy jaki byś mu dał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Piękne te kijaszki szczególnie rękojeści przypadły mi do gustu Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_S Opublikowano 12 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Witam wszystkich!To ja wyłowiłem topielca Początkowo chciałem go wyrzucić, ale postanowiłem zabrać i.... oto efekt końcowy.Okolicznosci połowu: wypłynelismy z miejscowości Kabelvag (Lofoty, Norwegia) w lipcu 2011. Między łowieniem dorszy, molw, czarniaków, brosm i innych paskud delikatne branie, dynamiczny hol i ... po kilku minutach wyholowałem kija z multikiem. Multik nadawał sie na szrot ale kijek pozwoliłem sobie zachować. Od początku planowałem go oddać do renowacji dla kolegi LEGO. Efekt końcowy- widoczny.Kijek jest po pierwszych testach na sucho, ładnie wyważa się z kołowrotkiem rozmiaru 4000. Sądze, że budowniczy nawet zanizył jego c.w. Sądze, że z pilkami, gumami 70- 80g będzie ładnie współpracował.Jeszcze raz dzięki, Marek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) Kolega poprosił, to zrobiłem kijek, coś na okonia chyba. Pierwszy kij nie związany z morzem, ale może nie ostatni Edytowane 24 Stycznia 2015 przez yankis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Super śliczna robota , gratulacje. Kije to absolutna czołówka.Takie wykonanie widziałem tylko u Krzyśka,i jeszcze paru innych osób ,które zajmują się Rodbuildingiem zawodowo.Musiałeś poświęcić sporo czasu na trening skoro są to pierwsze kije. Czapki z głów' zatem. Mam pytanko bo przymierzam się właśnie do budowy kijka.Czym kleisz korki i jakich papierów ściernych używasz ?,chodzi o typ i gradację. Chcę kleić korki klejem epoksydowym U 40 dwuskładnikowym ale mam obawy aby korek nie przykleił się do gwintowanego pręta stalowego oraz jakim papierem pociągnąć ostatni szlif. Jeszcze raz szczere GRATULACJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Super śliczna robota , gratulacje. Kije to absolutna czołówka.Takie wykonanie widziałem tylko u Krzyśka,i jeszcze paru innych osób ,które zajmują się Rodbuildingiem zawodowo.Musiałeś poświęcić sporo czasu na trening skoro są to pierwsze kije. Czapki z głów' zatem. Mam pytanko bo przymierzam się właśnie do budowy kijka.Czym kleisz korki i jakich papierów ściernych używasz ?,chodzi o typ i gradację. Chcę kleić korki klejem epoksydowym U 40 dwuskładnikowym ale mam obawy aby korek nie przykleił się do gwintowanego pręta stalowego oraz jakim papierem pociągnąć ostatni szlif. Jeszcze raz szczere GRATULACJE. A dzięki, dzięki, trening, to pierwszy kij i każdy następny. Cały czas doskonalę warsztat. Teraz brakuje mi przestrzeni i lepszego sprzętu, szczególnie do jednoskładów.Korek kleję dwuskładnikową żywicą Flexcoat 5 min. Trochę krótki czas i trzeba wszystko wcześniej zaplanować. Lepsza byłaby żywica 15 min. Ale wystarcza czasu na sklejenie 3-4 plastrów, później kleję większe części. Zaleta, to szybki efekt i już po kilku godzinkach można spokojnie szlifować. Nie robię tego na śrubach, robię no na ściskach stolarskich, szybko, dobry docisk, pręt (aluminiowe rurki różnych rozmiarów są w InterMarche) po chwili wykręcam, tak że nie zdąży zaschnąć. Do blanku rękojeści wklejam zazwyczaj U-40 dwuskładnikowy, który po kilku godzinach dopiero jest w 100% utwardzony, daje to zawsze czas na jakieś korekty, ale czasami niektóre elementy do blanku kleję żywicą 5 min. Papier stosuję o gradacji od 100 do 800. Dobry efekt uzyskuje się już przy 300, ale zawsze można jeszcze podszlifować, żeby na zdjęciach makro dobrze wyglądało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Fajny kijaszek,bardzo ładna czysta robota Podoba mi się sposób w jaki wkomponowałeś piankę .Yankis popytaj w stolarniach o klej do mokrego drewna o kolorze i konsystencji butaprenu.Niestety nie znam nazwy ,ale rewelacja,można kleić i trzy rękojeści jednocześnie , a najlepsze ,że nadmiar z pomiędzy pierścieni utlenia się tworząc piankę nie utrudniającą obróbki.Można szlifować po 20 min. Pozdro Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 7 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Swietna robota! Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
furgon Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 WitamMam pytanie dotyczące omotek, a szczególnie tych metalizowanych akcentów. Jak reguluje się odstępy pomiędzy tymi srebrnymi pierścieniami. Może jakiś link do filmu na youtube. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Najczęściej nicią wiodącą. Nawijasz jednocześnie thread i tipet. Może ktoś wstawi filmik - ja w pracy nie mam dostępu do YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Do furgonaZerknij na tą stronkę http://www.rodbuildingtutorials.com/Wrapping%20Tutorials/Tri m%20Bands%20&%20Inlays%20by%20Raymond%20Adams.pdflub zajrzyj tu : http://clients.criticalimpact.com/newsletter/newsletterconte ntshow1.cfm?contentid=1411&id=242 http://www.rodbuildingtutorials.com/Wrapping%20Tutorials/Sco tt%20Youschak%20Guide%20Wraps%20and%20Trim%20Bands%202.pdflub tu: http://www.rodbuildingforum.com/index.php?showtopic=4637myślę że twoje wątpliwości zostaną rozwiane. W necie takich turtoriali jest sporo, jak cię interesuje coś szczególnego napisz na priv ,mam sporą kolekcję w .pdf więc coś na Maila dostanieszNa twoje pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć bo jest kilka rodzai Trim bands(ów),w jednych odstęp regulujesz ilością zwoi nici prowadzącej w innych odstępem jest grubość tej właśnie nici.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi