Skocz do zawartości

Włocławek

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda do Włocławka mam daaaaaleko i nigdy tam nie byłem (i pewnie nie będę), ale znalazłem w sieci fajne opracowanie dotyczące działania przepławki. Podali nawet jakie ryby i kiedy usiłowały pokonać przepławkę.

Może kogoś zaciekawi / komuś się przyda :)

https://warszawa.rzgw.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0005/15926/MONITORING-PRZEPlAWKI-NA-STOPNIU-WE-WlOClAWKU-RAPORT-2016.pdf

• Like 3

Fajna brzana przeszła 95cm :)

Po mojemu to jednak była brzana z przedziału 90-95.

Wykres ze strony 51 na oko wskazuje jedną brzanę w tym przedziale. Na fot. 19 mamy wyszczególnioną jedną o długości 91cm.

Prawdopodobnie to jest ta.

Ale tak czy siak, badanie daje miły dowód, że jest o co walczyć :)

2015-300 sumów

2016-75 sumów

Chyba znam przyczyny takiego stanu rzeczy i z pewnością nie są to skoki temperatury czy nadmierna populacja kormorana.Sezon właśnie już został otwarty przez pewnych panów i będzie trwał do połowy maja a wtedy otworzą sezon inne elity,bardziej wyposażeni,dużo bardziej,a panowie z Irś będą wkręcać sobie że to wszystko przez kormorany :D

Fajne opracowanie, miło się czyta i daje nadzieje, że może jednak Troć pojawi się w górnej Wiśle. Natomiast ilość ryby jak na tak olbrzymią rzekę jak Wisła to jest malutki promil tego co być powinno.

Nie sądzę by się pojawiły w górnej Wiśle,chyba że potrafią latać i przelecą nad kilometrami siat stawianych na zbiorniku powyżej tamy.Wszystkie te programy odbudowy populacji ryb służą tylko do dojenia kasy,a Wy się podniecajcie dalej że będzie druga Alaska :D