Skocz do zawartości

Spinning na sumy

sol321

Rekomendowane odpowiedzi

Takie największe te sumki wielkościowo to nie będą (raczej), ale tylko brzeg wchodzi w grę, więc zanim ryba zacznie znikać za horyzontem, trzeba mieć czym ją spacyfikować, choć o zatrzymaniu w mijescu i targaniu na klatę nie myślałem... ;) Z wody nie miałbym takiego problemu z wytypowaniem blanku, ryzyko wpadki sprzętowej mniejsze, a wyb?łr blank?łw większy, bo warunki mniej ekstremalne.

Bywa nawet, ze da sie wyjac 2m jeszzce lzej - sprzyjajacy splot farta i dobrej dyspozycji psycho-fizycznej. Czy warto takie cos powtarzac moga odpowiedziec ci co holowali...

Przeciez odlozylem zaraz po... :unsure:

Przerobilem juz z dziesiec wedek na lodzi i najlepiej w kraju nad Wisla mi wychodzi taki 30 funtowy Lamiglas Kenai. On i zagranice zdzierzyl, niewiele mniejsza. I dlugosc jest na tyle OK, ze manewrowac sie dalo a i oka nikomu nie wyklulem.

Z kolei zabawa Rough River w grubego suma to wolalbym juz nie. Chyba zeby na co innego nie chcial, to wtedy wyjatkowo owszem. :mellow:

(...)zaczyna sie od tego momentu, kiedy jasno widac, ze nie nadaje sie na szczupaki.

Batsonem HS1025F rzucałem - i te?ź fajny sprzęcik.

Jak dla mnie, przynęty sumowe to czasami przynęty bli?źej 10g ni?ź 25g (choć są i takie). Tak więc mięsiste kije StCroix, Talona i ten HS1025F Batsona wydają się mi dobrymi konstrukcjami. Ja zastanawiam się te?ź nad Ugly Stikiem 2,7m 40-80g.

Mnie te 240cm one-piece nie przera?źa - mam 210cm one-piece i wchodzi do samochodu. 240cm te?ź dałby radę :D - z przywiezieniem samolotem nad Ebro - fakt, trochę to byłoby pewnie kosztowne :D .

Najpierw znajdz kogos kto Ci to sprowadzi z USA.

potem przeslij to do rodbuildera a potem z powrotem.

O Ebro to nawet nie mowmy :mellow:

Z Ugly Stikow jest taki Bigwater 2,4m (chyba 30LB). Jako, ze szkło wyciagnie z 95% sumow jakie da sie zlowic. Poza tym bedzie dobry na mniejsze pilkery. Zabieram jako zamiennik w razie jakby co.

Glowna wada to ogromna srednica zewnetrzna i wielkie przelotki (1sza 50ka), co powoduje kiepskie upakowanie w razie podrozy samolotem) i wada najgorsza - zero polotu, finezji i spuszczania sie nad sprzetem :D (material nie do przyjecia-szklo(to juz nawet nizej krytyki :lol: ), przelotki hard fuji(badziew), najgorsza rekojesc - czarna pianka, uchwyt bez insertu z drewna ozdobnego. Straszna maszkara i prawdziwy wedkarz bierze to do reki z obrzydzeniem. <_<

Gumo

Z Ugly Stikow jest taki Bigwater 2,4m (chyba 30LB). Jako, ze szkło wyciagnie z 95% sumow jakie da sie zlowic. Poza tym bedzie dobry na mniejsze pilkery. Zabieram jako zamiennik w razie jakby co.

Glowna wada to ogromna srednica zewnetrzna i wielkie przelotki (1sza 50ka), co powoduje kiepskie upakowanie w razie podrozy samolotem) i wada najgorsza - zero polotu, finezji i spuszczania sie nad sprzetem :D (material nie do przyjecia-szklo(to juz nawet nizej krytyki :lol: ), przelotki hard fuji(badziew), najgorsza rekojesc - czarna pianka, uchwyt bez insertu z drewna ozdobnego. Straszna maszkara i prawdziwy wedkarz bierze to do reki z obrzydzeniem. <_<

Gumo

A jaka srednica uchwytu i rekojesci ? taka wygodna jak w tych 210cm 50 lb ?

Jesli tak to faktycznie moze byc problem z brakiem insertu z czeczoty choiny laponskiej ;)

Jak historia, odswiezana na biezaco, pokazuje jak sie chce to wszystko da rade...

Dlugosc rekojesci w tym kiju w miare normalna, srednica pianki taka jak w kijach na saltwater...

Gumo

czyli pelen komfort :D

Nie wiem czemu przypomnialy mi sie takie koleczka z twardego kalczuku do gniecenia w dloniach - co by cwiczyc miesnie przedramion :mellow:

Pozdrawiam

A co jest Twoim podstawowym kijek w takim razie?

IMO do łowienia sum?łw to właśnie kijki bez insert?łw są comme-il-faut :mellow: .

W tym roku planuje mocniej przygiac tego Batsona. Nad potworowka prace trwaja - najpierw byl triflex Lamiglasa 2,6m 50LB - dlugi hol tym jest bardzo uciazliwy (pewnie usune lakier i prewrap, wtedy zobacze)...pozniej trilex 2,3m 100LB juz bez prewrapa(niedostepny juz) - duzo lepiej ale jednak daje sie we znaki - za to ryba musi tez pracowac bardzo mocno.

Natomiast trwaja pewne prace nad czyms i to bedzie ujawnione dopiero po wdrozeniu.. <_<

Gumo

p.s.Odnosnie komfortu...im wieksze ryby tym komfort lowienia pogarsza sie...wezmy np. lowienie offshore. Stosuje sie wedki krotkie, rzedu 180cm i od 100LB w gore (jak kto ciekawy - oferta Seekera). Zwienczeniem bywa multiplikator o srednicy plytki DVD na prawa reke...

• Like 1

• 4 lata później...
Gość Kontemplator

Witam odkopię trochę temat. Otóż od tego roku będę lowił sumy (przynajmniej próbował łowić).

Łowisko to rzeka Warta w Wielkopolsce. Kupiłem już wedkę jest to Dragon Thytan 270cm 180g. Wędka morska ale ma ładne ugięcie po samą rękojeść. Do tego mam Ryobi Arctice 6000. I teraz mam dylemat jaką śrędnicę lub jak kto woli moc plecionki dobrać do trgo zestawu. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć? Bo na wędce nie mam opisu zakresu LB. Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• 9 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Witam.

Planując zakupy na nadchodzący rok, zastanawiam się nad zakupem sumowego spinningu. Z racji tego iż nie mam żadnego doświadczenia z tą rybą (poza paroma spektakularnymi odjazdami i wygiętymi hakami podczas łowienia sandaczy ;) ) chciałbym Was podpytać co i jak. By na starcie nie wydawać dużo pieniędzy zastanawiam się nad zakupem takiego sprzętu:

Kijek zwrócił moją uwagę przede wszystkim ze względu na niską masę (255g), co jak sądzę, jest nie bez znaczenia podczas ciągłego machania wędką. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym patykiem i może powiedzieć o nim kilka słów?

Dodam, że moim potencjalnym łowiskiem będzie górny odcinek Odry. Łowić będę z brzegu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!

zwiraz

witam

mam zamiar spróbować spróbować spinna na suma,będę chciał kupić jakiś tani zestaw wędka i kołowrotek do 400zł nie mam zamiaru wydawac duzo bo nie wiem jak długo ta przygoda potrwa.

Zaczne na jeziorku Żywieckim trochę z łodzi trochę z brzegu głownie na gumy i wobki dodam ze w tym temacie jestem nowicjusz prosze o jakieś rady 

Powodzenia! :D

Jest forum o tematyce poświęconej tylko sumom i tam w takim budżecie spokojnie coś znajdzie kolega w dziale poświęconemu sprzętowi w tym konkretnie przedziale cenowym.Spokojnie się coś kupi Edytowane przez Szymon82